Dovleac: soiuri, calorii, beneficii, contraindicații, rețete

Soiuri de dovleci → Beneficiile și contraindicațiile dovleacului → Beneficii semințe și ulei de dovleac → 15 rețete cu dovleac
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dovleac: soiuri, calorii, beneficii, contraindicații, rețete
Sursa foto: profimediaimages.ro

Vedetă în fiecare toamnă, prețiosul dovleac ascunde o mulţime de nutrienţi şi beneficii pentru organism. Este un aliment des folosit în gastronomie în sezonul de toamnă datorită gustului dulce, dar şi pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătate. Dovleacul este bogat în vitamine şi minerale importante pentru organism. De asemenea, este o sursă bogată de betacaroten şi flavonoizi esenţiali. Prin conţinutul bogat în fibre şi senzaţia de saţietate pe care o conferă, dovleacul poate fi un adjuvant și în regimul de slăbire.

Istoria dovleacului

Cuvântul „pumpkin” (n. red. – dovleac) își are originea din „peopon”, care în limba greacă înseamnă pepene mare. Ulterior, acesta a devenit „pompon” în franțuzește și mai apoi „pumpion” în engleză. Americanii sunt cei care l-au adus în forma de astăzi, respectiv „pumpkin”.

Cercetătorii cred că dovleacul provine din America de Nord, unde a fost cultivat pentru prima dată acum 9.000 de ani. Însă există dovezi că semințele de dovleac au fost plantate chiar mai demult, undeva în Mexic, între anii 7.000 și 5.550 î.Hr.

În fiecare an, Statele Unite produc aproape 700 de tone de dovleac, 80% din recoltă fiind culeasă într-o singură lună din an, octombrie.

Curiozități despre dovleac

„Capitala” dovleacului este Morton, Illinois, unde are loc în fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, un festival dedicat acestuia care durează 4 zile. Evenimentul strânge peste 75.000 de participanți anual.

Recordul pentru cel mai mare dovleac din lume îi aparține fermierului italian Stefano Cutrupi, care în 2021 a prezentat în cadrul festivalului de la Ludwigsburg un dovleac uriaș care cântărea aproape cât o mașină, respectiv 1.217,5 kilograme.

Cel mai mare dovleac din România i-a aparținut gospodarului Kilyen Karoly, din Târgu Mureș, bostanul cântărind 265 de kilograme și având un diametru de 337 centimetri.

Ziua Națională a Dovleacului este celebrată în fiecare an pe 26 octombrie, prilej pentru a decora în fel și chip numeroase soiuri de dovleci și de a prepara diverse rețete delicioase.

Soiuri de dovleci

Există mai multe tipuri de dovleci, fiecare având utilități diferite. Unii dovleci sunt speciali pentru copt, alții sunt cultivați doar în scop decorativ, în vreme ce alte soiuri sunt cultivate pentru semințe sau ulei.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Dovleci comestibili

  • Dovleac plăcintar – este cel mai cultivat soi de dovleac în România. Are o formă lunguiață, coaja portocalie și gustul dulce, fiind ideal pentru plăcinte sau alte dulciuri.
  • Dovleac american – are o formă rotundă, e turtit la capete și are coaja portocaliu intens. E folosit mai ales de Halloween, dar poate fi și un ingredient perfect pentru supă, tocănițe, tarte sau plăcintă.

Dovleci pentru semințe și ulei

  • Dovleac Styrian – din acest soi de dovleac se extrage cel mai calitativ ulei din semințele fără coajă.
  • Dovleac Atlantic Giant – poate atinge dimensiuni impresionante, dar pulpa nu este comestibilă, fiind crescut cu precădere pentru semințele sale și pentru aspectul său impunător.

Dovleci ornamentali/decorativi

Soiurile de dovleci decorativi pot avea diverse culori și forme ieșite din comun. Cele mai cunoscute soiuri de dovleci ornamentali sunt Turk Turban (seamănă cu un turban turcesc), Crown of Thorns (seamănă cu o coroană cu țepi) și Lagenaria Dipper.

Depozitare dovleac. Cât rezistă dovleacul

Un dovleac poate fi păstrat timp de 2-3 luni dacă nu este tăiat. Dar această perioadă poate fi extinsă dacă ții dovleacul în spații întunecate, cu temperaturi scăzute, fără umezeală. De asemenea, poți prelungi acest termen dacă pui sub dovleac o bucată de lemn sau de carton.

Ține cont însă că, odată tăiat, dovleacul trebuie consumat în 2-3 zile, păstrat la frigider. Dacă vrei să îl păstrezi mai mult timp, îl poți pune la congelator, în pungi închise etanș sau cutii de depozitare cu capac, sub formă de răzătură sau cubulețe.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Dovleacul scobit/sculptat poate rezista de la 3 până la 14 zile, acest termen variind în funcție de temperatura ambientală și umiditatea din locuință/ din exterior. Îi poți prelungi rezistența la factorii de mediu și să previi mucegăirea timpurie prin aplicarea de ulei de măsline, de cocos, lac de unghii sau vaselină pe suprafață.

Cât privește uscarea semințelor de dovleac, poți face acest lucru punându-le pe o foaie de copt și să le lași peste noapte la temperatura camerei sau poți folosi un deshidrator (1-2 ore) ori, de ce nu, cuptorul (3-4 ore).

Sursa foto: profimediaimages.ro

Dovleac de Halloween pictat sau sculptat

Dovleac pictat de Halloween

Pentru că sculptatul dovleacului de Halloween presupune îndemânare în manevrarea ustensilelor, dar și riscuri pentru cei mici, puteți opta pentru pictarea acestora. Puteți folosi diverse culori de acuarele, markere sau obiecte, cum ar fi năsturașii lipiți sau piunezele colorate pentru ochi.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Dovleac sculptat de Halloween

Sursa foto: profimediaimages.ro

În tradiţia mai multor popoare occidentale, dovleacul sculptat (reprezentând „lanterna lui Jack”) a devenit simbolul sărbătorii de Halloween. Americanii însă l-au făcut celebru în acest rol.

Halloweenul se celebrează în noaptea de 31 octombrie şi precedă sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt dovlecii sculptaţi, luminaţi cu ajutorul felinarelor, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor şi ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colindă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri.

Cum să faci un dovleac de Halloween – iată câteva idei de transformare a dovleacului

Evident, nu aruncaţi ulterior dovleacul, folosiţi miezul său pentru a încerca una dintre retetele de mai jos.

Iată şi metoda lui Jamie Oliver de a sculpta un dovleac de Halloween: folosind un burghiu electric!

Artistul Ray Villafañe, invitat de Martha Stewart, împărtăşeşte tehnici şi trucuri pentru sculptura unor feţe realiste în dovlecii de Halloween.

Valori nutriționale dovleac

Potrivit FDC, în aproximativ 250 de grame de dovleac avem următoarele valori nutriționale:

  • 1.76 g proteine
  • 2.7 g fibre
  • 0.17 g grăsimi
  • 0 g colesterol
  • 12 g carbohidrați

Printre vitaminele și mineralele care se găsesc în dovleac se numără: vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.

Calorii dovleac

Datorită conţinutului scăzut de calorii, dovleacul este un adevărat aliat atunci când vrei să slăbeşti. O porţie zilnică de dovleac, consumat ca gustare sau chiar ca masă principală, îţi va oferi senzaţia de saţietate pentru mult timp, fără a-ţi aduce un surplus de calorii.

Potrivit FDC, dovleacul crud are 26 de calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de betacaroten, ceea ce face ca dovleacul să se afle pe locul al doilea, după morcov, în topul vegetalelor care conţin acest antioxidant pe care ar fi bine să nu-l ignoraţi în dietă. Motivul: betacarotenul are un rol dovedit în protecţia cardiovasculară.

Dovleac beneficii pentru sănătate

Bun pentru digestie

Dovleacul este o sursă excelentă de fibre care sprijină sănătatea digestiei. De asemenea, acestea absorb carbohidrații, inclusiv zahărul natural, motiv pentru care ajută la reglarea glicemiei, arată o cercetare publicată în jurnalul Nutrients. În plus, dovleacul este 90% apă, aspect ideal pentru digestie.

