Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în fasole sau năut, pe lângă faptul că nu te mai balonezi

Bicarbonat în fasole sau năut - te scapă de balonare. Ce alte efecte are bicarbonatul adăugat în apa în care lași la înmuiat fasolea sau năutul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în fasole sau năut, pe lângă faptul că nu te mai balonezi

Fasolea, la fel ca năutul, este o sursă excelentă de fibre și proteine, dar multă lume o evită, pe nedrept, din cauza efectului bine-cunoscut, și anume gazele pe care le provoacă.

Există însă un truc care te ajută să eviți balonarea și flatulența: să pui bicarbonat în fasole! Iar acest truc mai are și alte efecte benefice. Descoperă-le mai jos!

De ce balonează fasolea

Există două cauze care duc la apariția balonării și gazelor intestinale după ce consumăm fasole:

1) Fasolea conține inhibitori ai tripsinei, o enzimă secretată de pancreas, care interferează cu acțiunea acesteia. Această enzimă are rolul de a rupe legăturile peptidice dintre proteine, în special cele asociate cu aminoacizii, arginina și lizina, explică Steve Meyerowitz în cartea „Combinarea alimentelor și digestia. 101 modalități prin care să-ți îmbunătățești digestia”.

Totodată, fasolea conține carbohidrați greu de descompus – oligozaharide (care se regăsesc și în cereale, semințe, varză, broccoli, conopidă, gulii etc.) ale căror legături chimice sunt rupte de bacteriile intestinale din colon.

2) Aceste bacterii intestinale finalizează digestia producând compuși gazoși precum dioxidul de sulf, nitrogenul și metanul. Din această cauză apare balonarea! Mai departe, în urma fermentației alimentelor incomplet digerate, gazele și bacteriile se combină și duc la apariția mirosului urât al gazelor intestinale.

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în fasole sau năut, pe lângă faptul că nu te mai balonezi

De ce e bine să pui bicarbonat în fasole

Așa cum probabil deja mulți știu, dacă pui bicarbonat în fasole sau năut nu te mai simți balonată și nici nu te mai confrunți cu supărătoarele gaze intestinale urât mirositoare.

Se adaugă o linguriță de bicarbonat la 2,5 litri de apă în care ai pus la înmuiat fasolea. Se aduce la fierbere, apoi se dă vasul deoparte și se lasă fasolea în apa respectivă minimum 4 ore. Apoi se clătește fasolea în mai multe ape și se gătește, fără a mai fi necesară schimbarea apei de 2-3 ori.

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în fasole sau năut, pe lângă faptul că nu te mai balonezi

Un alt truc util: pune și o linguriță de sare în apa în care ai pus la înmuiat boabele de fasole. Aceasta le va înmuia coaja și va preveni „spargerea” lor cât timp stau la înmuiat.

Dacă pui o linguriță de bicarbonat în fasole, în timpul gătirii, există și alt avantaj: fasolea se va găti mai repede! Datorită bicarbonatului se creează un mediu alcalin care duce la ruperea moleculelor de pectină. Acest lucru va duce la înmuierea mai rapidă a cojii și, prin urmare, timpul de gătire se reduce la jumătate.

Pentru a evita formarea spumei la suprafața apei în care fierbe fasolea, poți adăuga puțin ulei de măsline.

Dacă preferi metoda clasică, atunci trebuie să lași fasolea la înmuiat 12 ore. În acest interval trebuie să schimbi apa la fiecare 3 ore. După toată această tevatură, pune fasolea la fiert, apoi schimbă de 2-3 ori apa în care fierbe timp de 20-30 de minute, pentru ca boabele de fasole să se înmoaie și cantitatea de oligozaharide să fie redusă. Sună complicat? Chiar așa este…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân