Leucemia mieloidă acută: ce este, semne și simptome, metode de tratament

Leucemia mieloidă acută poate apărea în primii doi ani de viață sau la vârsta adolescenței, informează Societatea Americană de Oncologie Clinică.
  • Publicat:
Leucemia mieloidă acută: ce este, semne și simptome, metode de tratament
Foto: shutterstock

Leucemia mieloidă acută este un tip de leucemie care apare în măduva osoasă, acolo unde se produc noile celule de sânge. Mai specific, își are originea în celulele mieloide care în mod normal formează celulele albe (altele decât limfocite), celulele roșii sau trombocitele. Potrivit Societății Americane de Cancer, majoritatea leucemiilor la copii sunt acute, ceea ce înseamnă că progresează rapid și necesită să fie tratate fără întârziere. Copiii cu leucemie- aproximativ 3 din 4- au leucemie limfoblastică acută, care apare în celulele albe.

Leucemia mieloidă acută poate apărea în primii doi ani de viață sau la vârsta adolescenței, informează Societatea Americană de Oncologie Clinică, dar acest tip de leucemie este mult mai comun în rândul adulților decât al copiilor.

Leucemia mieloidă acută: semne și simptome

Nu există un set recomandat de teste și analize de sânge care să detecteze leucemia înainte ca aceasta să producă simptomele. Societatea Americană de Cancer susține că simptomele sunt de cele mai multe ori cauzate de problemele apărute în măduva osoasă, unde celulele se multiplică și depășesc numărul celulelor sănătoase de sânge. Dacă un copil nu are suficiente celule roșii (anemie), poate prezenta simptome precum stări de oboseală, slăbiciune, amețeală, dificultatea de a respira și piele palidă. Dacă celulele albe sunt afectate, cele mai comune simptome sunt infecțiile și febra.

Leucemia la copii mai poate produce și dureri articulare, inflamarea abodmenului, a nodulilor limfatici, tuse sau dificultatea de a respira și pierderea apetitului sau pierderea în greutate. Pentru a diagnostica și detecta leucemia mieloidă acută medicii fac o examinare fizică și iau câteva analize de sânge. Institutul Național de Cancer menționează că aceste analize sunt trimise către laborator unde este verificat numărul de celule roșii și trombocite, numărul și tipul celulelor albe, hemoglobina (proteina care poartă oxigenul) din celulele roșii.

Cum se tratează?

Există câteva opțiuni de tratament disponibile pentru a trata leucemia mieloidă acută, inclusiv chimioterapia, radioterapia și transplantul de celule stem. În ciuda metodelor de tratament avansate, rata de supraviețuire a copiilor cu leucemie a fost îmbunătățită în ultimii 10 ani. Potrivit American Childhood Cancer Organization, rata de supraviețuire din ultii cinci ani este de 90% pentru toate tipurile de leucemie, iar pentru leucemia mieloidă acută este de 60-70%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân