Cel mai sănătos aliment, evitat de români din cauza prețului. Cum să mănânci 2 porții de pește pe săptămână fără să faci gaură în buget

Alimentul pe care românii îl mănâncă mult prea rar. Descoperă 10 motive să mănânci 2 porții de pește pe săptămână.
26.11.2022
Cel mai sănătos aliment, evitat de români din cauza prețului. Cum să mănânci 2 porții de pește pe săptămână fără să faci gaură în buget
Sursa foto: Shutterstock

Despre pește, numai de bine! Cu două condiţii: să fie ales un sortiment cât mai sănătos şi să fie gătit la grătar, cuptor sau la abur, niciodată prăjit în ulei! La fel de bine poți alege conservele de pește, dar fii atentă la ingrediente.

Peştele este cel mai sănătos tip de carne, fiind bogat în proteine de calitate, vitamine şi acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru menţinerea sănătăţii creierului, dar nu numai.

Cum să mănânci pește fără să cheltui o avere

Specialiştii recomandă să mâncăm 1-2 porţii de peşte pe săptămână pentru a beneficia de efectele sale pozitive. Dar nu te gândi că aceste porţii înseamnă doar pește proaspăt fript.

Pentru a nu face gaură în buget cumpărând peşte proaspăt, poţi alterna mesele cu conserve de peşte (ton, sardine, hering, şprot, macrou etc.), care sunt ieftine, gustoase şi sănătoase. Ai grijă însă la ceea ce conţin, pe lângă peştele propriu-zis, în special la cantitatea de sare sau ulei. Alege-le pe cele în suc propriu sau în apă, cu adaos de zeamă de lămâie, şi fereşte-te de cele în sos de roşii sau de muştar, care conţin foarte multă sare, dar şi – surpriză – zahăr!

Poţi combina o salată de ton cu o salată de verdeţuri proaspete sau o conservă de şprot cu fire de ceapă verde şi ridichi – sunt mai mult decât suficiente pentru cină, îţi ţin de foame şi îţi asigură şi aportul nutritiv de care are nevoie organismul.

Somonul, păstrăvul, hamsiile, șprotul, sardinele, scrumbia de Dunăre sunt doar câteva dintre sortimentele sănătoase de peşte pe care ar trebui să le incluzi mai des în regimul alimentar. Sub nicio formă nu te lăsa tentată de pangasius, un pește ieftin şi fără oase care, din păcate, este plin de chimicale.

Perfect în orice cură de slăbire

Peştele este un aliment perfect în cura de slăbire, deoarece este bogat în proteine, dar are mult mai puţine calorii decât alte alimente care conţin aceste substanţe nutritive, cum ar fi carnea de pui sau de vită. Iar proteinele sunt esenţiale când vrem să slăbim, pentru că ele ne ţin în frâu foamea şi poftele, împiedicându-ne să mâncăm mai mult decât avem nevoie.

Cele mai indicate sortimente de pește pentru slăbit sunt scrumbia, codul, halibutul, păstrăvul și somnul. Cât priveşte sortimentele de peşte de evitat, acestea includ: peştele spadă, rechinul, tonul, pangasiusul, macroul şi heringul de mari dimensiuni, crapul, somnul, anghila.

Peştele, bun pentru sănătatea creierului

Peşte este o sursă excelentă de acizi graşi Omega 3, iod, proteine, vitamine şi minerale preţioase, toate acestea contribuind la menţinerea sănătăţii creierului.

De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că un consum frecvent de peşte este asociat cu un risc mai redus de apariţie a bolii Alzheimer sau Parkinson.

Consumul de pește reduce riscul de AVC şi boli de inimă

Tot acizii graşi Omega 3 sunt cei responsabili de acest efect benefic. Un studiu de amploare realizat pe 40.000 de persoane a arătat că un consum frecvent de peşte reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral şi infarct, două dintre cele mai frecvent cauze ale decesului prematur la nivel mondial.

Peştele, benefic pentru buna dezvoltare a copiilor

Substanţele nutritive din peşte sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, încă din stadiu embrionar. Din acest motiv, gravidele şi femeile care alăptează sunt sfătuite să consume săptămânal 1-2 porţii de peşte.

Trebuie evitate însă sortimentele de peşte cu conţinut ridicat de mercur, precum şi fructele de mare sau peştele crud, care pot conţine bacterii periculoase, deoarece fătul poate avea de suferit la nivel cerebral.

Peştele, bogat în vitamina D

Peste 40% din populaţia lumii suferă de carenţă de vitamina D, iar o posibilă explicaţie poate fi şi consumul redus de peşte.

Somonul şi heringul sunt sortimentele de peşte cu cel mai ridicat procent de vitamina D, o substanţă nutritivă esenţială pentru oase puternice şi sănătoase, arată un studiu publicat în Jurnalul Nutrition.

Poate preveni crizele de astm la copii

Astmul este o afecţiune din ce în ce mai des diagnosticată în zilele noastre, iar copiii sunt cu precădere afectaţi, ca urmare a igienizării excesive a locuinţei, precum şi a folosirii spray-urilor parfumante.

Pentru a reduce riscul de astm sau pentru a preveni agravarea simptomelor acestei afecţiuni, se recomandă evitarea folosirii produselor de curăţenie pe bază de substanţe chimice puternice, a parfumurilor, dar şi o dietă bogată în peşte. Un studiu a arătat că un consum regulat de peşte poate reduce cu până la 25% riscul de astm la copii.

Ar putea ameliora simptomele depresiei

Tristeţea, lipsa de energie şi de interes pentru socializare, toate acestea sunt semne ale depresiei, boala acestui secol. Chiar dacă bolile de inimă şi obezitatea conduc în topul celor mai frecvente afecţiuni la nivel global, despre depresie se vorbeşte prea puţin şi nu se face îndeajuns, deşi este o boală cu un impact major asupra persoanei afectate, dar şi asupra economiei mondiale. În lupta cu această afecţiune copleşitoare, nu doar medicamentele au efect, ci şi alimentaţia.

Mai multe cercetări au demonstrat că un consum frecvent de peşte este asociat cu o creştere a nivelului de energie, cu îmbunătăţirea stării emoţionale, precum şi cu o potenţare a efectelor medicamentelor specifice.

Menţine sănătatea ochilor

Una dintre cauzele principale ale orbirii este degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV). Consumul de peşte ar putea reduce însă riscul de a ajunge în această situaţie la bătrâneţe, ca urmare a aportului de acizi graşi Omega 3.

Un studiu a arătat că riscul dezvoltării DMLV scade cu până la jumătate în cazul celor care obişnuiesc să mănânce săptămânal două porţii de peşte.

Ar putea reduce riscul de apariţie a diabetului

Diabetul este o boală autoimună care ar putea fi prevenită şi printr-un regim alimentar corect: fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi, desigur, carne de calitate, între care şi cea de peşte. Acizii graşi din peşte, a arătat un studiu, ar putea îmbunătăţi metabolismul glucozei, scăzând astfel rezistenţa la insulină.

De asemenea, consumul de peşte ar putea reduce şi riscul instalării altor boli autoimune, precum artrita sau scleroza multiplă, însă mai sunt necesare cercetări pentru a stabili cu certitudine acest fapt.

Poate îmbunătăţi calitatea somnului

Tulburările de somn sunt o problemă cu care se confruntă milioane de persoane, iar stresul şi privitul la televizor sau în ecranul telefonului sunt doar două dintre cauze. Alimentaţia dezechilibrată poate fi, de asemenea, un factor implicat în apariţia insomniei.

Un studiu realizat pe 95 de persoane a arătat însă că 3 porţii de somon consumate săptămânal ar putea contribui la ameliorarea tulburărilor de somn, datorită nivelului crescut de vitamina D conţinut de acest tip de peşte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”