Iei des medicamente care calmează durerea? Ce efecte secundare pot avea

  • Publicat:
Iei des medicamente care calmează durerea? Ce efecte secundare pot avea
Sursa foto: Shutterstock

Ibuprofen, aspirină, paracetamol, naproxen – sunt medicamente care calmează durerea, dar știi cum ar trebui să le iei și ce efecte secundare pot avea dacă faci excese?

O durere de măsea, de cap, durerile menstruale sau dentare, toate acestea își găsesc de multe ori „nașul” în dulăpiorul cu pastile, unde toți avem, preventiv, un medicament pentru astfel de situații.

Însă aceste pastile nu trebuie luate pe termen lung și nici nu trebuie depășită doza recomandată, pentru că pot apărea reacții adverse, unele chiar grave. Iar anumite categorii de persoane ar trebuie să le evite complet!

Vezi mai jos o listă cu 4 medicamente care calmează durerea: doza recomandată, tipul de durere vizată și posibilele reacții secundare.

Cele mai folosite medicamente care calmează durerea

Paracetamol (acetaminofen)

  • Doza recomandată: 650-1000 mg la fiecare 4-6 ore sau la nevoie
  • Bun pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri menstruale, dureri articulare, dureri de spate, dureri de dinți, dureri apărute după vaccinare, scăderea febrei. Nu este indicat pentru durerile însoțite de inflamații, deoarece nu are efect antiinflamator.
  • Posibile reacții adverse: tulburări de coagulare, amețeală, diaree, greață, vărsături, tulburări ale funcției ficatului. Este contraindicat persoanelor cu boli de ficat și consumatorilor cronici de alcool.

Aspirină

  • Doza recomandată: 325-650 mg la fiecare 4 ore
  • Bună pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri dentare, dureri în gât, dureri menstruale, dureri de spate și dureri cauzate de inflamații (artrită).
  • Posibile reacții adverse: depășirea dozei recomandate poate cauza hemoragie internă, în special la persoanele vârstnice sau cu istoric medical de ulcer, gastrită, insuficiență renală sau hepatică, fumători sau consumatori cronici de alcool.

Ibuprofen

  • Doza recomandată: 200-400 mg la fiecare 6 ore
  • Bun pentru: dureri de cap, migrene, dureri musculare, dureri dentare, dureri menstruale, dureri de spate, dureri sinusale, dureri asociate cu afecțiuni musculo-scheletice (întinderi, luxații, traumatisme sportive ușoare)
  • Posibile reacții adverse: tulburări digestive (diaree, crampe, vărsături) sau sângerare gastrointestinală în cazul dozelor excesive. Ibuprofenul trebuie evitat de persoanele cu boală cronică de rinichi sau alte afecțiuni renale. De asemenea, se recomandă precauție în cazul celor cu afecțiuni gastrice, hepatice sau respiratorii (astm).

Naproxen

  • Doza recomandată: 220 mg la fiecare 8-12 ore
  • Bun pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri cauzate de inflamații (gută, spondilită, artroză), dureri menstruale.
  • Posibile reacții adverse: tulburări gastrointestinale (crampe, diaree, greață, vărsături, dureri de stomac care se întind spre spate), diaree cu sânge, febră, sângerare gastrointestinală. Se recomandă precauție în cazul persoanelor cu afecțiuni renale sau hepatice, boli de inimă, istoric de accident vascular cerebral, HTA, diabet, colesterol crescut, tulburări de coagulare a sângelui, colită, alergii sau astm bronșic.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân