Cum îți dai seama că ai o infecție cu stafilococ. 4 semne care apar pe piele – furunculul e unul dintre ele!

Deşi infecţia cu stafilococ nu este severă, există şi situaţii, de exemplu în cazul pacienţilor imunodeficitari, când stafilococul auriu poate duce la deces. Iată cum se manifestă infecţia cu stafilococul auriu!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Deşi infecţia cu stafilococ nu este severă, există şi situaţii, de exemplu în cazul pacienţilor imunodeficitari, când stafilococul auriu poate duce la deces. Stafilococul auriu este o bacterie care poate cauza infecţii în diferite părţi ale corpului, inclusiv la nivelul pielii sau plămânilor. Acesta mai este numit şi „superbacteria”, deoarece nu mai răspunde la acţiunea multor antibiotice.

Iată cum se manifestă infecţia cu stafilococul auriu!

4 semne care apar pe piele când ai infecția cu stafilococ auriu

1) Infecţii la nivelul pielii- care se manifestă prin roşeaţă, eczeme sau vezicule pline cu lichid. Zona afectatată poate fi tumefiată sau caldă la atingere. Simptomele nu sunt severe, dar se pot înrăutăţi dacă persoana în cauză are un sistem imunitar slăbit.

2) Infecţia cu stafilococ se poate manifesta şi sub forme unor pustule care, aparent, seamănă cu muşcătura de păianjen. Dacă aceste simptome nu se ameliorează în 2-3 zile şi, mai rău, se răspândesc pe suprafaţa pielii, luaţi legătura cu medicul pentru un diagnostic clar şi un tratament pe măsură.

3) Şi celulita poate fi un simptom al infecţiei cu stafilococ auriu– aceasta nu este celulita la care vă gândiţi, cea cu aspect de coajă de portocală, ci o infecţie a pielii în stratul ei profund şi în ţesuturile învecinate, care poate prolifera rapid, în decursul a doar câteva ore.

Dacă pielea este rozalie sau roşie, arată ca o arsură, zona este umflată şi dureroasă la atingere, e posibil ca infecţia cu stafilococ auriu să fie de vină.

4) Abcesele cutanate sunt un alt simptom frecvent al infecţiei cu stafilococ auriu. Dacă igiena este deficitară, poate lua naştere un furuncul dureros, plin cu puroi.

Tratamentul standard în astfel de situaţii este drenajul chirurgical al conţinutului furunculului şi administrarea de antibiotice, desigur, doar la recomandarea medicului.

Cum se transmite stafilococul auriu

Transmiterea stafilococului auriu se face prin contactul cutanat cu o persoană infectată, prin intermediul rănilor sau leziunilor prezente la nivelul pielii. De asemenea, folosirea în comun a lamelor de ras, a prosoapelor sau a încălţămintei poate fi de vină pentru infecţia cu stafilococ auriu.

Potrivit statisticilor, 2 persoane din 100 sunt purtătoare ale stafilococului, dar nu întotdeauna se îmbolnăvesc, mai ales dacă au un sistem imunitar puternic.

Factori de risc pentru infecţia cu stafilococ auriu

Mai predispuşi spre infecţia cu stafilococ sunt cei care au suferit o intervenţie chirurgicală, persoanele vârstnice, cele imunodeficitare sau care sunt spitalizate o perioadă îndelungată. De asemenea, persoanele care suferă de boli cronice, precum diabet, cancer sau HIV, sunt mai expuse riscului de infecţie cu stafilococ auriu.

Mediul spitalicesc constituie în prezent principala cauză a infecţiei cu stafilococ auriu. Se estimează că mai bine de 50% din cazurile de infecţie cu stafilococ sunt cauzate de lipsa de igienă din spitale.

Dacă suspectaţi că aveţi o infecţie cu stafilococ auriu şi prezentaţi simptomele descrise mai sus, acoperiţi zona afectată cu un bandaj steril şi programaţi o consultaţie la medic. Un test cutanat este suficient pentru diagnosticarea infecţiei cu stafilococ auriu.

Tratamentul şi prevenţia infecţiei cu stafilococ auriu

Pentru că este o bacterie extrem de rezistentă, medicul ar putea recomanda antibiotice foarte puternice, administrate pe cale orală sau intravenos, în funcţie de gravitatea situaţiei.

Este important să urmaţi întocmai schema de tratament recomandată de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează, şi să feriţi zona afectată până la vindecarea completă.

De asemenea, ţineţi cont de regulile de igienă: spălaţi la temperatură ridicată hainele, lenjeria şi prosoapele, spălaţi-vă riguros pe mâini cu apă şi săpun dezinfectant, evitaţi contactul cu o persoană care prezintă leziuni la nivelul pielii şi folosirea în comun a hainelor sau a obiectelor de îngrijire personală.

În lipsa tratamentului corespunzător, infecţia cu stafilococ auriu poate duce la apariţia complicaţiilor: pneumonie sau sepsis (o infecţie care afectează sângele).

Sursa: webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”