Rulouri suedeze cu scorțișoară (Kanelbullar), un desert pe care trebuie să îl încerci

25.09.2021
Rulouri suedeze cu scorțișoară (Kanelbullar), un desert pe care trebuie să îl încerci
Sursa foto: Shutterstock

Află cum să prepari celebrele rulouri suedeze cu scorțișoară, desertul minunat care va umple casa cu o aromă senzațională.

În Suedia există chiar și o zi dedicată acestor delicioase rulouri suedeze cu scorțișoară și unt, pe 4 octombrie – Kanelbullens dag. Pot fi servite ca atare, reci sau calde, sau glazurate, la alegere, cu cremă de brânză și unt, ciocolată, miere de albine, sirop de arțar. Se potrivesc de minune alături de o cană de ceai, ciocolată caldă sau, de ce nu, cu cafea, la micul dejun.

Aluatul de rulouri suedeze cu scorțișoară seamănă cu cel de cozonac, așa că mari surprize nu sunt în modul de preparare. Iată care este rețeta celebrilor „melcișori” pe care sigur îi vor adora toți, de la mic la mare!

Rețetă de rulouri suedeze cu scorțișoară: ingrediente, preparare

Ingrediente pentru 25 de rulouri (în funcție de cât de groase sunt tăiate)

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 grame făină
  • 250 mililitri lapte călduț (3,5% grăsime)
  • 50 grame unt topit
  • 50 grame zahăr alb
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 25 grame de drojdie proaspătă/10 grame uscată
  • 2 ouă
  • Ulei de floarea-soarelui
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 de grame unt moale
  • 150 grame zahăr brun
  • 1 lingură cu scorțișoară

Ingrediente pentru glazură de cremă de brânză cu unt (opțional):

  • 150 grame cremă de brânză natur
  • 50 grame unt la temperatura camerei
  • 50 grame zahăr pudră
  • o lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
  • 50 grame miez de nucă prăjită și tocată (opțional)

Mod de preparare

Cum se face aluatul

Se cerne făina printr-o sită deasă, într-un castron încăpător. Se adaugă zahărul alb, drojdia, un praf de sare și zahărul vanilat. Se amestecă bine cu o lingură de lemn.

Se adaugă untul topit și ouăle întregi, apoi se amestecă bine cu mâna până se formează un aluat. Se toarnă treptat laptele și se continuă frământarea pentru 10-15 minute, până aluatul devine elastic și nu se lipește de degete.

Se pune aluatul într-un lighean uns cu puțin ulei și se acoperă cu folie de plastic sau un prosop curat. Se lasă la căldură câteva ore, până își dublează volumul.

Cum se face umplutura pentru rulouri

Se pun într-un bol ingredientele – untul moale, zahărul brun și scorțișoara – și se amestecă până se obține o cremă omogenă. Simplu ca bună ziua!

Cum se modelează rulourile

După ce aluatul s-a umflat bine, se scoate din lighean și se întinde pe masa de lucru presărată cu puțină făină, într-o foaie mai groasă, de 1.5-2 centimetri.

Se întinde crema pe întreaga suprafață a aluatului, cu ajutorul unei spatule. Se rulează aluatul cât se poate de strâns, ca și cum ai face o ruladă.

Taie rulouri de 1-2 centimetri grosime cu un cuțit foarte bine ascuțit. Rulourile se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă 30 de minute la dospit (la căldură) până își dublează volumul.

Cât timp se lasă la cuptor rulourile

Rulourile dospite și „umflate” se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute.

Cum se face glazura pentru rulouri

Cât timp se coc rulourile, pregătește glazura. Amestecă ingredientele – untul, crema de brânză, zahărul pudră, vanilia – cu ajutorul unui mixer, până obții o cremă lucioasă.

O parte din glazură se pune în strat subțire peste rulourile călduțe, servite imediat. Poți adăuga o mână de nuci coapte pe deasupra fiecărui rulou glazurat.

Dacă mănânci rulourile reci, păstrează crema de brânză la frigider și pune-o peste ele abia în momentul servirii.

Rulourile suedeze cu scorțișoară se păstrează la temperatura camerei, acoperite cu o folie. Poftă bună!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice