Cele mai ieftine și sănătoase soiuri de pește. Nu conțin mercur și sunt mai bune decât somonul

  • Publicat:
  • Actualizat:

Postul sau dieta e un prilej numai bun să ne mai reglăm puțin relația cu mult prea ocolitul pește. Din păcate, românii consumă prea puțin pește în raport cu recomandările făcute de toți medicii nutriționiști. Potrivit datelor organizației RO-Fish, românii consumă mai puțin pește decât înainte de 1989. Cauza? Prețurile mult prea mari, prohibitive pentru veniturile încă foarte mici ale românilor.  

Deși avem la dispoziție, în funcție de sezon, aproape 250 de sortimente de pește în diverse forme (proaspăt, refrigerat, congelat), românii nu prea sunt fani ai acestui aliment. Ce-i drept, peste 70% din oferta actuală provine din acvacultură, ceea ce presupune o modificare de gust, textură și proprietăți nutriționale comparativ cu peștele pescuit.

Chiar și așa însă, avem de unde alege pește de calitate, ieftin și sănătos. Trebuie doar să ne informăm corect și să… vrem!

Cele mai ieftine și sănătoase sortimente de pește

Dacă somonul, păstrăvul, dorada, somnul sau scrumbia sunt prea scumpe pentru bugetul vostru, nu renunțați să mâncați pește, ci găsiți alternative pe care să vi le permiteți. Noi vă recomandăm speciile mici și foarte mici de pește, care sunt bogate în nutrienți de cea mai bună calitate: proteine, vitamine, calciu (prezent mai ales în oase), fier și esențialul acid Omega 3.

Știți vorba aia – esențele tari se țin în sticluțe mici. Lucru valabil și în cazul peștelui!

Descoperă 3 sortimente de pești foarte sănătoși, fără mercur și accesibili din punctul de vedere al prețului.

Hamsii

Cu numai 150 de calorii la o porție de 100 de grame, acești peștișori sunt considerați mană cerească pentru sănătatea noastră.

Hamsiile conțin numeroase vitamine (B12, B3, B2, B6, B5, B1, D, E, A, C) și minerale esențiale (seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, fier, calciu, cupru, mangan), precum și acizi grași Omega 3 (acid eicosapentaenoic EPA și acid docosahexaenoic DHA).

Împreună, toate aceste substanțe nutritive au efecte antiinflamatoare, reduc nivelul de colesterol și trigliceride, mențin permeabilitatea vaselor de sânge, previn anemia, susțin imunitatea și joacă un rol important în menținerea bunei funcționări a sistemului nervos și osos, potrivit nutritionadvance.com.

pește hamsii
Sursa foto: Shutterstock @mnimage

Sardine

Știai că și-au căpătat denumirea de la Insula Sardinia, unde se găsesc din abundență? Pentru că sunt foarte perisabile, sardinele nu prea se găsesc în formă proaspătă, ci doar la conservă. Cu 200 de calorii la o porție de 100 de grame, sardinele sunt o sursă concentrată de nutrienți pe care cu greu îi putem identifica în alt aliment.

Iată ce spune Mihaela Bilic, medic nutriționist, despre micuța sardină cu proprietăți uriașe pentru sănătatea noastră:

Conserva de pește, pe care eu am denumit-o ca fiind concentratul de nutrienți cel mai eficient și la îndemână pentru un preț ridicol, costă sub 5 lei. Este vorba despre conserva de sardine. Zeama de oase sau mâncatul peștelui cu tot cu oase ne aduce o sursă de calciu care este incredibilă pentru organism.

Mineralele din pastilele de calciu nu se fixează așa cum se fixează din aceste mâncăruri cu oase. Avem Omega 3 în sardine cum nu avem în niciun aliment. Sardina e un pește mic, Omega 3 e în alge, omul nu poate să-l absoarbă din surse vegetale. Sardina mănâncă algele, noi mâncăm sardinele. Într-o cutiuță de conservă, dacă o mâncăm o dată pe săptămână, avem toți nutrienții naturali și potențați între ei.

pește sardine
Sursa foto: Shutterstock @alfernec

Șprot

O porție de 100 de grame de șprot are doar puțin peste 100 de calorii. Însă abundența de nutrienți din acești pești micuți nu este deloc de ignorat.

Șprotul este o sursă importantă de Omega 3, atât de benefic pentru sănătatea inimii, dar și a creierului. De asemenea, conține seleniu din belșug, un mineral care are capacitatea de a reduce riscul multor forme de cancer, dar care joacă un rol important și în reducerea cantității de metionină din corp, inhibând astfel activitatea unor hormoni asociați cu acumularea depozitelor de grăsime și accelerarea procesului de îmbătrânire.

Același mineral ajută la prevenirea bolilor de tiroidă, iar acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru menținerea vederii și prevenirea degenerescenței maculare, care afectează abilitatea de a vedea la distanță sau aproape.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a arătat că Omega 3 din pește joacă un rol-cheie inclusiv în prevenirea bolii Alzheimer, deoarece poate reduce acumularea de proteine tau și beta-amiloide la nivel cerebral.

șprot pește
Sursa foto: Shutterstock @Liliya Kandrashevich
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân