De ce apar și cum se tratează coșurile pe linia mandibulei

  • Publicat:

Coșurile pe linia mandibulei pot fi extrem de dureroase și se vindecă greu, mai ales dacă avem obiceiul să le „zgândărim”.

Stresul peste măsură și dezechilibrele hormonale stau adesea la baza apariției coșurilor în această zonă, cu precădere în cazul femeilor trecute de vârsta de 20 de ani, dar și la menopauză. Aceste coșuri sunt adesea mari și se inflamează, sunt roșii și dureroase la atingere, durând până la 2 săptămâni sau chiar mai mult până să se vindece. Și uneori pot lăsa în urmă cicatrici foarte inestetice. 

Află în continuare de ce apar coșurile pe linia mandibulei și care sunt soluțiile de tratament pentru a scăpa de ele.

Coșurile pe linia mandibulei: cauze

Coșurile pe linia mandibulei sau în zona inferioară a feței pot apărea ca urmare a mai multor factori. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestor coșuri dureroase pe față:

Menstruația

În majoritatea cazurilor, coșurile pe linia mandibulei sau pe gât „explodează” în preajma menstruației, când crește nivelul de progesteron și se creează presiune asupra porilor. De asemenea, la menstruație crește secreția de sebum din cauza schimbărilor hormonale, în special în ceea ce privește nivelul de testosteron.

Anticoncepționale cu progestogen

O altă posibilă cauză a coșurilor pe față, în special în zona inferioară, este administrarea de anticoncepționale doar cu progestogen.

În comparație cu anticoncepționalele combinate, care ajută la ameliorarea acneei, mini-contraceptivul cu progestogen nu conține hormonul estrogen și poate agrava leziunile acneice.

Prea mult stres

Atunci când suntem foarte stresați pe termen lung, nivelul de cortizol crește, iar asta duce la producția în exces de hormoni care pot afecta sănătatea pielii.

De asemenea, stresul perturbă răspunsul imunitar, ceea ce poate declanșa sau agrava probleme precum rozaceea, eczemele sau acneea.

Machiaj

Persoanele predispuse la apariția acneei trebuie să fie foarte atente ce produse de machiaj folosesc pentru a nu-și agrava starea pielii.

Sunt de preferat cosmeticele noncomedogenice, care nu înfundă porii. Totodată, sunt recomandate produsele de machiaj cu formule ușoare, minerale, matifiante, nu cele pe bază de ulei sau foarte grase.

Anumite alimente

Și alimentația poate juca un rol important în apariția coșurilor pe față. Deși nu se cunoaște cu precizie mecanismul, sunt dovezi că alimentele cu indice glicemic crescut (ex: dulciuri, cartofi, orez alb, pâine albă etc.) și lactatele pot favoriza erupțiile acneice, în special în cazul femeilor tinere.

Prin urmare, se recomandă excluderea temporară a acestor alimente din dietă și modul în care reacționează pielea la această schimbare.

Menopauza

Coșurile pe linia mandibulei pot apărea și din cauza dezechilibrelor hormonale la menopauză, în special a scăderii estrogenului.

Pielea este mai uscată și mai sensibilă la menopauză, motiv pentru care se recomandă evitarea produselor cosmetice agresive, parfumate, care pot înrăutăți problemele dermatologice.

Obiceiuri nocive

O cauză frecventă a coșurilor pe față este atingerea pielii cu mâinile murdare. Acest lucru crește riscul de infecții, la fel și „zgândărirea” coșurilor sau igiena dentară deficitară, care predispune la carii și abcese dentare ce se pot manifesta și prin coșuri dureroase pe linia mandibulei.

Tratament pentru coșuri sub piele, dureroase

Prima regulă în tratamentul coșurilor sub piele inflamate, dureroase este să nu le agresezi, să nu încerci să le storci, deoarece nu faci decât să agravezi problema și să întârzii vindecarea. Mai mult, stoarcerea coșurilor poate lăsa în urmă cicatrici urâte, care cu greu se vor vindeca.

Dacă observi că un coș are un „cap” alb și pare gata să erupă, poți în schimb să aplici o compresă caldă (atenție – nu fierbinte!) pe el pentru câteva secunde, apoi să apeși foarte ușor. Dacă nu iese nimic din el, nu insista, lasă-l să-și urmeze cursul firesc.

Pentru curățare sunt indicate produsele pe bază de acid salicilic, care exfoliază blând pielea și elimină celulele moarte.

Produsele pe bază de peroxid de benzoil, acid azelaic și retinol sunt, de asemenea, indicate pentru eliminarea bacteriilor, dar se recomandă sfatul medicului dermatolog înainte de a apela la acestea, pentru a ști exact care ți se potrivește și cum se aplică corect, deoarece pot avea și reacții adverse (uscăciunea excesivă a pielii, roșeața etc.).

Uneori poate fi necesară și administrarea de antibiotice (doxiciclină, minociclină), anticoncepționale combinate sau spironolactonă, pentru a trata „rădăcina” problemei.

Alte tratamente pentru acneea chistică de pe față pot consta în peeling chimic sau terapie laser, dar acestea sunt ultima soluție, dacă cele de mai sus nu funcționează. Astfel de tratamente au de regulă reacții adverse temporare, cum ar fi înroșirea pronunțată a feței, descuamarea (decojirea) pielii și tumefierea (umflarea).

Pe lângă curățarea și îngrijirea corectă a pielii, este foarte important să acorzi atenție și alimentației. Printre alimentele bogate în vitamine și minerale benefice pentru piele se numără salata verde, spanacul, broccoli, nucile, semințele de dovleac și de floarea-soarelui, morcovii, caisele, dovleacul, mango, iaurtul, chefirul.

Surse: womenshealthmag.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân