Semne că ai splina MĂRITĂ. Durerea în partea stângă sub coaste și alte 10 indicii

  • Publicat:
Semne că ai splina MĂRITĂ. Durerea în partea stângă sub coaste și alte 10 indicii
Semne că ai splina MĂRITĂ. Durerea în partea stângă sub coaste și alte 10 indicii. Foto: Shutterstock

Durerea în partea stângă a corpului poate fi o consecință a infecțiilor, rănilor sau inflamațiilor suferite de un organ. Printre acestea se numără inima, pancreasul, splina, stomacul, rinichiul sau plămânul stâng.

În funcție de cauză, durerea în partea stângă poate fi resimțită ca o senzație de înjunghiere sau de presiune, ascuțită sau constantă. De cele mai multe ori, acest tip de durere ascunde afecțiuni care pot fi ușor de tratat.

Totuși, ignorarea acestui simptom poate duce la agravarea condiției de bază. De aceea se recomandă consultul de urgență la medic dacă durerea în partea stângă este puternică, persistentă, durează mai mult de 24 de ore și apar și alte simptome alarmante: dificultăți de respirație, confuzie, transpirație abundentă, amețeală.

Află mai jos care sunt cele mai frecvente motive pentru care te confrunți cu durere în partea stângă, sub coaste.

Splina mărită, o posibilă cauză a durerii în partea stângă

Splenomegalia sau splina mărită nu produce de obicei alt simptom în afara senzației de prea plin după consumul unei cantități mici de mâncare.

Totuși, atunci când capsula care „învelește” splina se rupe, pot apărea și alte manifestări pe lângă durerea în partea stângă a abdomenului, cum ar fi:

  • Hipotensiunea (tensiune arterială scăzută – din cauza hemoragiei interne)
  • Amețeală
  • Vedere în ceață
  • Senzație de greață
  • Vărsături
  • Paloare (piele palidă)
  • Disconfort la atingere
  • Durere care poate radia spre umărul stâng
  • Confuzie, neliniște, anxietate
  • Puls accelerat

Printre factorii care pot duce la mărirea și ruperea splinei se numără:

  • Infecțiile virale (ex: mononucleoza)
  • Infecțiile bacteriene (ex.: sifilis)
  • Infecțiile parazitare (ex. malaria)
  • Bolile hematologice
  • Bolile ficatului
  • Traumatismul abdominal direct (accidente rutiere, accidente sportive, leziuni produse prin lovituri puternice, înjunghiere, împușcare etc.)

De asemenea, există posibilitatea ca durerea în partea stângă să fie o consecință a infarctului splenic, o afecțiune rară care presupune necrozarea unei anumite porțiuni din splină, care urmare a unei lovituri sau a unui blocaj în artere care împiedică alimentarea corectă cu sânge a organului.

Durerea în partea stângă, sub coaste: ce boli poate indica

Alte afecțiuni care se pot manifesta prin durere în partea stângă a abdomenului, sub coaste, sunt următoarele:

Pancreatita (inflamația pancreasului)– durerea se intensifică mai ales după masă și poate fi intermitentă (apare și dispare). Alte manifestări ale pancreatitei pot fi greața, vărsăturile, scăderea în greutate.

Gastrita (inflamația mucoasei care căptușește stomacul) – poate fi cauzată de infecții virale sau bacteriene, consumul excesiv de alcool sau folosirea pe termen lung a medicamentelor nonsteroidiene. Alte simptome ale gastritei, pe lângă durerea în partea stângă, pot fi arsurile la stomac și senzația de prea plin în abdomenul superior.

Pietrele la rinichi sau infecțiile urinare – dacă rinichiul stâng este inflamat ca urmare a litiazei renale sau a infecțiilor de tract urinar, pot apărea simptome precum durere în partea stângă, crampe abdominale, urină cu sânge sau de culoare tulbure, nevoia urgentă de a urina, eliminarea unor cantități mici de urină, febră peste 38 de grade, greață și vărsături.

Costocondrita (inflamarea cartilajului care conectează coastele de stern, osul pieptului) – duce la apariția unei dureri puternice, ascuțite în partea dreaptă a abdomenului, care se agravează la tuse, strănut sau la atingere, precum și probleme respiratorii sau capacitatea redusă de efort. Afecțiunea poate fi cauzată de o infecție, o lovitură puternică sau de artrita psoriazică.

Pleurezia (apa la plămâni sau inflamație plămânilor) – este o afecțiune ce poate fi cauzată de diverse infecții (virale, bacteriene, fungice), lovituri, infarct pulmonar cauzat de un cheag de sânge sau cancer. Durerea cauzată de pleurezie este ascuțită, fiind resimțită mai degrabă ca o senzație de junghi puternic sub coaste.

Pericardita (inflamația sacului care învelește inima, pericardul) – poate fi cauzată de infecții (enterovirusuri, herpesvirusuri, parvovirusuri, meningococ, streptococ, Chlamydia, Legionella, Candida, Toxoplasma etc.), traumatisme, anumite anticoagulante, medicație împotriva epilepsiei, boli autoimune, infarct de miocard sau intervenții chirurgicale recente. Alte simptome care pot ridica suspiciunea de pericardită, pe lângă durere în partea stângă, sunt febra, tusea, lipsa de aer, amețeala, hipotensiunea și ritmul cardiac accelerat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân