Dietă versus Sport: ce metodă este mai eficientă pentru slăbire și menținere?

  • Publicat:
Dietă versus Sport: ce metodă este mai eficientă pentru slăbire și menținere?
Sursa foto: Shutterstock

Dacă ar fi să scurtez cât se poate de mult acest articol, totul s-ar reduce la „dietă”. Da, slăbirea începe și se menține în farfurie! Ajută și sportul, dar într-o mult mai mică măsură. Dar dacă vrem rezultate excelente și nu țintim doar spre slăbire, ci și spre sănătate, combinăm dieta cu sportul. Raportul ideal: 80 la sută dietă, 20 la sută sport. Află detalii mai jos!

Mai puține calorii, mai multe kilograme pierdute

Indiferent ce dietă plănuiești să urmezi ca să slăbești, ideea de bază este reducerea aportului caloric. Fără să tai drastic din calorii, nu ai nicio șansă!

Ceea ce multe persoane nu înțeleg este că obiceiurile alimentare menținute de-a lungul a zeci de ani nu pot fi schimbate peste noapte. E greu spre imposibil să reduci (și să menții) „bugetul” zilnic de calorii de la 3.000 (sau mai mult) la doar 1.200, așa cum mulți nutriționiști recomandă.

Adevărul este că avem acum la dispoziție tot felul de alimente, care mai de care mai gustoase, dar și extrem de calorice, din cauza grăsimilor și zahărului din compoziție. Iar zahărul, după cum s-a demonstrat în numeroase studii, creează dependență. Motiv pentru care ne este atât de greu să renunțăm la el și chiar intrăm în sevraj dacă nu avem ceva dulce la îndemână, la fel ca în cazul țigărilor.

Soluția? O luăm treptat, ne stabilim obiective realiste și încercăm să găsim alternative mai puțin calorice.

  • Azi renunțăm la lingurița de zahăr pusă în cafea și o înlocuim cu miere, stevia sau scorțișoară.
  • Peste câteva zile aruncăm napolitanele din dulapul „de urgență” și umplem fructiera cu mere, grepfrut, afine, kiwi.
  • Dacă ești dependent de sucurile îndulcite, dă-le o șansă celor cu zero zahăr sau fă-ți acasă apă acidulată aromată cu fructe.
  • Cât privește pofta de făinoase, la fel de greu de învins precum cea de dulce, poți încerca să înlocuiești orezul alb cu cel brun, piureul de cartofi cu cel de conopidă, pastele din grâu cu cele din hrișcă, iar pâinea albă cu cea de secară.

Făcând schimbări mici în rutina alimentară, vei obține în timp o reducere a aportului caloric fără să simți că ești „pedepsit”. Iar creierul tău va fi mai compliant în procesul de slăbire, devenindu-ți din dușman un aliat.

Dacă îți supui corpul unui șoc caloric într-un timp scurt, nu faci decât să acumulezi și mai multă grăsime – e un mecanism de supraviețuire vechi de sute de mii de ani pe care nu ai nicio șansă să îl păcălești.

La ce ajută totuși sportul

Mișcarea zilnică – indiferent sub ce formă e practicată – este benefică pentru sănătate, dar ajută prea puțin la slăbit. Sigur că la această afirmație vor strâmba din nas dezaprobator mai toți antrenorii de fitness. E jobul lor, așa „își vând” serviciile. Fă sport și vei slăbi – fals!

Sportul este excelent din multe puncte de vedere, dar în privința slăbitului contează prea puțin. Un covrig simplu, care are în jur de 300 de calorii, este „ars” prin cel puțin 30 de minute de mișcare. Imaginați-vă acum totalul de calorii consumate într-o zi și câte ore trebuie să petreceți la sală sau alergând în parc pentru a ajunge la acea țintă de 1.200 de calorii pe zi.

Dacă nu vă câștigați existența predând cursuri de fitness, 8 ore pe zi, e greu de crezut că veți avea atât de mult timp la dispoziție special pentru a arde excesul de calorii de peste zi. Mai mult decât atât, pentru o persoană supraponderală sau cu obezitate și patologii asociate, mișcarea nu e deloc ușor de pus în practică – ba chiar poate fi periculoasă, dacă se exagerează cu efortul -, mai ales după mulți ani de sedentarism.

Prin urmare, revenim la regula de bază: încercăm să reducem caloriile din farfurie. Pe măsură ce deficitul caloric își face treaba, kilogramele încep treptat să dispară și devine mai ușor și mai plăcut să facem mișcare.

Firește că exercițiile fizice sunt de dorit în procesul de slăbire, dar asta pentru că ajută la tonifierea corpului, la întărirea musculaturii și prevenirea lăsării pielii. Însă cele mai importante beneficii ale sportului – fie că vorbim de mers pe jos, alergare ușoară, mers pe bicicletă, înot sau orice altă formă de mișcare, de preferat recomandată de kinetoterapeut, mai ales dacă suferiți de diverse probleme (dureri de spate, de genunchi, de șold, de umeri etc.) – rămân cele din sfera sănătății.

Făcând zilnic mișcare, avem parte de următoarele beneficii:

  • riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer este mai mic
  • oasele devin mai puternice, musculatura este întărită
  • durerile cauzate de artrită sau fibromialgie sunt ameliorate
  • nivelul de energie este mai crescut
  • fluxul de oxigen către creier este optim și ținem la distanță tulburările de memorie
  • suntem mai relaxați și avem parte de un somn mai odihnitor
  • viața sexuală este cu mult îmbunătățită
  • pielea este mai elastică, tonifiată
  • riscul de depresie și anxietate e mai mic, datorită endorfinelor (hormonii fericirii)

Rezultatele pot fi diferite în funcție de persoană

Chiar dacă reduci numărul de calorii și faci sport, este posibil ca rezultatele tale să nu fie cele la care ai sperat sau cele care au adus-o pe prietena ta la greutatea dorită. Asta pentru că fiecare persoană este diferită!

Nu tot ceea ce funcționează la cineva îți garantează că va avea succes și în cazul tău.

Tulburările hormonale, nivelul de stres, diverse boli asociate, obiceiurile alimentare formate de-a lungul timpului, starea emoțională și, nu în ultimul rând, posibilitățile financiare ale fiecăruia sunt factori care pot îngreuna procesul de slăbire. De aceea este incredibil de greu să slăbești, dar cu atât mai mult să îți menții greutatea pe termen lung.

Cere ajutor când nimic nu mai funcționează

Fii blândă cu tine, nu te pedepsi pentru cum arăți, ignoră „părerologii”, nu îți seta obiective nerealiste, cere ajutor când simți că nu poți face față singură acestui proces – nu e nicio rușine!

Dacă ai ajuns din nou la o greutate formată din aproape 3 cifre după nenumărate diete încercate și ore de sport epuizante, mergi la un consult la medicul nutriționist diabetolog pentru o opinie avizată și un plan eficient de slăbire și menținere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”