Durerea care pulsează poate ascunde abcesul dentar. Cum previi infecțiile dentare și în ce constă tratamentul

  • Publicat:
Durerea care pulsează poate ascunde abcesul dentar. Cum previi infecțiile dentare și în ce constă tratamentul
Sursa foto: Shutterstock

Abcesul dentar este una dintre cele mai cunoscute și frecvente urgențe stomatologice. Este un proces inflamator, mai exact o pungă cu puroi care se formează lângă dinte sau în vârful rădăcinii lui. Abcesul se formează din cauza unei infecții bacteriene care este localizată în gingie sau în jurul dintelui.

Un abces dentar poate provoca dureri care pot fi resimțite spre ureche sau gât. În lipsa unui tratament, durerea poate afecta sănătatea generală a pacientului.

Află din rândurile care urmează tot ce trebuie să știi despre abcesul dentar de la dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog.

De câte tipuri este abcesul dentar?

Abcesul dentar poate fi periapical, când se formează în interiorul pulpei dentare. Un alt tip de abces este cel parodontal, care se formează în țesutul gingival lângă rădăcină. Nu în ultimul rând, există și abces gingival, care se formează la marginea liniei gingivale, spune medicul stomatolog.

Cât despre cauzele abcesului dentar, acesta poate apărea atunci când un corp străin pătrunde în gingie, fie prin periaj dentar, fie în timpul mesei.

Care sunt simptomele abcesului dentar?

Cel mai cunoscut simptom al abcesului este apariția durerii pulsatile în zona dintelui sau la nivelul gingiei și dificultate la masticație.

Alte simptome specifice abcesului dentar, potrivit dr. Virginia Ardeleanu, sunt:

  • Durere la mestecat;
  • Sensibilitate la rece și / sau cald;
  • Inflamarea gingiilor;
  • Umflarea feței/obrazului;
  • Înroșirea țesutului gingival;
  • Respirație neplăcută.

Care este tratamentul pentru abcesul dentar?

Tratamentul diferă în funcție de tipul de abces și doar medicul specialist poate recomanda planul de tratament, în funcție de gradul infecției prin efectuarea unei radiografii.

Scopul principal al tratamentului este eliminarea pungii cu puroi și îndepărtarea sursei infecției. După acest proces, medicul poate prescrie antibiotice pentru prevenirea răspândirii infecției.

Dacă abcesul dentar este în interiorul dintelui, este nevoie de un tratament de canal pentru a curăța punga cu puroi și aplica soluții medicamentoase, explică medicul stomatolog.

Există însă și cazuri în care dintele este grav afectat și se poate recomanda extracția acestuia.

Cum evităm apariția unui abces dentar?

Pentru a evita dezvoltarea unei infecții, trebuie să respectați regulile de igienă orală, să mergeți periodic la medicul stomatolog, să vă tratați cariile dentare și să aveți o dietă sănătoasă.

Dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân