Dr. Mădălina Indrie, specialist în obezitate: de ce nu funcţionează dietele de slăbire VIDEO

Dr. Mădălina Indrie, medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice la Centrul Medical de Nutriţie şi Management Integrat al Obezităţii Synobis din Cluj-Napoca, explică în ce constă tratamentul de succes al obezităţii.

Dr. Mădălina Indrie, medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice la Centrul Medical de Nutriţie şi Management Integrat al Obezităţii Synobis din Cluj-Napoca, explică în ce constă tratamentul de succes al obezităţii.

Surprinzător poate pentru unii, obezitatea nu se rezolvă DOAR cu dietă, spune medicul. Obezitatea este o boală cronică, recidivantă, fiind doar vârful aisbergului, care nu poate fi interpretat doar pe baza dimensiunii pe care o vedem la suprafaţa apei.

Obezitatea survine pe fondul unei relaţii anormale cu mâncarea, care se dezvoltă în copilărie sau la maturitate, când creierul începe să interpreteze diferit acest stimul, respectiv alimentaţia.

La un moment dat pe parcursul vieţii, mâncarea nu mai este doar combustibil, ci oferă şi confort psihic. Aşadar, defectul în obezitate nu este în farfurie şi este de prisos să ne îndreptăm energia în această direcţie, completează dr. Mădălina Indrie.

Tratamentul obezităţii nu înseamnă doar dietă

Studiile arată că intervenţia în stilul de viaţă, în cazul pacienţilor cu obezitate, a dus la o scădere cu doar 2-3% a greutăţii, iar efectele asupra sănătăţii cardiovasculare au fost aproape zero, aspect extrem de frustrant şi demoralizant.

Obezitatea nu se rezolvă combinând alimentele într-un anumit fel, mâncând la anumite ore sau reducând drastic numărul caloriilor. În obezitate, efectul este la nivelul creierului, deci trebuie să îl înţelegem şi să lucrăm împreună cu el, nu împotriva lui.

Creierul este în aşa fel programat de 2 miliarde de ani încât să reacţioneze foarte vehement la scăderea nivelului de leptină, adică la scăderea în greutate. De aceea este foarte greu să slăbim şi să ne menţinem greutatea.

Nu trebuie ignorat nici faptul că creierul nostru asociază mâncarea cu recompensele, cu afecţiunea mamei sau cu mediul familial.

Tratamentul obezităţii constă în 3 lucruri, şi anume:

  • Medicamente – acestea acţionează în principal la nivelul creierului şi reglează funcţia de saţietate, reduc amploarea poftelor.
  • Terapie cognitiv-comportamentală – este o etapă esenţială în tratamentul obezităţii, deoarece pacientul descoperă astfel momentele de slăbiciune, stările emoţionale în care simte nevoia să mănânce.
  • Chirurgia bariatrică – este singura metodă cu adevărat eficientă împotriva obezităţii.

Desigur, alimentaţia sănătoasă are şi ea rolul ei. Însă în această privinţă dr. Mădălina Indrie lansează o provocare nutriţioniştilor-dieteticieni: Învăţaţi pacientul cum să mănânce, nu cum să NU mănânce!

Cu alte cuvinte, nutriţionistul trebuie să îşi înveţe pacientul să îşi respecte poftele, să identifice momentele şi frecvenţa cu care mănâncă un aliment care îi place şi să găsească împreună soluţii.

Dorinţa de a mânca nu poate fi negată. O poftă satisfăcută este pentru pacientul cu obezitate o rezolvare la o durere sufletească.

Stigmatizarea pacientului cu obezitate nu este niciodată o soluţie

Primum non nocere – în primul rând, nu-i face rău pacientului. Shamingul nu funcţionează niciodată. Din contră, agravează lucrurile!

Pacientul cu obezitate nu trebuie să fie „certat” pentru a fi motivat să slăbească. El este deja conştient de problema lui, îl doare şi se luptă de multă vreme cu ea, deseori suferă de depresie, de anxietate.

Prin urmare, medicii din alte specialităţi (cardiologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie etc.) trebuie să abordeze cu înţelepciune, tact şi răbdare pacienţii cu obezitate. Nu trebuie pur şi simplu să îi trimită acasă cu recomandarea să slăbească 20 de kilograme pentru a fi eligibili tratamentului de care au nevoie, ci mai degrabă trebuie tratată problema medicală cu care vin aceştia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mădălina Indrie - Medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice
Dr. Mădălina Indrie este Medic primar diabetolog-nutriționist, specialist în obezitate, cu experiență din 2006, acreditat Federația Internațională de Obezitate. În prezent, d-na Dr. Indrie poate fi găsită la Centrul Medical de Nutriţie şi Management Integrat al Obezităţii Synobis din ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult