Molokhia (spanacul egiptean), secretul vieții îndelungate. Ce beneficii au frunzele de molokhia

04.08.2021
Molokhia (spanacul egiptean), secretul vieții îndelungate. Ce beneficii au frunzele de molokhia
Sursa foto: Shutterstock

Molokhia este o plantă originară din Egipt și populară în țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, datorită proprietăților sale nutritive excelente. Mai este cunoscută sub numele de spanac egiptean, iută, nalba evreului sau Chorcorus olitorius. Frunzele de molokhia pot fi consumate crude în salate, fierte (Molokheyyah) sau uscate, sub formă de ceai.

Despre supa de molokhia se spune că ar fi fost preferata Cleopatrei, care o consuma fiind convinsă de beneficiile sale miraculoase pentru sănătate și frumusețe. Printre acestea s-ar numără faptul că reglează tensiunea arterială și nivelul colesterolului, îmbunătățește circulația sângelui, stimulează imunitatea, sprijină digestia și ameliorează problemele pielii, datorită efectelor sale antiinflamatoare.

Frunzele de molokhia conțin din belșug betacaroten (de aproape 20 ori mai mult decât broccoli), fier, calciu (de 9 ori mai mult decât spanacul), vitamina C și numeroase alte minerale, vitamine și oligoelemente cu efect antioxidant (vitaminele din complexul B, vitamina E, potasiu, acid clorogenic, quercitină etc.).

Molokhia ar putea preveni anemia și hipertensiunea

Spanacul egiptean este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Datorită substanțelor nutritive conținute, molokhia poate susține sistemul imunitar, reducând astfel riscul apariției unor boli precum anemia, osteoporoza sau hipertensiunea.

De asemenea, planta este bogată în fibre solubile care au efect de reducere a colesterolului „rău” din sânge și pot ameliora semnificativ constipația și balonarea. Prin reducerea nivelului de colesterol sunt prevenite boli precum infarctul, accidentul vascular cerebral sau ateroscleroza.

Obezitatea, diabetul, hemoroizii și patologiile perianale pot fi, de asemenea, prevenite prin consumul frecvent al acestor frunze miraculoase.

Totodată, spanacul egiptean este considerat un antiinflamator și antialgic natural care alină durerea de cap, de dinți, de oase sau de mușchi, fiind benefic cu precădere persoanelor care suferă de artrită reumatoidă sau alte boli inflamatorii.

Spanacul egiptean, sursă excelentă de vitamine și minerale 

Substanțele sale active au efect diuretic (ajută la creșterea producției de urină și la eliminarea toxinelor), febrifug (elimină febra) și tonic (energie).

Abundența de vitamine și minerale din această plantă este extrem de benefică și pentru sănătatea pielii, prevenind semnele de îmbătrânire prematură.

Magneziul din frunzele de molokhia este benefic pentru ameliorarea stărilor de insomnie, agitație și nervozitate. De asemenea, acest mineral, împreună cu fierul, calciul și seleniul, asigură sănătatea oaselor și previne osteoporoza.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”