Bananele: constipă sau stimulează tranzitul intestinal?

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, explică în materialul video modul cum acționează bananele în privința digestiei.

Bananele sunt fructe exotice, pline de nutrienți. O banană de greutate medie (126 de grame) are 112 calorii și conține un gram de proteină, 29 de grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, alături de vitaminele B2, B3, B9,  C, dar și potasiu și magneziu.

Bananele sunt fructe accesibile, care au potențiale beneficii pentru digestie, sănătate cardiovasculară, renală și scădere în greutate. Bananele conțin antioxidanți, dau sațietate și pot stimula recuperarea în cazul sportivilor.

În ceea ce privește tranzitul intestinal, unele persoane spun că îl accelerează, în timp ce altele, se confruntă cu episoade de constipație. Am stat de vorbă cu medicul nutriționsit Laura Ene care explică pe scurt modul în care bananele influențează digestia.

„Bananele sunt într-adevăr un aliment controversat atunci când vine vorba de diete, de consum. E la fel ca în cazul cartofilor sau pâinii. Toată lumea fuge de banane când se apucă de o dietă.

Adevărul este că bananele sunt alimente foarte bune pentru confortul digestiv. Ajută la reglarea tranzitului intestinal în sensul scăderii sau diminuării lui. Întotdeauna, când sunt probleme cu un tranzit rapid, voi recomanda o banană și o cutie de brânzică proaspătă.

Iar când am nevoie să ajut un tranzit lent, voi păstra banana, dacă acesta este un aliment preferat. Însă îl voi ajusta cu un pic de iaurt cu probiotice și cu alte tipuri de fructe care ajută la tranzit. Acestea sunt fructele de pădure, kiwi pe care le-aș recomanda într-un smoothie, alături de banane.

Așadar nu bananele în sine constipă sau accelerează tranzitul, ci combinația în care le mâncăm. Bananele sunt mai degrabă pentru confortul gastric. Pentru persoanele care suferă de gastrită, de ulcer, bananele reprezintă o alegere perfectă, ca pansament gastric” spune dr. Laura Ene, medic primar, diabet, nutriție și boli metabolice.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6400781/

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102653/nutrients

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25159561/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30733429/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Laura Ene - Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Laura Ene este medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție, Boli Metabolice, fondatoarea ELA CLINIC - prima clinică de nutriție terapeutică din România, co-fondatoarea Academiei de Nutriție ”Sănătate, Te Iubesc!”, psihoterapeut, trainer și autor de carte.  Pregatire Coordonatoarea ...
citește mai mult