Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Scrumbia de Dunăre, cel mai sănătos peşte. Ce beneficii are şi cum trebuie gătită

Sursa foto: 123rf.com Sursa foto: 123rf.com

E vremea scrumbiei! La grătar, marinată sau afumată, scrumbia de Dunăre este la mare căutare în această perioadă. Şi pe bună dreptate. Specialiştii au plasat-o pe primul loc în topul celor mai sănătoase şi gustoase soiuri de peşte. Cu un conţinut bogat de acizi Omega 3, calciu şi vitamina D, micuţa scrumbie demonstrează că „esenţele tari se ţin în sticluţe mici”. De altfel, e o regulă de care toată lumea ar trebui să ţină cont: cu cât peştii sunt mai mici, cu atât sunt mai sănătoşi şi mai lipsiţi de toxine.


Pe lângă faptul că sunt uşor de găsit, scrumbiile sunt şi ieftine, spre deosebire de somon sau alte soiuri de peşte oceanic aduse din ţări îndepărtate în galantarele supermarketurilor româneşti. Dar să vedem de ce este scrumbia vedetă în farfurie în această perioadă!

Scrumbia: valori nutriţionale

Scrumbia este un peşte indicat în dieta celor care vor să scadă în greutate, datorită conţinutului redus de colesterol. O porţie de 100 de grame de sardine conţine doar 136 de calorii, dar acest număr depinde de modul în care sunt preparate. De exemplu, sardinele fierte, coapte, fripte sau marinate au mai puţine calorii decât cele prăjite în ulei, eventual şi „îmbrăcate într-o pătură” de mălai ori făină şi ou.

Iată ce substanţe nutritive se regăsesc în 100 de grame de scrumbie:

Apă – 66,3 grame
Grăsimi – 11 grame
Proteine – 18,3 grame
Grăsimi polinesaturate – 3 grame
Vitamina A – 60 micrograme
Vitamina D – 13 micrograme
Niacină – 3 miligrame
Triptofan – 3,4 miligrame
Vitamina B12 – 7 micrograme
Biotină – 4 micrograme
Sodiu – 200 miligrame
Potasiu – 320 miligrame
Calciu – 97 miligrame
Magneziu – 37 miligrame
Fosfor – 240 miligrame
Fier – 1,1 miligrame
Zinc – 1,7 miligrame
Clor – 270 miligrame
Seleniu – 10 micrograme
Iod – 64 micrograme

Scrumbia: proprietăţi terapeutice

Datorită numeroaselor vitamine şi minerale conţinute, scrumbia este un peşte considerat mană cerească pentru sănătate. Calciul, de exemplu, are efect mineralizant şi ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii oaselor.

De asemenea, scrumbia are proprietăţi anticoagulante, antiinflamatoare, hipotensive, anticolesterol şi antioxidante, datorită nivelului ridicat de acizi graşi Omega 3. Aceste efecte se fac resimţite la nivelul inimii, prevenind în acest mod diverse afecţiuni cardiovasculare, dar nu numai.

Scrumbia: beneficii pentru sănătate

Calciul şi vitamina D din scrumbie ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi menţine sănătatea oaselor, prevenind mult temuta afecţiune numită osteoropoză. De asemenea, calciul este esenţial şi pentru menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor, prevenind în acelaşi timp formarea cheagurilor de sânge.

Mineralele din scrumbie, care se regăsesc în principal nu în carne, ci în oase şi în piele, au un rol foarte important în toate procesele care asigură funcţionarea corectă a organismului. De aceea este important să mâncăm scrumbia cu tot cu oase, nu doar carnea, pentru că substanţele nutritive se regăsesc peste tot şi e păcat să aruncăm la gunoi o doză importantă de sănătate. Seleniul în special este un mineral care ajută la procesul de detoxifiere şi reduce riscul de boli ciroză hepatică.

Alte elemente importante din scrumbie sunt acizii graşi Omega 3, grăsimi nesaturate care au puternice efecte antioxidante şi previn apariţia inflamaţiilor în organism, de vină pentru apariţia multor probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Aceştia reduc nivelul trigliceridelor, reglează nivelul de colesterol şi previn astfel boli de inimă sau alte afecţiuni cardiovasculare, precum infarctul, ateroscleroza sau accidentul vascular cerebral.

Studiile arată că peştele consumat de cel puţin 2 ori pe săptămână reduce semnificativ riscul de tromboză, osteoartrită şi afecţiuni tiroidiene. De asemenea, peştele sănătos, cum este scrumbia despre care vorbim astăzi, protejează vederea datorită vitaminei A pe care o conţine.

O altă cercetare a scos la iveală că peştele poate avea un rol important şi în protejarea sănătăţii plămânilor. S-a demonstrat că peşte consumat regulat poate ameliora simptomele astmului şi poate chiar să reducă riscul de apariţie a acestei probleme de sănătate.

Nu în ultimul rând, consumul de scrumbie, datorită acizilor graşi conţinuţi, ajută la prevenirea depresiei, a asteniei de primăvară şi a depresiei postpartum. Şi tot acizii graşi Omega 3 sunt responsabili de menţinerea sănătăţii creierului, prevenind sau încetinind declinul cognitiv şi afecţiunile asociate cu îmbătrânirea, cum este, de exemplu, boala Alzheimer, dar şi tulburările de deficit de atenţie în cazul copiilor, aşa cum este ADHD.

Consumul de scrumbie este indicat şi celor care se confruntă cu tulburări de tranzit intestinal. Există cercetări care arată că grăsimile polinesaturate previn inflamaţiile de la nivel intestinal, reducând astfel riscul de boala Crohn, colită ulcerativă sau alte boli inflamatorii intestinale.

Iar dacă simţi că pielea ta şi-a pierdut elasticitatea şi este din ce în ce mai uscată, nu ezita să mănânci mai des scrumbie. Datorită aceloraşi grăsimi nesaturate, dar şi a proteinelor conţinute, pielea ta îşi va reface stocul de colagen, redevenind flexibilă şi luminoasă, iar simptomele cauzate de eczeme sau psoriazis vor fi cu mult ameliorate.

Reţete cu scrumbie

Scrumbie la grătar

Se curăţă scrumbia de solzi, se face o tăietură pe burtă şi se scot intestinele şi urechile.Se spală bine cu apă rece, atât la interior, cât şi la exterior, până nu mai rămâni nicio urmă de sânge. Se dă cu sare pe ambele părţi, inclusiv în burtă, se acoperă cu folie şi se lasă la frigider pentru 20-30 de minute (nu mai mult, altfel se usucă prea tare). În acest interval, scrumbia îşi va „trage” sare atât cât are nevoie şi va deveni dulceagă.

Se încinge bine grătarul, se unge cu ulei şi se pune scrumbia. Se lasă 5-6 minute pe fiecare parte, apoi se scoate pe o farfurie şi se lasă acoperită timp de 10 minute, astfel încât să se pătrundă mai bine, în cazul în care la interior nu este foarte bine făcută.

Se serveşte cu mămăliguţă caldă, alături de mujdei de usturoi sau pastă de leurdă. Delicios! Citeşte aici ce alte garnituri se potrivesc la peşte!

Scrumbie marinată

Se curăţă şi se taie capetele scrumbiei, apoi se spală bine. Se taie peştele în 2-3 bucăţi, se acoperă cu sare de bucătărie şi se pune într-un vas acoperit, apoi se lasă la rece 2 zile. Ulterior se spală de sare şi se aşază în cutie, alături de rondele de morcovi şi ceapă. Se adaugă boabe de muştar şi de piper, precum şi 2-3 frunze de dafin. Separat, se fierbe apă cu oţet (o parte oţet, două de apă) şi o linguriţă de sare. După ce se răceşte zeama, se adaugă în cutia cu peşte şi legume rondele. Se pune capacul şi se lasă la frigider cel puţin o săptămână. 

Scrumbie afumată la rece

Scrumbia se eviscerează, se spală şi se sărează cu sare grunjoasă (gemă). Se lasă la zvântat la 25 de grade Celsius şi se afumă la rece numai cu fum din aşchii de lemn de esenţă tare, nu rumeguş mărunt. Urmează apoi răcirea şi maturarea peştelui, prin păstrare în locuri răcoroase şi în curenţi de aer. Peştele va căpăta o culoare metalizată, aurie, textura este suculentă, iar consistenţa este onctuoasă. Gustul scrumbiei afumate la rece trebuie să fie dulce, apoi sărat, apoi uşor acrişor.

Scrumbie la cuptor

Scrumbia se curăţă şi se spală bine sub jet de apă rece, apoi se lasă la zvântat. În acest timp preparăm o marinadă: amestecăm zeama de la o lămâie cu 2 linguri de ulei de măsline, un praf de piper, o linguriţă de boia de ardei iute sau dulce, 3 căţei de usturoi zdrobiţi şi o linguriţă de cimbru uscat. Se lasă marinada la rece pentru 30 de minute. Ulterior, se unge bine peştele cu marinada, pe ambele părţi, dar şi pe burtă, apoi se aşază într-un vas yenna. Se bagă vasul cu peşte în cuptorul preîncălzit şi se lasă timp de 15 minute, la 190 de grade Celsius. După expirarea timpului, se stropeşte cu puţin vin alb, apoi se introduce din nou la cuptor, pentru încă 15 minute, la 200 de grade Celsius.

Scrumbia poate fi servită cu mujdei de usturoi şi cartofi copţi sau cu mămăliguţă caldă.

Citește și:
Dieta cu peşte: sortimente şi garnituri indicate
Marius Tudosiei te învaţă cum să găteşti peştele simplu şi gustos
Peştele care îţi distruge sănătatea! Sigur îl consumi şi tu!


Exclusiv Online - 29.03.2019
Taguri: peşte, slăbire, post
Citește pe descopera.ro
IMAGINILE care au provocat un SCANDAL de proporţii în lumea celor mai DEŞTEPŢI oameni de pe planeta asta. Cel mai mare MAESTRU la şah din întreaga lume a fost prins când TRIŞA. „Ne-a păcălit pe toţi ani la rând” IMAGINILE care au provocat un SCANDAL de proporţii în lumea celor mai...
Gestul pe care îl face femeia la care niciun bărbat nu îi poate REZISTA Gestul pe care îl face femeia la care niciun bărbat nu îi poate REZISTA
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

În jurul dumneavoastră au loc schimbări al căror motiv vă scapă şi s-ar putea ca apropiaţii să se poarte într-un mod bizar, ceea ce vă va surprinde. În dragoste s-ar putea să nu fiţi prea...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt extrem de usturătoare ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt...
Cum poţi câştiga un bonus de câteva...
Deficit MAJOR de personal. Joburi pentru...
BusinessMagazin.ro
Cel mai MARE oraş din România are mai puţin de 6.000 de locuitori dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc Cel mai MARE oraş din România are mai...
Vreţi să cumpăraţi un sat aflat pe coasta...
Mediafax.ro
După 30 de ani, în căutarea Revoluţiei pierdute. DEZVĂLUIRI legate de momentul decembrie 1989, când românii au spus “DESTUL!” După 30 de ani, în căutarea Revoluţiei...
Litigiul fraţilor Micula: Guvernul ia în...
#euprimar Centura Capitalei, drumul suspinelor...
Gandul.info
Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în România scapă de sub control. Legea care l-ar putea combate aşteaptă de o jumătate de an pe biroul preşedintelui Klaus Iohannis / Suntem deja pe locul 3 la nivel european în clasamentul ruşinos Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în...
Suntem condamnaţi la dispariţie? Este...
Doi tineri au plecat în vacanţă şi şi-au...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
IMAGINI BOMBĂ cu Simona Halep şi noul iubit! FOTO EXCLUSIV IMAGINI BOMBĂ cu Simona Halep şi noul...
FOTO | La începutul anilor 2000 era unul...
NIKE o umple de bani pe Simona Halep pentru...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Hackerii pot modifică notele de la BAC şi alte examene. Cum reuşesc să spargă sistemele informatice Hackerii pot modifică notele de la BAC...
Liang Hua, chariman Huawei: „Nu am decis...
MILIARDE de dolari pe o simplă „amendă”....
ProMotor.ro
Maşini de lux în Coreea de Nord. Este INCREDIBIL cum se introduc maşinile în cea mai ÎNCHISĂ ţară din lume Maşini de lux în Coreea de Nord. Este...
Cauţi piese ieftine pentru maşină? NICIODATĂ...
Urmărire ca-n FILME între un şofer beat...
Descopera.ro
Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta să ai o PARTIDĂ de sex memorabilă. ''Fetelor, nu vă JENAŢI!'' Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta...
La 16 ani a devenit SCLAVĂ sexuală. În...
A vrut să facă sex ''SPORTIV''. După...
ULTIMA ORĂ
HALUCINANT. Momentul în care un preot este ARUNCAT de pe scenă de o enoriaşă. Ce a scos-o din minţi pe femeie | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.