Viața sexuală în cuplul modern. Ingredientul care „sudează” relația de cuplu

În acest articol vom discuta despre câteva caracteristici pe care ar trebui să le integrăm în cuplu, în special puse în legătură cu viața sexuală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Viața sexuală în cuplul modern. Ingredientul care „sudează” relația de cuplu
Sursa foto: Shutterstock

Când cineva vorbește despre „cuplul modern”, acest lucru ne duce mintea într-un loc parcă desprins de ceea ce până acum consideram a fi normalitate. Undeva departe de cele învățate de părinții noștri apare și acest „cuplu modern”.

În mintea noastră se creionează un cuplu care parcă ar lupta cu normele sociale instaurate până acum și ar încerca să demonstreze că totul a fost construit greșit și ar trebui schimbată toată această ordine socială a relațiilor.

Viața sexuală satisfăcătoare înseamnă prezența orgasmului

Înainte de a vorbi despre subiectul nostru principal, trebuie să pornim o discuție cu privire la viața sexuală. În primul rând doresc să avem în minte faptul că există relație sexuală normală între un bărbat și o femeie și există multe alte elemente care se derulează înainte, în timpul și după aceasta. Aici mă refer la mângâieri, la îmbrățișări, la săruturi, la atingeri, la tot cadrul în care relația sexuală se desfășoară.

Din punct de vedere psiho-social, viața sexuală satisfăcătoare înseamnă o relație în care există orgasm. Dacă există orgasm în relația sexuală genitală, ca urmare a sexului dintre femeie și bărbat, putem spune că este o relație sexuală normală.

Pentru ca relația sexuală să se finalizeze printr-un orgasm, este necesar ca aceasta să producă plăcere, să aducă cu sine o descărcare emoțională îndeajuns de mare.

Sexualitatea la maturitate, influențată de copilărie

Dacă sexualitatea genitală, normală, este cea spre care tinzi și la care te uiți ea ca fiind un deziderat, există în tine și o anumită cantitate din acele „alte elemente”. Îți place să fii mângâiată, să fii sărutată, să fii dezbrăcată.

Aceste elemente care completează tabloul sunt reminiscențe ale copilăriei noastre. În copilărie, aceste elemente erau nelipsite din viață.

Oare ce copil nu cere să fie mângâiat înainte să doarmă? Oare ce copil nu dorește să fie sărutat de către părinte sau îmbrățișat? Exact ca și în viața unui copil, aceste comportamente și acum sunt reprezentative pentru o relație de iubire.

Când apare deviația sexuală?

Sexualitatea pe care noi o numim naturală se bazează pe aceste mici elemente pentru a o completa. În cazul în care unul dintre aceste elemente are un accent mult prea mare în viața sexuală și devine un element fără de care orgasmul nu poate apărea, o numim deviație sexuală.

Dacă un bărbat nu poate avea orgasm fără ca partenera sa să fie îmbrăcată într-un anumit costum, există un accent mult prea mare pus pe costumație și un interes mai mic îndreptat către sexualitatea matură.

În concluzie, ne place să numim sexualitate matură acea sexualitate ce se bazează pe sex care se finalizează cu un orgasm ca urmare a acestuia.

Ce înseamnă „cuplu modern”?

Ne place să credem că părinții noștri au avut o astfel de viață sexuală matură de care s-au bucurat și uneori ne simțim obligați de către normele sociale interne și externe să ne conformăm acestui stil de viață. Expresia de „cuplu modern” vine pentru a combate o astfel de idee.

Prin cuplu modern se înțelege în primul rând libertatea. Libertatea este o caracteristică ce trebuie integrată în cuplul nostru. Fiind supuși unei presiuni de a ne conforma unei sexualități exclusiv normale, se întâmplă des să ne simțim vinovați pentru faptul că poate dorim și altceva. Libertatea vine cu scopul de a încerca să ne elibereze de vinovăția care apare. Astfel, un cuplu modern este un cuplu liber. Cu alte cuvinte, o relație sexuală într-un cuplu modern este una liberă de orice presiune.

Pe de altă parte, în continuarea libertății vine și asumarea. Odată ce îți asumi faptul că tu ca persoană nu ești reprezentată doar de o sexualitate normală, poți discuta subiectul mult mai ușor. Persoanele dintr-un cuplu modern reușesc să discute mult mai ușor probleme sexuale dintre ele. Încearcă să discuți modul în care sexul se derulează între voi doi și vezi ce părere are și partenerul tău. Vezi ce îi place și ce i-ar plăcea să nu mai faci. Cu siguranță va ajuta această discuție.

Diversificarea în plan sexual, ingredientul relațiilor reușite

Depășirea limitei poate fi un lucru pe care oamenii dintr-un cuplu modern să pună accent. Faptul că încercați lucruri noi, cumpărați o jucărie sexuală sau schimbați spațiul în care de obicei faceți sex nu ar trebui să fie ignorat. Încercați pentru a vedea ce anume vi se potrivește mai bine. Oricând puteți să renunțați la acel nou lucru adus în pat.

Ești diferită față de alte persoane. Simți diferit, gândești diferit și te comporți diferit, de aceea nu există o rețetă pentru o relație sexuală potrivită pentru tine. Trebuie să vezi ce îți place, trebuie să testezi și să încerci. Doar așa te vei descoperi.

Bineînțeles, sexualitatea matură poate fi uneori foarte dificil de atins, chiar și când există libertatea și discuția și o bună autocunoaștere.

În cazul în care relația sexuală ajunge să fie defectuoasă, se recomandă să vizitezi un psiholog. Fie că vorbim despre relația cu partenerul de viață, probleme sexuale ale tale sau ale partenerului sau dorințe și stări care te scot din emoția pe care te așteptai să o trăiești în timpul sexului, toate acestea pot fi rezolvate de către tipul de psihoterapie numit psihanaliză. Aceasta oferă o soluție profundă și completă pentru dificultățile pe care le întâmpini.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tiberiu Seeberger - Psihoterapeut psihanalist
Mă numesc Tiberiu Seeberger și am ales psihoterapia din dorința de a ajuta oamenii să scape de nefericire, să dobândească o liniște interioară și să se dezvolte. Membru al Colegiului Psihologilor din România - Cod personal 23165 Membru al Asociației de Psihanaliză și Psihoterapie ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”