Alimente care cresc glicemia. Ferește-te de ele dacă ai diabet!

05.01.2022

Unele alimente care cresc glicemia sunt sănătoase și nu trebuie eliminate complet. Dar trebuie limitat consumul lor dacă vrei să ții sub controlul zahărului din sânge!

Echilibrul glicemiei este esențial nu doar pentru prevenirea sau controlul diabetului zaharat. Glucoza este o sursă importantă de energie. Dacă nivelul ei este prea crescut sau, din contră, prea scăzut, pot apărea simptome precum ceața cerebrală, oboseala, schimbările de dispoziție sau pofta de alimente nesănătoase.

Mai jos îți oferim o listă cu alimente care cresc glicemia, pe care trebuie să le consumi cu moderație sau chiar să le eviți.

Top alimente care cresc glicemia

Lactate vegetale (lapte de orez, de migdale, de soia, ovăz etc.) – acestea sunt frecvent îndulcite și aromate cu esențe, zahăr sau îndulcitori care cresc glicemia. Evită aceste produse sau alege variantele neîndulcite.

Banane – sunt bogate în potasiu, vitamina B6 și fibre, dar și în carbohidrați. În special bananele foarte coapte trebuie evitate, pentru că au un indice glicemic crescut.

Pentru a contracara efectul asupra glicemiei, poți consuma banane în combinație cu o mână de nuci sau cu puțin unt de arahide fără zahăr. Proteinele și grăsimile din aceste alimente compensează creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Atenție și la fructe precum strugurii sau mango – au o cantitate mare de zahăr, deci trebuie consumate cu moderație.

Fasolea – este o sursă excelentă de proteine, fibre, micronutrienți și prebiotice care „hrănesc” microbiomul intestinal. Cu toate acestea, fasolea conține mulți carbohidrați, deci poate crește glicemia dacă este consumată în cantități mari. Poți să o combini cu pui, pește sau ouă pentru a reduce potențialul ei glicemic.

Fructele uscate (stafide, merișoare, curmale, caise, prune etc.)conțin foarte mult zahăr în comparație cu fructul proaspăt. Trebuie să te limitezi la maximum 30 de grame.

Pâinea albă, pastele, orezul – aceste alimente sunt sărace în fibre, dar bogate în carbohidrați simpli, care sunt ușor descompuși de organism și transformați în glucoză. Optează pentru pâine, cereale și orez în varianta integrală, mai bogată în fibre, care ajută la stabilizarea glicemiei.

De evitat și consumul excesiv de mazăre, cartofi sau porumb, care conțin de asemenea cantități mari de carbohidrați în comparație cu broccoli, conopida, varza sau salata verde.

Alimente și băuturi fără zahăr, dar cu îndulcitori (sorbitol, xilitol etc.) – chiar dacă nu conțin zahăr în forma sa procesată, și îndulcitorii pot avea efect negativ asupra glicemiei, dacă sunt consumați în exces.

Fast-food – aceasta este o sursă majoră de zahăr, chiar dacă, teoretic, acest ingredient nu are ce să caute în hamburger sau în cartofii prăjiți.

Pentru a le îmbunătăți gustul și a ne face să devenim dependenți de ele – pentru că, da, zahărul creează dependență – producătorii pun în compoziția chiflelor, cărnii, cartofilor și sosurilor foarte mult zahăr.

Mai bine fă-ți un sandviș „curat” acasă, din ingrediente sănătoase, cum ar fi o bucată de carne de pui sau curcan la grătar, sos de iaurt și legume proaspete.

Prednisonul, diureticele, pastilele de răceală cu pseudoefedrină sau fenilefrină, contraceptivele orale, parodontoza, arsurile solare, transpirația abundentă, deshidratarea, stresul, modificările hormonale de la menstruație, sarcină sau menopauză, toate acestea sunt, de asemenea, posibile cauze ale glicemiei crescute.

Surse:

https://www.cdc.gov/diabetes/library/spotlights/blood-sugar.html

https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/living-with/foods-that-spike-blood-sugar/

https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/8-foods-affect-blood-sugar

https://www.onhealth.com/content/1/blood_sugar_swings_diabetes

https://food.ndtv.com/food-drinks/6-foods-that-raise-your-blood-sugar-levels-the-most-1773319

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Despre yoga, meditație și stres