Reduce riscul de cancer

Datorită conținutului de vitamina A și C, fier și alți nutrienți, dovleacul este un scut împotriva celulelor canceroase. Astfel, el scade riscul de cancer de prostată, de sân sau de colon.

Ține glicemia sub control

Conținutul caloric al dovleacului este destul de scăzut, iar din acest motiv este redus riscul de diabet de tip 2. De asemenea, datorită conținutului de fibre se ține sub control greutatea, care poate reprezenta un risc pentru diabet.

Susține imunitatea

Vitamina C este excelentă pentru imunitate, iar dovleacul o conține din plin. Aceasta stimulează producția de celule albe, care ne protejează organismul de patogeni și cresc nivelul de anticorpi deja existenți.

Menține sănătatea ochilor

Dovleacul conține carotenoizi care se transformă ulterior în vitamina A, o vitamină esențială pentru sănătatea pielii și ochilor. Deficitul de vitamina A este principala cauză a orbirii.

Ce boli vindecă dovleacul

Seminţele de dovleac au puterea de a elimina viermii intestinali şi pot fi decisive în vindecarea prostatei.

Se recomandă mai ales copiilor pentru că nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice. Dacă totuşi vreţi încă un plus de eficacitate, puteţi combina seminţele cu uleiul de ricin.

Strămoşii noştri se vindecau de gută şi îşi diminuau durerile de articulaţii cu aşa-numitul lapte de bostan: 2 linguri de seminţe descojite (cu pieliţa verde păstrată), la care adăugau un pahar cu apă caldă.

După ce seminţele sunt lăsate (pe timp de noapte) în apă pentru a se umfla, se trec prin maşina de tocat şi se amestecă cu apa, în care au stat peste noapte, până se transformă într-o pastă omogenă.

Cura durează, de obicei, între 10 şi 15 zile, timp în care trebuie excluse din dieta zilnică mâncarea sărată, iute sau condimentată şi alcoolul.

Pentru cistită se prepară 200 g de seminţe cu 500 ml de apă clocotită – se infuzează seminţele pisate în apa clocotită timp de 8-10 ore. Se consumă fierbinte, câte 100 ml, de patru ori pe zi, în intervalul dintre mese.

Seminţele infuzate, pisate, fierte pot fi considerate o binecuvântare şi pentru optimizarea digestiei şi lactaţiei.

Toate trăsăturile terapeutice sunt, de fapt, meritele compoziţiei bogate în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină, rezine şi enzime cu rol antihelmintic.

Dovleac beneficii pentru piele

Leguma-vedetă a sezonului surprinde şi cu beneficiile sale asupra înfrumuseţării. Iată 3 rețete de măşti minunate care hrănesc pielea, părul şi corpul.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Mască pentru un păr strălucitor

Dovleacul este bogat în potasiu şi vitamina A, ceea ce îl transformă într-un element puternic hidratant pentru părul uscat şi deteriorat (mai ales atunci când este combinat cu miere de albine).

Ai nevoie de:

  • 2 căni de dovleac fiert
  • 1 lingură de miere de albine
  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 lingură iaurt simplu

Amestecă mai întâi dovleacul pasat cu iartul, apoi adaugă uleiul de cocos şi mierea de albine. Acoperă uniform părul de la rădăcini până la vârfuri cu pasta obţinută şi masează-ţi bine scalpul. Las-o să-şi facă efectul timp de 15-20 de minute. La final, aplică şampon, clăteşte părul bine pentru a îndepărta masca şi usucă-l cu prosopul.

Mască pentru un ten luminos

O mască cu dovleac poate face minuni pentru tenul tău. Bogat în vitaminele A, C, şi E, care înmoaie pielea, dovleacul acţionează împotriva îmbătrânirii premature a pielii şi protejeză tenul împotriva efectelor razelor UV. Mărul are un efect exfoliant datorită enzimelor pe care le conţine, iar în combinaţie cu dovleacul conferă luminozitate pielii. În plus, laptele acţionează ca un exfoliant chimic şi ajută la curăţarea porilor, iar scorţişoara stimulează circulaţia sanguină şi are propietăţi antiseptice.

Ai nevoie de:

  • 1/2 măr verde
  • 1/4 ceaşcă piure de dovleac
  • 1 lingură de lapte
  • 1 lingură miere de albine
  • Un vârf de linguriţă de praf de scorţişoară

Mărul se curăţă de coajă, se taie bucăţi şi se adaugă într-un blender cu restul ingredientelor. Amestecaţi toate ingredientele până se omogenizează, apoi aplicaţi amestecul uniform pe faţă. Lăsaţi masca să acţioneze timp de 15 minute, apoi clătiţi cu apă calduţă.

Mască pentru o piele catifelată

Bogat în enzime, antioxidanţi şi betacaroten, dovleacul este un tratament ideal pentru pielea deshidratată, lipsită de vitalitate sau uscată din cauza oscilaţiilor de temperatură. Adaugând la dovleac un exfoliant clasic precum zahărul brun şi un praf de scorţişoară obţinem un scrub perfect pentru toamnă. Mierea de albine hidratează pielea, iar dovleacul o hrăneşte în profunzime.

Ai nevoie de:

  • 1/2 cană piure de dovleac
  • 1/2 cană de zahăr brun
  • 1 lingură ulei de masline 1 extra-virgin
  • 1 lingură miere de albine
  • Un vârf de linguriţă de praf de scorţişoară

Se amestecă toate ingredientele, apoi scrubul obţinut se aplică pe corp înainte de a intra la duş şi se masează uşor, cu mişcări circulare. Pentru un efect exfoliant mai puternic, puteţi adăuga un sfert de ceaşcă de zaţ de cafea.

Ce beneficii au semințele de dovleac

Sursa foto: profimediaimages.ro

Dovleacul este unul dintre acele alimente care pot fi consumate sub diferite forme, iar seminţele de dovleac puse la uscat întotdeauna erau una dintre marile plăceri ale copilăriei care îşi meritau aşteptarea.

Seminţele de dovleac conţin grăsimi sănătoase, proteine şi o cantitate mică de calorii. De asemenea, sunt bogate în nutrienţi şi pot fi integrate cu uşurinţă ca gustări sau în preparatele pentru mese principale.

Seminţele de dovleac, bogate în magneziu şi alte minerale

Seminţele de dovleac sunt o sursă ideală de magneziu, mangan, fier, zinc şi cupru. Magneziul ajută la îmbunătăţirea somnului şi dispoziţiei, în timp ce manganul joacă un rol important în producţia de colagen şi asigură sănătatea pielii şi a oaselor. Fierul şi cuprul sunt implicate în producţia de energie. Totodată, fierul ajută la transportarea oxigenului către celulele din corp. Zincul, pe de altă parte, susţine imunitatea, sănătatea pielii şi a vederii.

Sunt bogate în antioxidanţi

Pe lângă minerale, seminţele de dovleac conţin şi antioxidanţi, inclusiv carotenoide şi vitamina E. În plus, pe lângă reducerea inflamaţiilor, antioxidanţii ajută la prevenirea îmbătrânirii premature şi apariţiei bolilor cronice.

Conţin grăsimi benefice

Seminţele de dovleac sunt una dintre sursele principale de acizi graşi Omega3, numiţi acizi alfa-linolenici sau ALA. Printre beneficiile acestora se numără protecţia împotriva bolilor cardiovasculare şi lupta împotriva inflamaţiilor.

Controlează glicemia

Pentru că sunt scăzute în carbohidraţi şi bogate în proteine, cercetările sugerează că seminţele de dovleac ajută la protejarea împotriva diabetului de tip 2 şi prevenirea rezistenței la insulină.

Susţin sistemul imunitar

Pe lângă zinc şi fier, ambele vitale pentru funcţionarea imunităţii, seminţele de dovleac posedă şi proprietăţi antifungice şi antivirale.

Îmbunătăţesc calitatea spermei

Cercetările arată că atât seminţele de dovleac, cât şi uleiul din seminţe de dovleac protejează sănătatea prostatei. Conţinutul de zinc ajută la îmbunătăţirea fertilităţii masculine, mai ales că un nivel scăzut de zinc se află în strânsă legătură cu reducerea calităţii spermatozoizilor.

Beneficii ulei de dovleac

Sursa foto: profimediaimages.ro

Uleiul extras din semințele de dovleac este bogat în acid linoleic, un tip de acid Omega6 asociat cu îmbunătățirea sistemului cardiovascular și reglarea glicemiei. De asemenea, uleiul de dovleac conține polifenoli și carotenoide, antioxidanți care protejează organismul de inflamații și boli cronice.

Printre beneficiile uleiului de dovleac amintim:

  • tratează infecțiile de tract urinar
  • ameliorează simptomele prostatitei
  • contribuie la sănătatea inimii
  • susține creșterea părului

Beneficii suc de dovleac cu măr

Sursa foto: profimediaimages.ro

Sucul de dovleac cu măr este o combinație delicioasă, putând fi savurat la micul dejun pentru un plus de energie. Mai mult, acest suc este benefic pentru întărirea imunității și prevenirea pietrelor la rinichi.

Se poate face tratament timp de 10 zile, cu o cană de suc pe zi.

Contraindicații dovleac

Consumul excesiv de dovleac, sub orice formă, poate duce la schimbarea nuanței pielii într-o tentă portocalie, balonare, dureri de stomac și inflamații care favorizează apariția furunculozei.

De asemenea, excesul de dovleac poate duce la hipervitaminoză, care se manifestă prin: amețeli, astenie, dureri de cap, dureri de oase, greață, vărsături sau tulburări sexuale.

Persoanele care suferă de gastrită, colită, diaree, reflux gastroesofagian sau ulcer de stomac trebuie să evite sau să consume cu moderație dovleac. Lucru valabil și în cazul gravidelor sau femeilor care alăptează.

Rețete cu dovleac. Cum se consumă dovleacul

Cei mai mulţi dintre români consumă dovleacul în plăcinte şi tarte, cu mult zahăr şi scorţişoară, însă în acest mod se pierde o mare parte din nutrienţii acestei legume minunate şi caloriile nu sunt deloc la număr, favorizând depunerea kilogramelor.

Alegeţi în schimb să faceţi dovleac la cuptor, pe care aţi presărat de la început puţină scorţişoară şi un praf de cardamon, fără adaos de zahăr. Este cel puţin la fel de dulce şi delicios precum o plăcintă tradiţională de dovleac.

O altă modalitate destul de originală şi total „neautohtonă” de a pregăti dovleacul este supa cremă. Se serveşte cu ceva acrişor, gen chefir, lapte bătut, iaurt sau suc de rodie şi crutoane.

Supă cremă de dovleac

Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 1 kg dovleac
  • 1 țelină
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • sare, piper

Preparare:

Dovleacul se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pune la fiert în apă cu sare până se înmoaie.

Între timp se taie legumele și se adaugă în oala cu dovleac. După ce toate legumele sunt fierte, se scot pe un platou. Se păstrează doar dovleacul și țelina, care se dau prin blender. Se toarnă peste piureul obținut câte un polonic de zeamă în care au fiert legumele, până obțineți consistența dorită. Se potrivește de sare și piper și se servește cu crutoane.

Rețetă dovleac la cuptor

Sursa foto: profimediaimages.ro

Dovleac copt cu cimbru, usturoi şi boia iute

Ingrediente:

  • O jumătate de dovleac curăţat de coajă şi tăiat bucăţele de 3-4 centimetri
  • Ulei
  • Sare, piper, cimbru, boia iute
  • 5 căţei de usturoi

Mod de preparare:

Bucăţelele de dovleac se pun într-o tavă încăpătoare acoperită cu hârtie de copt (lăsaţi spaţiu între ele, să nu fie înghesuite una într-alta) şi se dau cu ulei (puteţi folosi o pensulă), apoi se presară pe deasupra sare, piper, boia, feliuţe de usturoi subţiri pe fiecare bucăţică şi, la final, se aşterne o pătură de cimbru uscat şi aromat.

Dovleac copt cu miere şi scorţişoară

Ingrediente:

  • O jumătate de dovleac tăiat felii mai groase (îndepărtaţi seminţele şi filamentele, dar lăsaţi feliile în coajă)
  • 2 linguri de miere
  • O lingură de scorţişoară

Mod de preparare:

Se aşază feliile de dovleac într-o altă tavă tapetată cu hârtie de copt, se pune câte puţină miere pe fiecare felie, apoi se învăluie totul în scorţişoară parfumată.

Cât timp şi la ce temperatură se coace dovleacul

Temperatura: 200 de grade Celsius

Pentru cât timp: 60-70 de minute

Pâine cu dovleac

Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente pentru o pâine:

  • 200 grame făină albă
  • 240 grame piure/cremă de dovleac copt
  • 1 ou
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de scorțișoară pudră
  • o jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
  • 100 grame zahăr brun
  • 30 grame unt moale sau topit
  • 120 mililitri lapte bătut
  • semințe de dovleac, nuci pecan – pentru decor

Preparare:

Mai întâi de toate, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.

Pune în bolul mixerului făina cernută, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorțișoara și nucșoara. Adaugă piureul de dovleac copt, zahărul brun, laptele bătut, oul și untul topit, apoi pornește mixerul și amestecă până obții un aluat omogen și moale, cu textura unei creme.

Toarnă aluatul într-o formă de cozonac de 23 x 13 centimetri, înaltă cel puțin cât o palmă (ideal 8 centimetri), unsă cu puțin unt sau ulei.

Nivelează suprafața aluatului cu o spatulă, presară pe deasupra o mână de semințe de dovleac și câteva nuci pecan, apoi introdu tava în cuptorul preîncălzit.

Lasă pâinea să se coacă pentru aproximativ 1 oră sau până trece testul cu scobitoarea – dacă iese curată din mijloc, înseamnă că pâinea e coaptă.

Piure de dovleac copt

Sursa foto: shutterstock

Folosește dovleac plăcintar pentru această rețetă, pentru că are o aromă mai puternică și nu este foarte apos. Gustul este similar cartofilor dulci, iar pulpa de dovleac poate fi folosită și pentru supe cremă sau deserturi aromate.

Pentru această rețetă ai nevoie doar de un dovleac micuț, de aproximativ 1 kilogram. Nu folosi dovleci de Halloween foarte mari, pentru că nu sunt gustoși. Poți adăuga un praf de sare, cimbru, scorțișoară, cuișoare sau diverse nuci, la alegere. Însă este minunat și simplu, servit ca atare, lângă o friptură ușoară de curcan.

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune o foaie pergament într-o tavă întinsă.

Feliază cu atenție dovleacul, pe lungime, folosind un cuțit bine ascuțit. Sau îl poți tăia pe din două. Dă deoparte semințele – le poți lăsa la uscat și apoi să le faci la cuptor.

Pune feliile groase de dovleac în tavă și introdu la cuptor. Lasă la copt 45 de minute (sau mai mult), până când pulpa se înmoaie bine.

Cu ajutorul unei linguri, îndepărtează pulpa de coajă și pune-o într-un blender. Mixează câteva secunde.

Dacă vrei să obții un piure de dovleac mai gros sau să folosești compoziția la plăcintă, folosește un tifon pentru a elimina excesul de lichid.

Servește imediat sau pune piureul într-un recipient care se închide ermetic – rezistă la frigider până la 5 zile.

Plăcintă cu dovleac

Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente

  • Un dovleac plăcintar de aprox 1 kg
  • O cană de miez de nucă mărunţit bine
  • O linguriţăde scorţisoară
  • 100 grame de unt (sau o ceaşcă de ulei)
  • 4 linguri de zahăr (după gust)
  • Un pachet de foi de plăcintă din comerţ

Preparare

Umplutura: mai întâi daţi miezul de dovleac prin răzătoare şi amestecaţi-l cu zahărul şi scorţişoara. Apoi puneţi-l într-o cratiţă neaderentă pe aragaz la foc mediu (dacă nu aveţi o cratiţă neaderentă puteţi pune o lingură de ulei în cratiţă înainte de a pune miezul de dovleac) timp de aproximativ 20 de minute, amestecând frecvent pentru a se înmuia uniform. La final amestecaţi cu miezul de nucă şi daţi deoparte pentru a se răci puţin până pregătiţi foile.

Topiţi untul într-un vas pe aragaz.

Foile de plăcintă trebuie să le ungeţi-le pe rând cu ajutorul unei pensule cu untul fierbinte pentru a pătrunde mai bine în foi (sau cu ulei vegetal).
Puneţi astfel una peste alta 4 – 5 foi de plăcintă, apoi puneţi din umplutura de dovleac pe una din laturile foilor şi rulaţi până în latura opusă rezultând un rulou lung de plăcintă. Repetaţi operaţiunea pentru a obţine mai multe rulouri până la epuizarea foilor de plăcintă din pachet.

Luaţi o tavă, ungeţi-o cu unt şi aşezaţi în ea rulourile de plăcintă. Crestaţi rulourile (ulterior le veţi tăia în locurile respective) şi ungeţi-le cu un ou bătut. Puneţi la cuptor la 175 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Când este gata pudraţi-le cu zahăr pudră.

Paste cu sos de dovleac

Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 200 grame paste, la alegere (spaghete, fussili, fundițe etc.)
  • 400 grame dovleac tăiat cubulețe
  • 150 ml smântână lichidă
  • parmezan (pentru servire)
  • 3 căței de usturoi
  • sare, piper, cimbru

Preparare:

Dovleacul se coace la cuptor (asezonat cu sare, piper, cimbru, usturoi, ulei de măsline), la 180 de grade, 50 de minute, până se înmoaie.

Între timp, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în apă cu sare.

Se scot bucățelele de dovleac copt și se dau la blender până se obține o pastă. Aceasta se toarnă într-o tigaie, peste care se adaugă smântâna lichidă și puțin parmezan. Se fierbe sosul 5 minute la foc mic și se adaugă peste pastele scurse.

Orez cu dovleac

Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 cubulețe de unt
  • 50 g de orez basmati
  • 225 ml apă
  • 80 g dovleac
  • 125 g roșii
  • 25 g brânză cheddar

Mod de preparare:

Se spală, curăță și taie ceapa. Apoi se călește ceapa în unt, într-o tigaie anti aderentă, până când solzii de ceapă se înmoaie. Se adaugă orezul și apa fiartă.

Ingredientele se lasă-le să fiarbă la foc mic pentru 10 minute, cu capacul pus.

Se adaugă cubulețele de dovleac și fierbe până se absoarbe apa, adică aproximativ 12 minute.
Între timp, călește roșiile în unt, 2-3 minute. Adaugă peste ele brânza cheddar și amestecă până se topește. Pune-le peste orez, amestecă și oprește focul.

Clătite cu dovleac

clatite cu dovleac
Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 300 grame piure de dovleac (vezi mai sus rețeta)
  • 3 ouă
  • 120 ml lapte
  • 175 grame făină
  • un praf de sare
  • un pliculeț de praf de copt
  • scorțișoară, nucșoară, cuișoare măcinate (după gust)
  • sirop de arțar (pentru decor)

Preparare:

Ouăle se bat cu un tel împreună cu sarea. Se adaugă piureul de dovleac, apoi laptele, făina, condimentele și se încorporează bine compoziția, care trebuie să fie lichidă, dar mai groasă.

Se toarnă cu lingura din aluatul obținut într-o cratiță bine încinsă, unsă cu puțin ulei. Se servesc clătitele cu sirop de arțar, nuci sau unt de arahide.

Biscuiți cu dovleac

biscuiti de dovleac
Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 200 grame pulpă de dovleac
  • 300 grame făină
  • 100 ml ulei
  • 50 grame zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 pliculeț zahăr vanilat

Preparare:

Pulpa de dovleac se pasează cu un blender și se adaugă peste ea sarea, uleiul, făina, praful de copt, zahărul vanilat. Se amestecă bine până se obține un aluat omogen care poate fi întins cu sucitorul.

Se întinde o foaie de aluat cu grosimea de 1 cm, apoi se decupează biscuiții în forma dorită. Se transferă biscuiții din aluat pe o hârtie de copt pusă într-o tavă întinsă și se dă tava la cuptor pentru 180 de grade, aproximativ 15 minute.

Puteți adăuga în aluat și stafide sau merișoare.

Chiftele cu dovleac plăcintar

chiftele de dovleac placintar
Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 500 grame dovleac dat pe răzătoare
  • 2 cartofi dați pe răzătoare
  • 1 ceapă albă tocată mărunt
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 ouă întregi
  • sare, piper (după gust)
  • pătrunjel proaspăt tocat (1 legătură)
  • pesmet

Preparare:

Amestecă bine toate ingrediente (mai puțin pesmetul) și formează biluțe cu mâinile. Dă chiftelele de dovleac prin pesmet și prăjește-le în ulei încins sau coace-le la cuptor.

Gem de dovleac 

gem de dovleac
Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 2 kg dovleac plăcintar
  • 250 ml apă
  • 500 grame zahăr sau îndulcitori
  • 1 lingură rasă de scorțișoară
  • zeama de la 2 lămâi

Preparare:

Se fierbe apa împreună cu zahărul și scorțișoara. Se adaugă dovleacul dat pe răzătoare și stropit cu suc de lămâie.

Se lasă pe foc (sau se dă la cuptor) 30-40 de minute minute, apoi se toarnă gemul în borcane sterilizate și se înfiletează capacele. Se lasă gemul în cuptorul cald, până când se răcesc.

Cafea cu dovleac

cafea cu dovleac
Sursa foto: shutterstock

Ingrediente:

  • 240 mililitri cafea făcută la ibric, espressor sau cafetieră
  • 240 mililitri lapte (la alegere)
  • 2 linguri de piure de dovleac copt
  • 2 linguri de sirop de arțar (sau alt îndulcitor, la alegere)
  • 3 picături de extract de vanilie
  • un praf de scorțișoară, nucșoară sau amestec de condimente pumpkin spice (scorțișoară, ghimbir, cuișoare, nucșoară, ienibahar)
  • frișcă sau spumă de lapte

Mod de preparare:

Adaugă toate ingredientele (mai puțin frișca) într-un ibric sau crăticioară. Lasă pe foc până se înfierbântă, amestecând ocazional.

Pune cafeaua cu aromă de dovleac în căni și decorează cu frișcă și, eventual, cu puțină scorțișoară presărată pe deasupra.

Poți servi cafeaua și rece, cu gheață.

Brioșe cu dovleac

briose cu dovleac
Sursa foto: profimediaimages.ro

Ingrediente:

  • 300 grame făină
  • 270 grame piure de dovleac
  • 180 grame zahăr
  • 100 ml ulei
  • 100 grame iaurt
  • 2 ouă
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 1 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță ghimbir
  • un praf de sare

Preparare:

Dovleacul se taie pe jumătate, se îndepărtează semințele și se coace până devine moale la interior. Când s-a răcit, cu ajutorul unui blender se face piure și se lasă deoparte pentru pasul următor.

Pornim cuptorul la 190 de grade și pregătim 15 forme de brioșe.

Într-un bol amestecăm făina, praful de copt, sarea și aromele. Separat, într-un bol încăpător, amestecăm ouăle cu zahărul, până la omogenizare, apoi adăugăm iaurtul, uleiul și piureul de dovleac.

Adăugăm acest amestec peste amestecul de făină pregătit anterior și omogenizăm ușor cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu o spatulă.

Aluatul obținut se toarnă în cele 15 forme, care se dau la cuptor pentru 20 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea.

Humus cu dovleac

humus dovleac
Sursa foto: shutterstock

Ingrediente: 

  • năutul dintr-o conservă de 400 de grame (nu arunca lichidul)
  • 300 de grame de piure de dovleac
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • sare și piper după gust
  • 1,5 lingurițe de chimion
  • 1,5 lingurițe de coriandru

Preparare: 

Pune toate ingredientele în blender, cu excepția năutului. Adaugă 50 de mililitri de apă din conserva de năut și mixează 1 minut. Adaugă boabele de năut, mixează din nou 1-2 minute, până obții o textură cremoasă și omogenă. Dacă e nevoie, mai adaugă puțină apă și mixează până obții textura dorită.

Surse: 

mortonpumpkinfestival.org

history.com

marthastewart.com

minnetonkaorchards.com

fdc.nal.usda.gov

sciencedirect.com

tandfonline.com

mdpi.com

researchgate.net

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân