Când să mergi la medic dacă te chinuie durerile de urechi. Semnale de alarmă și remedii pentru durere

Află când devin îngrijorătoare durerile de urechi - cauze, semnele unei infecții, tratament naturist
  • Publicat:
Când să mergi la medic dacă te chinuie durerile de urechi. Semnale de alarmă și remedii pentru durere
Când să mergi la medic dacă te chinuie durerile de urechi. Semnale de alarmă și remedii pentru durere. Foto: Shutterstock

Durerile de urechi (otalgia) sunt mai frecvente în rândul copiilor, dar asta nu înseamnă că adulții nu pot fi afectați. De cele mai multe ori, cauza durerilor de urechi este o infecție, așa cum este otita, destul de comună în rândul copiilor. Se estimează că 5 din 6 copii dezvoltă o infecție la nivelul urechii până la vârsta de 3 ani. La adulți, în schimb, durerile de urechi pot semnala și alte afecțiuni, cum ar fi artrita temporo-mandibulară. De asemenea, durerile pot apărea și din cauza folosirii bețișoarelor de urechi, care favorizează acumularea de cerumen și blocarea acestuia în canalul auditiv. 

Durerile de urechi pot apărea brusc sau treptat, pot fi puternice, ascuțite, temporare sau cu caracter persistent, în funcție de cauză. De regulă este afectată o singură ureche, dar uneori pot exista simptome la nivelul ambelor urechi.

Otalgia poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi febra, secrețiile din ureche, durerile de cap sau de maxilar ori amețeala.

Află mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi, ce alte simptome pot apărea, când e cazul să mergi la medic și ce remedii naturale sunt de ajutor.

Durerile de urechi: cauze și factori de risc

Printre cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi sunt infecțiile și acumularea de cerumen. Otita este o infecție a urechii des întâlnită, mai ales la copii, deoarece micuții au un sistem imunitar incomplet dezvoltat și sunt mai susceptibili să dezvolte complicații. Însă și adulții se pot confrunta cu otita, din cauza înotului în apă contaminată cu diverse bacterii.

Alte cauze ale durerii la nivelul urechilor pot fi:

  • alergiile
  • sinuzita
  • infecțiile cu streptococ
  • răceala
  • gripa
  • perforarea timpanului
  • mastoidita
  • folosirea bețișoarelor de bumbac pentru curățarea urechii
  • pătrunderea unui obiect străin în ureche
  • abcesul dentar
  • variațiile mari și bruște de presiune atmosferică (barotraumatism)
  • artrita temporo-mandibulară
  • leziuni în canalul auditiv
  • nevralgia trigeminală facială

Ce simptome pot însoți durerile de urechi

În majoritatea cazurilor, durerile de urechi sunt acompaniate de alte simptome, mai mult sau mai puțin intense, în funcție de cauză. Acestea pot consta în:

  • febră
  • secreții auriculare
  • pierderea parțială a auzului
  • dureri de cap, de maxilar
  • senzație de ureche înfundată
  • zgomote în ureche (pocnituri sau țiuit)
  • dificultăți la înghițire (disfagie)

Care sunt semnele unei infecții la nivelul urechilor

Dacă durerea de urechi este cauzată de o infecție bacteriană, pot apărea și manifestări precum: febra ridicată, lipsa poftei de mâncare, amețeala (vertijul), insomnia, secrețiile urât mirositoare din ureche (sânge sau puroi).

În lipsa unui tratament adecvat, durerile de urechi cauzate de o infecție, așa cum este otita, se pot agrava, existând riscul apariției unor complicații, cum ar fi pierderea auzului, meningita, mastoidita, cicatrizarea timpanului sau problemele de vorbire la copii. Infecțiile bacteriene necesită tratament cu antibiotic recomandat de medic.

De asemenea, perforarea timpanului survenită pe fondul unui traumatism, al unei infecții sau intervenții chirurgicale poate duce, în lipsa unui tratament, la complicații precum: paralizie facială, vertij, pierderea auzului, meningită, encefalită, polipi sau tumori epiteliale.

Tratament naturist pentru dureri de urechi

Durerile de urechi cauzate de presiunea atmosferică sunt temporare și pot fi ameliorate prin mestecatul de gumă.

Compresele reci sau calde ținute pe ureche pentru 20 de minute pot fi utile atunci când te confrunți cu astfel de dureri cauzate de artrita temporo-mandibulară.

De asemenea, dormitul cu capul un pic mai sus poate ajuta la eliberarea presiunii din ureche și la ameliorarea durerilor.

De asemenea, probioticele și suplimentele cu vitamina D ar putea avea un efect benefic asupra durerilor de urechi, însă dovezile științifice care să le ateste eficiența sunt insuficiente.

Când să mergi la medic și cum se tratează durerea de urechi

Dacă durerile de urechi sunt însoțite de febră peste 38 de grade (la copii) sau 40 de grade (adulți), amețeală, secreții neobișnuite sau alte simptome persistente dintre cele menționate mai sus, este important să te adresezi cât mai rapid unui medic ORL pentru depistarea cauzei.

Tratamentul va depinde de cauza descoperită. De multe ori sunt suficiente tratamentele simptomatice (ibuprofen, paracetamol etc.). Dar dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile, sunt puternice și au la bază o infecție, este foarte posibil ca medicul să recomande un tratament cu antibiotice și picături de urechi.

În cazul în care durerile sunt provocate de un dop de ceară blocat la nivelul canalului auditiv – atenție, folosirea bețișoarelor de ureche duce la împingerea cerumenului către timpan, agravând situația -, acesta trebuie înlăturat de un medic cu ajutorul unor soluții auriculare speciale.

În caz de otită sau timpan perforat, utilizarea unui tratament cu soluție auriculară este contraindicat.

Cum pot fi prevenite durerile de urechi

Durerile de urechi nu pot fi întotdeauna prevenite, dar există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de infecții sau traumatisme la nivelul urechilor.

Acestea pot consta în uscarea urechilor cu un prosop uscat și moale după înot sau duș, folosirea unor dopuri speciale de urechi, evitarea folosirii bețișoarelor.

De asemenea, pentru a reduce riscul de infecții dentare ce se pot manifesta și prin dureri de urechi, este recomandat consultul stomatologic o dată la 6 luni.

Evitarea fumatului sau a expunerii la fumul de țigară este, de asemenea, importantă – fumatul pasiv este frecvent asociat cu apariția otitei la copii.

Vaccinarea antigripală și cea antipneumococică au și ele un rol important, deoarece previn apariția complicațiilor determinate de virusuri și bacterii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân