Ce boli grave pot ascunde gingiile vineții, maro, albe sau foarte roșii

  • Publicat:
Ce boli grave pot ascunde gingiile vineții, maro, albe sau foarte roșii
Sursa foto: Shutterstock

Gingiile vineții sau de culoare roșu aprins nu trebuie ignorate! Este indicat să mergem la un consult la medicul stomatolog dacă observăm că gingiile au un aspect neobișnuit și să aflăm ce afecțiune ar putea ascunde.

De foarte multe ori poate fi vorba de gingivită, o afecțiune adesea cauzată de placa bacteriană acumulată din pricina igienei dentare deficitare. Există însă și alte posibile cauze, unele grave. Printre acestea, leucemia sau diabetul.

Care este culoarea normală a gingiilor și ce afecțiuni pot ascunde gingiile vineții sau foarte roșii ne explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Care este culoarea normală a gingiei

Culoarea gingiei, lipsită de inflamație și în absența unor boli generale, este roz deschis, dar poate varia în funcție de fiecare individ, fiind în strânsă legătură cu pigmentarea cutanată (culoarea pielii).

Există o colorație maronie, fiziologică, a gingiei dată de melanină, pigmentul brun responsabil de colorația normală a pielii, a gingiei. Acest pigment este prezent la toți indivizii, fiind în cantitate crescută la persoanele de culoare la care se observă o colorație melanică a gingiei, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Modificări de culoare cauzate de gingivită

Când avem gingivită, care reprezintă inflamația gingiei, culoarea acesteia se modifică din roz deschis în diferite nuanțe de roșu, în funcție de perioada de inflamație: roșu aprins, în gingivita acută, până la roșu cărămiziu, la gingivita cronică sau chiar parodontită marginală cronică profundă.

Aceasta din urmă reprezintă stadiul următor al gingivitei, etapa de agravare.

Gingiile vineții, semn de diabet sau leucemie

Multe dintre afecțiunile generale precum diabetul, leucemia, anemia și alte boli sangvine pot cauza modificări de culoare a mucoasei orale, inclusiv la nivelul gingiei.

Prezența unei gingii roșii poate ridica suspiciunea unei boli sistemice. Culoarea roșu poate să fie prezentă sub diferite nuanțe, de la roșu aprins la roșu violet în diabet și leucemie. La polul opus, o gingie palidă, albicioasă poate să apară în anemie, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Gingiile roșii care sângerează, semne ale fluctuațiilor hormonale

„Stări fiziologice precum pubertatea, sarcina, menopauza pot produce modificări la nivelul gingiei din cauza nivelului de hormoni. În timpul perioadei de pubertate, gingia este roșie, sângerândă, crescută, aceasta datorându-se și inflamației cauzate de acumularea de placă bacteriană.

Femeile gravide adeseori prezintă inflamația gingivală, cunoscută sub numele de gingivită de sarcină de culoare roșie, având o creștere a gingiei care poate uneori să acopere coroana dinților”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Gingiile maro sau violet, cauzate de intoxicații

Există cazuri de alergii la medicamente, alimente, gumă de mestecat în care întreaga gingie, cuprinzând și mucoasa obrajilor, este roșu aprins.

De asemenea mai putem avea de-a face și cu intoxicații cu substanțe precum mercur, cupru în care gingiile prezintă pete violet, brune.

Modificări gingivale de culoare pot apărea și în cazul lucrărilor protetice incorect adaptate la nivelul coletului dintelui. În cazul unor astfel de situații, pacientul trebuie să știe că rezolvarea vine odată cu îndepărtarea și refacerea lucrărilor protetice, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Pentru a identifica orice problemă în stadiu incipient sau chiar a o evita, este important să ne prezentăm regulat la controale stomatologice!

Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”