Cerazette, 0,075 mg, comprimate filmate

Producător: N.V. Organon
Substanță activa
Desogestrel
Clasa ATC
G03AC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru a preveni sarcina
Producător
N.V. Organon
Acțiune terapeutică
contraceptiv doar cu progestogen, mini-contraceptiv, funcţionează în primul rând prin împiedicarea intrării spermatozoizilor în uter, dar nu împiedică întotdeauna maturarea celulei ou

Ce este Cerazette şi pentru ce se utilizează

Cerazette este utilizat pentru a preveni sarcina. Cerazette conţine o cantitate mică dintr-unul din hormonii sexuali feminini, progestogenul desogestrel. Din acest motiv Cerazette se numeşte contraceptiv doar cu progestogen sau mini-contraceptiv. Spre deosebire de contraceptivul combinat, mini-contraceptivul nu conţine hormonul estrogen alături de progestogen.

Majoritatea mini-contraceptivelor funcţionează în primul rând prin împiedicarea intrării spermatozoizilor în uter, dar nu împiedică întotdeauna maturarea celulei ou, care este de fapt acţiunea principală a contraceptivelor combinate. Cerazette este deosebit de alte mini-contraceptive prin faptul că are o doză care în majoritatea cazurilor este destul de mare pentru a preveni maturarea celulei ou. Astfel, Cerazette asigură o eficienţă contraceptivă mare.

Spre deosebire de contraceptivul combinat, Cerazette poate fi folosit de către femeile care nu tolerează estrogenii şi de către femeile care alăptează. Un dezavantaj ar consta în faptul că poate să apară sângerare vaginală la intervale neregulate in timpul utilizării Cerazette. De asemenea, s-ar putea să nu apară nici o sângerare.

Înainte să luaţi Cerazette

Cerazette, ca şi alte contraceptive hormonale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) şi a altor boli cu transmitere sexuală.

Nu luaţi Cerazette

 • Dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la substanţa activă sau oricare dintre celelalte componente ale Cerazette.
 • Dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidăDacă aveţi tromboză. Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge într-un vas sanguin (de ex., la picioare (tromboză venoasă profundă) sau la plămâni (embolie pulmonară).
 • Dacă aţi avut icter (îngălbenirea pielii) sau o boală hepatică gravă şi funcţia hepatică nu este încă normală.
 • Dacă aveţi sau este suspectat să aveţi cancer care este sensibil la steroizi sexuali, cum ar fi anumite tipuri de cancer de sân.
 • Dacă aveţi o hemoragie vaginală inexplicabilă.

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni vi se potriveşte, informaţi-vă medicul înainte de a începe să utilizaţi Cerazette. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să folosiţi o metodă nehormonală de contracepţie.

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apare pentru prima dată atunci când utilizaţi Cerazette, trebuie să vă informaţi medicul imediat.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cerazette

înainte să începeţi utilizarea de Cerazette, spuneţi medicului dacă:

 • aţi avut vreodată cancer la sân;
 • aveţi cancer la ficat, deoarece un posibil efect al Cerazette nu poate fi exclus;
 • aţi avut vreodată tromboză;
 • aveţi diabet zaharat;
 • suferiţi de epilepsie (vezi pct. „Utilizarea altor medicamente”);
 • suferiţi de tuberculoză (vezi pct. „Utilizarea altor medicamente”);
 • aveţi tensiune arterială mare;
 • aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentare de culoare gălbuie-maron pe piele, în special pe faţă). Dacă da, evitaţi expunerea prelungită la soare sau la raze ultraviolete;

Dacă Cerazette este utilizat în prezenţa oricăreia dintre aceste afecţiuni, ar putea fi necesar să fiţi supravegheată mai atent. Medicul vă va explica ce să faceţi.

Scăderea masei osoase

Estrogenii sunt importanţi în menţinerea rezistenţei oaselor dumneavoastră. în timpul utilizării Cerazette, concentraţia în sângele dumneavoastră a estrogenului natural estradiol este comparabilă cu concentraţia din prima jumătate a ciclului menstrual natural al dumneavoastră, dar este scăzută în comparaţie cu cea din a doua jumătate a ciclului menstrual natural. Nu se ştie dacă acest lucru are efect asupra rezistenţei oaselor dumneavoastră.

Cancerul de sân

Controlaţi regulat sânii dumneavoastră şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă simţiţi orice nodul la nivelul sânilor.

Cancerul de sân a fost găsit puţin mai frecvent la femeile care utilizează un contraceptiv oral decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu utilizează un contraceptiv oral. Dacă femeile încetează să mai utilizeze un contraceptiv oral, riscul scade treptat, astfel încât la 10 ani de la oprire, riscul este acelaşi ca şi la femeile care nu au luat niciodată un contraceptiv oral. Cancerul la sân este rar la femeile sub 40 de ani, dar riscul creşte pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. Prin urmare, numărul suplimentar de cazuri de cancer la sân diagnosticat este mai mare dacă vârsta până la care femeia continuă să utilizeze un contraceptiv oral este mai mare. Cât timp aceasta utilizează un contraceptiv oral este mai puţin important.

La fiecare 10000 de femei care utilizează un contraceptiv oral pe o perioadă de până la 5 ani, dar care încetează să o mai ia la vârsta de 20 ani, ar exista mai puţin de 1 caz suplimentar de cancer de sân descoperit în decursul a 10 ani de la oprire, în plus faţă de cele 4 cazuri diagnosticate în mod normal la această grupă de vârstă. De asemenea, dintre 10000 de femei care iau un contraceptiv oral pe o perioadă de până la 5 ani, dar încetează să o mai ia până când ating vârsta de 30 de ani, ar exista 5 cazuri în plus faţă de cele 44 de cazuri diagnosticate în mod normal. Din 10000 de femei care iau un contraceptiv oral pe o perioadă de până la 5 ani, dar încetează să o mai ia până când ating vârsta de 40 de ani, ar exista 20 de cazuri suplimentare care se adaugă la cele 160 de cazuri diagnosticate în mod normal.

Riscul de cancer de sân la utilizatoare de contraceptive doar pe bază de progestogen precum Cerazette se crede a fi similar cu cel al femeilor care utilizează contraceptive orale combinate, dar dovezile sunt mai puţin concludente.

Cancerul de sân descoperit la femeile care iau un contraceptiv oral pare mai puţin probabil să fie metastazat spre deosebire de cancerul la sân descoperit la femeile care nu iau un contraceptiv oral. Nu se ştie dacă diferenţa de risc pentru cancerul la sân este determinată de un contraceptiv oral. S-ar putea datora faptului că femeile au fost examinate mai des, astfel încât cancerul de sân a fost observat mai devreme.

Tromboza

Mergeţi imediat la medic dacă observaţi semne posibile de tromboză (vezi de asemenea „Când ar trebui să vă contactaţi medicul”?.)

Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge care ar putea bloca un vas de sânge. Uneori tromboza poate să apară la venele profunde ale picioarelor (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag se mobilizează din venele de unde se formează, poate să ajungă la arterele plămânilor şi să le blocheze, determinând ceea ce se numeşte „embolie pulmonară”. Prin urmare, pot să apară situaţii fatale. Tromboza venoasă profundă apare rar. Aceasta se poate dezvolta indiferent de faptul că luaţi sau nu contraceptivul. Poate să apară şi dacă sunteţi gravidă.

Riscul este mai mare la utilizatoarele de un contraceptiv oral decât la cele care nu îl utilizează. Riscul asociat cu contraceptivele ce conţin numai progesteron precum Cerazette este considerat mai scăzut decât la utilizatoarele de contraceptive care conţin şi estrogeni (contraceptive combinate).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament sau produs din plante, inclusiv medicamente fără prescripţie medicală. Unele medicamente pot împiedica acţiunea corespunzătoare a Cerazette. Acestea includ medicamente utilizate în tratamentul:

 • epilepsiei (ex. primidonă, fenitoină, carbamazepină, oxcarbazepină, felbamat şi fenobarbital),
 • tuberculozei (ex. rifampicină, rifabutină),
 • infecţiilor HIV (ex. ritonavir) sau altor boli infecţioase (ex. griseofulvină),
 • suferinţelor gastrice (cărbunele medicinal)
 • dispoziţiilor depresive (remedii din plante cu sunătoare)

Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă aveţi nevoie de precauţii contraceptive suplimentare şi dacă da, pentru cât timp.

Cerazette poate de asemenea influenţa cum acţionează anumite medicamente fie o creştere a efectului (de exemplu medicamente conţinând ciclosporină) sau o scădere a efectului.

Sângerarea vaginală

Sângerarea vaginală poate să apară la intervale neregulate pe parcursul utilizării Cerazette. Poate fi doar o uşoară coloraţie care nu necesită nici măcar un tampon sau o sângerare mai abundentă, care poate să pară mai degrabă o menstruaţie insuficientă şi să necesite protecţie igienică. De asemenea, s­ar putea să nu aveţi nici o sângerare. Sângerările neregulate nu sunt un semn că protecţia contraceptivă a Cerazette este scăzută. In general, nu trebuie să faceţi nimic; doar să continuaţi să luaţi Cerazette. Dacă, totuşi, sângerarea este abundentă sau prelungită, consultaţi-vă medicul.

Chisturi ovariene

In timpul utilizării, toate contraceptivele cu doze mici hormonale pot dezvolta în ovare săculeţi mici umpluţi cu lichid. Aceştia sunt numiţi chisturi ovariene. Ele de obicei dispar de la sine. Uneori, acestea provoacă dureri abdominale uşoare. Numai rar pot determina probleme mult mai grave.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Nu utilizaţi Cerazette dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

Alăptarea

Cerazette poate fi utilizat dacă alăptaţi. Cerazette nu influenţează producţia sau calitatea laptelui matern. Cu toate acestea, cantităţi mici de substanţă activă din Cerazette trec în laptele matern. Sănătatea copiilor alăptaţi timp de 7 luni ai căror mame utilizau Cerazette a fost studiată până la vârsta de 2,5 ani. Nu au fost observate efecte asupra creşterii şi dezvoltării copiilor. Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Cerazette, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există indicaţii cu privire la vreun efect asupra vigilenţei şi a capacităţii de concentrare în cazul utilizării de Cerazette.

Informaţii importante cu privire la unele componente ale Cerazette

Cerazette conţine lactoză (zahăr din lapte). Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la unele zaharuri, contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua Cerazette.

Utilizarea la adolescente

Nu sunt date clinice disponibile referitoare la eficacitate şi siguranţă la adolescente sub 18 ani. Când ar trebui să vă contactaţi medicul? Controale regulate

Atunci când utilizaţi Cerazette, medicul vă va cere să reveniţi pentru controale regulate. în general, frecvenţa şi natura acestor controale va depinde de starea dumneavoastră .

Adresaţi-vă medicului îndată ce este posibil dacă:

 • aveţi durere gravă sau umflături la oricare dintre picioare, dureri inexplicabile în piept, dificultate la respiraţie, tuse neobişnuită, mai ales atunci când este însoţită de sânge (indicând posibilitatea unei tromboze);
 • aveţi brusc o durere gravă de stomac sau păreţi că aveţi icter (indicând posibile probleme ale ficatului);
 • simţiţi un nodul la sân (indicând posibilitatea unui cancer la nivelul sânului);
 • aveţi o durere bruscă sau gravă în porţiunea inferioară a abdomenului sau în zona stomacului (posibil indicând o sarcină ectopică, adică o sarcină extrauterină);
 • urmează să fiţi imobilizată sau urmează să aveţi o operaţie chirurgicală (consultaţi-vă medicul cu cel puţin patru săptămâni înainte);
 • aveţi sângerare vaginală masivă, neobişnuită;
 • bănuiţi că sunteţi gravidă.

Cum să luaţi Cerazette

Când şi cum să luaţi comprimatele?

Blisterul de Cerazette conţine 28 de comprimate. Pe partea frontală a blisterului sunt înscrise săgeţi, între comprimate. Dacă rotiţi blisterul şi priviţi partea dorsală, veţi vedea zilele săptămânii înscrise pe folie. Fiecare zi corespunde unui singur comprimat.

De fiecare dată când începeţi un blister nou de Cerazette, luaţi un comprimat din rândul de sus. Nu începeţi cu un comprimat oarecare. De exemplu, dacă începeţi miercuri, trebuie să luaţi comprimatul din rândul de sus care este marcat (pe spate) cu Mi (miercuri). Continuaţi să luaţi un comprimat pe zi până când se goleşte blisterul, urmând întotdeauna direcţia indicată de săgeţi. Dacă vă uitaţi pe spatele cutiei, puteţi verifica cu uşurinţă dacă aţi luat deja comprimatul într-o anumită zi. Luaţi-vă comprimatul în fiecare zi aproximativ la aceeaşi oră. înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă. Puteţi avea unele sângerări atunci când utilizaţi Cerazette, dar trebuie să continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei. Atunci când s-a terminat un blister, trebuie să începeţi cu un nou blister de Cerazatte din ziua următoare, fără să întrerupeţi şi fără să aşteptaţi o sângerare.

Începerea primului blister de Cerazette

Dacă nu aţi utilizat niciun contraceptiv hormonal în ultima lună

Aşteptaţi o menstruaţie pentru a începe. In prima zi de menstruaţie, luaţi primul comprimat de Cerazette. Nu trebuie să folosiţi măsuri contraceptive suplimentare pentru siguranţă. Puteţi începe, de asemenea, şi în zilele 2-5 ale ciclului menstrual însă asiguraţi-vă, în acest caz, de utilizarea unei metode contraceptive suplimentare (metoda barieră), pentru primele 7 zile de folosire a comprimatului.

Atunci când treceţi de la contraceptiv combinat, inel vaginal sau, plasture transdermic.

Puteţi să începeţi administrarea Cerazette în ziua următoare celei în care aţi luat ultimul comprimat din actuala cutie cu contraceptive sau în ziua îndepărtării inelului vaginal sau a plasturelui (asta înseamnă fără pauză între comprimate, inel sau plasture). Dacă cutia actuală cu contraceptive conţine comprimate inactive, puteţi începe Cerazette în ziua următoare administrării ultimului comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură care este aceasta adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului). Dacă urmaţi aceste instrucţiuni, nu aveţi nevoie de măsuri contraceptive suplimentare pentru siguranţă.

De asemenea puteţi începe cel mai târziu în ziua de după intervalul fără comprimat, inel, plasture sau cu comprimate placebo al contraceptivului curent. Dacă urmaţi aceste instrucţiuni, aveţi grijă să utilizaţi o metodă contraceptivă adiţională (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de folosire a comprimatului.

Atunci când treceţi de la alt contraceptiv doar cu progestogen (mini-comprimat)

Puteţi să încetaţi să o mai luaţi oricând şi să începeţi să folosiţi Cerazette imediat. Nu trebuie să luaţi măsuri contraceptive suplimentare pentru siguranţă.

Atunci când treceţi de la o formă injectabilă sau un implant sau un dispozitiv intrauterin ce eliberează progesteron (DIU)

Incepeţi utilizarea de Cerazette în ziua când ar fi trebuit făcută următoarea injecţie sau în ziua în care este înlăturat implantul sau DIU. Nu sunt necesare măsuri contraceptive de siguranţă.

După naştere

Puteţi începe Cerazette între zilele 21-28 după naştere. Dacă începeţi mai târziu, trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă adiţională (metodă de barieră) in timpul primului ciclu pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor. Cu toate acestea, dacă deja a fost un contact sexual, sarcina trebuie exclusă înainte de a se începe utilizarea Cerazette. Informaţii suplimentare pentru femeile care alăptează sunt prezentate la pct. 2 „Sarcina şi alăptarea”. Medicul dumneavoastră vă va sfătui de asemenea ce să faceţi.

Dacă aţi avut un avort

Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce să faceţi.

Dacă uitaţi să luaţi Cerazette

Dacă aţi întârziat cu mai puţin de 12 ore să luaţi comprimatul, eficienţa Cerazette se menţine. Luaţi comprimatul uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi comprimatele următoare la orele obişnuite. Dacă aţi întârziat cu mai mult de 12 ore să luaţi un comprimat, eficacitatea Cerazette poate să se reducă. Cu cât uitaţi mai multe comprimate consecutiv, cu atât mai mare este riscul ca eficienţa contraceptivului să scadă. Luaţi ultimul comprimat uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi următoarele comprimate la orele obişnuite. Folosiţi de asemenea o metodă contraceptivă suplimentară (metodă barieră) pentru următoarele 7 zile de utilizare a comprimatului. Dacă aţi uitat unul sau mai multe comprimate în prima săptămână şi aţi avut contact sexual în săptămâna premergătoare momentului în care aţi uitat să luaţi comprimate, există posibilitatea de a rămâne gravidă. Cereţi sfatul medicului.

Dacă aveţi tulburări gastro-intestinale (de ex., vomitaţi, diaree severă)

Urmaţi indicaţiile pentru comprimate uitate de mai sus. Dacă vomitaţi sau folosiţi cărbune medicinal în decursul a 3-4 ore de la administrarea comprimatului de Cerazette sau aveţi diaree severă, substanţa activă se poate să nu fi fost absorbit complet.

Dacă luaţi mai mult Cerazette decât trebuie

Nu au fost raportate efecte nocive serioase ca urmare a ingestiei de prea multe comprimate Cerazette o singură dată. Simptomele care pot apărea sunt greaţa, vărsăturile şi, la femei sau fete, sângerare vaginală uşoară. Pentru mai multe informaţii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să mai luaţi Cerazette

Puteţi să încetaţi să mai luaţi Cerazette oricând doriţi. Din ziua în care v-aţi oprit, nu mai sunteţi protejată împotriva sarcinii.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cerazette poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse grave asociate utilizării de Cerazette au fost descrise în paragrafele „Cancerul de sân” şi „Tromboza” şi la pct. 2 „Înainte să luaţi Cerazette”. Vă rugăm citiţi acest paragraf pentru informaţii suplimentare şi consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră imediat dacă este cazul dumneavoastră.

Utilizatoarele de Cerazette au raportat următoarele reacţii adverse:

Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 de utilizatoare):

Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 dar la mai puţin de 1 din 100 de utilizatoare):

Rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 de utilizatoare):

schimbări ale stării de dispoziţie, dispoziţie depresivă, dorinţă sexuală (libidou) scăzută

infecţii ale vaginului

Erupţie trecătoare pe piele, urticarie, noduli dureroşi la nivelul pielii de culoare albastră-roşie (eritem nodos) (acestea sunt afecţiuni ale pielii)

durere de cap

dificultăţi la purtarea lentilelor de contact

 

greaţă

vărsături

 

acnee

căderea părului

 

durere la nivelul sânului, ciclu menstrual neregulat sau absent

menstruaţie dureroasă, chist ovarian

 

creştere a greutăţii corporale

oboseală

 

 
 

Separat de aceste reacţii adverse este posibilă apariţia unei secreţii a sânului. Trebuie să consultaţi imediat medicul dacă prezentaţi simptome de angioedem, cum ar fi umflarea feţei, limbii sau a faringelui, dificultate la înghiţire, urticarie sau dificultate la respiraţie. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cerazette

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi între 2°C-30°C în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umezeală.

Nu utilizaţi Cerazette după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cerazette

Substanţa activă este desogestrel (0,075 mg)

Celelalte componente sunt: amidon de porumb, povidonă, all-rac-a tocoferol, acid stearic, dioxid de siliciu coloidal anhidru, lactoză monohidrat, hipromeloză, macrogol 400, dioxid de titan (E171), talc (a se vedea „Informaţii importante cu privire la unele componente ale Cerazette” la punctul 2).

Cum arată Cerazette şi conţinutul ambalajului

Un blister conţine 28 de comprimate

Comprimatele filmate sunt albe rotunde, biconvexe imprimate pe o faţă cu simbolurile „KV” şi „2” dispuse suprapus şi „Organon *” pe cealaltă faţă.

Cerazette 0,075 mg, comprimate filmate este ambalat sub următoarele forme: Cutie cu un plic a câte un blister tip calendar din PVC/Al a câte 28 comprimate filmate. Cutie cu 3 plicuri a câte un blister tip calendar din PVC/Al a câte 28 comprimate filmate. Cutie cu 6 plicuri a câte un blister tip calendar din PVC/Al a câte 28 comprimate filmate.

Nu toate mărimile de ambalaj pot fi comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

N.V. Organon,

Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Olanda

Fabricanţii

N.V. Organon,

Kloosterstraat 6, 5340 BH Oss, Olanda

Organon (Ireland) Limited

Drynam Road, Swords, Co. Dublin, Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica