Cicatrici postacnee: tipuri şi metode de tratament

80% dintre persoane sunt afectate de acnee, afecţiune care vine la pachet cu un impact profund negativ şi consecinţe estetice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cicatrici postacnee: tipuri şi metode de tratament
FOTO: pexels.com
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice, care vine la pachet cu consecinţe estetice şi care afectează 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, fiind prezentă în proporţie de 15% chiar şi după vârsta de 45 de ani. Acneea este o afecţiune cronică, fluctuantă, extrem de polimorfă cu manifestări şi care are un profund impact asupra calităţii vieţii unei persoane.
Dr. Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, susţine că managementul acestei afecţiuni este un proces de durată, anevoios şi complicat, dar adevărata provocare ţine de tratarea cicatricilor post acnee. Acestea apar la 95% dintre pacienţii cu acnee în urma vindecării, fiind diferită de la o persoană la alta. Chiar şi grade minore de cicatrici pot avea un impact profund negativ asupra stării psihice a pacientului. Din fericire, dermatologii au la dispoziţie o gamă largă de proceduri de dermatologie estetică pe care le pot folosi în tratarea cicatricilor, rezultate fiind foarte bune, dar trebuie să ţinem cont că procesul este îndelungat şi complex.

Postacnee: tipuri de cicatrici

  • Cicatrici atrofice de tip „ice pick/gaură în gheaţă”- sunt cicatrici atrofice în formă de V, profunde, înguste, localizate de obicei la nivelul obrajilor
  • Cicatrici atrofice de tip „boxcar”- sunt cicatrici atrofice relativ geometrice, cu margini bine delimitate, în formă de U, circulare sau lineare, superficiale sau profunde
  • Cicatrici atrofice de tip „rolling/vălurite”- au formă de valuri, largi, superficiale sau profunde
  • Cicatrici hipertrofice- sunt nodulare, proeminente, se formează de obicei pe spate, piept, gât, obraji, submandibular

Cicatrici postacnee: metode de tratament

Ideal este ca tratamentul cicatricilor să înceapă după tratarea acneei. Acesta este individualizat, decizia terapeutică luându-se în funcţie de mai mulţi factori:
  • tipurile de cicatrici
  • severitatea lor
  • zona tratată
  • vechimea cicatricilor
  • fototipul cutant
  • timpul de recuperare necesar
Există cazuri în care la acelaşi pacient este nevoie de mai multe tipuri de tratament, mai multe şedinţe. Este nevoie de multă răbdare, deoarece este un proces de durată, în urma căruia se obţin rezultate foarte bune. Cele mai frecvente tipuri de tratament aplicate în prezent sunt fie “remodelarea/resurfacing-ul” suprafeţei pielii, fie ridicarea cicatricii sau umplerea ei.
Tratamentele cu laser. Se folosesc pulsuri de lumină cu diferite lungimi de undă care pot acţiona asupra pielii în mod diferit în funcţie de tipul de laser. Efectul produs de aceste fascicule de lumină duce la regenerarea pielii prin stimularea producţiei de colagen şi reînnoirea celulară. Cele mai folosite lasere în tratamentul cicatricilor sunt lasere fracţionate care nu afectează vizibil suprafaţa pielii. Perioada de recuperare este de 3-5 zile şi se recomandă mai multe şedinţe în funcţie de rezultatele tratamentului la interval de 4-6 săptămâni.
Fillere. Aceasta este o tehnică nonchirurgicală pentru corectarea cicatricilor şi îmbunătăţirea aspectului pielii, dar şi pentru umplerea mecanică a cicatricilor, oferind volum acolo unde este necesar. Totodată promovează sinteza de colagen şi atragerea de apă în ţesuturile unde sunt injecate. Se folosesc de obicei în combinaţie cu alte metode de remodelare cutantată (lasere, microneedling), cel mai des folosite fiind cele pe bază de acid hialuronic, care necesită reinjectare la 6-12 luni.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Amalia Anghel - Medic primar Dermatovenerologie
Dr. Amalia Anghel este Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în științe medicale, Expert Terpii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie și Trainer Juvederm România & Alma Laser in cadrul clinicii SKINMED. Titulaturi și funcții dermatologie, dermatoscopie, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”