Nucşoară (Myristica fragrans)

Denumire științifică: Myristica fragrans
Denumire populară: Nucşoară
Nucşoară (Myristica fragrans)

Descriere

Răspândită in ţările tropicale, precum Brazilia, Indonezia şi Indiile de Vest, arborele de nucşoară poate atinge 20 m înălţime. Are frunze lucioase, veşnic verzi, însă mănunchiurile de flori delicate, galbene, apar când copacul are vârsta de 7 ani.
Fructele cărnoase, galben-pal, conţin câte o sămânţă – nuca – închisă la început într-un înveliş lemnos dur, apoi într-o membrană portocalie, cunoscută sub numele de nucşoară.

Folosindu-se aburul, 8-15% din uleiul esenţial este extras împreună cu untul de nucşoară (folosit în industria farmaceutică).

Compoziţie

Uleiul esenţial de nucşoară, care are gust pregnant şi miros piperat, este compus în majoritate din camfen şi pinen, dar conţine şi miristicină, care este toxică.

Acţiune

Are efect afrodiziac, tonic, antiinflamator, antidiareic.

Indicaţii terapeutice

Uleiul de nucşoară este rezervat aproape exclusiv uzului extern, ca remediu antiinflamator pentru durerile articulare, leziunile musculare şi tendinită.

Totuşi, cercetători din India au demonstrat că uleiul esenţial de nucşoară poate scădea colesterolemia şi diminua depozitele grăsoase din jurul ficatului, inimii şi aortei. În plus, studii nigeriene au arătat că acest ulei poate inhiba formarea de trombi în sânge. Toate aceste dovezi sugerează că nucşoara poate fi utilă în protecţia împotriva stenozării şi rigidizării arterelor şi a problemelor circulatorii şi cardiace aferente. +

Alte studii au arătat că uleiul poate scădea colesterolul nociv.

Un motiv pentru care nucşoara este folosită drept condiment este acela că ajută digestia, iar unele studii au descoperit că poate fi benefică în tratamentul diareei.

Administrare:

În tratamentul durerilor articulare, al leziunilor musculare, reumatismului, tendinitei

Ulei esenţial: Diluaţi uleiul, folosind 3 picături de ulei esenţial la 50 ml de ulei excipient. Aplicaţi direct pe zona afectată, cel mult de 3 ori pe zi, sau adăugaţi preparatul în apa de baie.

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial de nucşoară nu trebuie ingerat. Miristicină este toxică şi poate provoca ameţeală, dureri de cap şi halucinaţii şi poate irita sistemul digestiv.

Extern, uleiul esenţial trebuie folosit cu economie, pentru perioade scurte, deoarece poate irita pielea.

Cereţi sfatul unui specialist dacă luaţi în calcul consumul intern de nucşoară

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ozonoterapia: indicații și contraindicații