Dr. Isabela Maria Botea: Motive pentru care româncele nu vin la ecografii și mamografii la sâni la timp

Sănătatea sânilor poate fi observată atât prin analizarea vizuală, autopalpare, ecografii și mamografii periodice.
  • Publicat:
Dr. Isabela Maria Botea: Motive pentru care româncele nu vin la ecografii și mamografii la sâni la timp
Dr Isabela Maria Botea, foto arhiva personală

România vine mereu cu vești triste atunci când vine vorba despre boli care cruță viața femeilor: cancerul la sân sau cancerul de col uterin. Boli care diagnosticate în timp pot fi ținute sub control. Iar împotriva cancerului de col uterin există și vaccin. Depistarea nodulilor maligni la sâni se poate face prin ecografii și mamografii în cadrul controalelor de rutină. Despre autopalparea sânilor, motivele pentru care româncele nu vin la ecografii și mamografii am stat de vorbă cu dr. Isabela Maria Botea, medic specialist Radiologie Imagistică Medicală, competență senologie imagistică.

CSÎD: De ce nu vin româncele la ecografii și mamografii?

Dr. Isabela Maria Botea: Lipsa programului național de screening pentru cancerul de sân, lipsa informării corecte și miturile false sunt principalele cauze care duc la absența femeilor de la controalelor periodice.

CSÎD: Un nodul pe care îl simți în zona sânilor, ce poate fi?

Dr. Isabela Maria Botea: Palparea unui nodul nu înseamnă întotdeauna ceva periculos, un nodul malign.

Autoexaminarea sânilor se poate desfășura o dată pe luna,  între a șaptea și a paisprezecea zi a ciclului, deoarece structura sânului se modifică în funcție de modificările hormonale lunare și, ca urmare, în unele cazuri, ar putea fi create confuzii sau alarme false.

Autopalparea sânilor – când și cum este indicat să o facem

CSÎD: Cum se face palparea sânilor corect?

Dr. Isabela Maria Botea: Autoexaminarea se face prin mișcări circulare, în general la duș.

Este bine să amintim si factorii care afectează structura sânilor – vârsta, factorii hormonali, greutatea corporală, familiaritatea și utilizarea contraceptivelor orale. Uneori, în special la femeile tinere, sânii sunt deosebit de denși și dificil de evaluat corect prin autopalpare.

Autopalparea  are un rol important, dar extrem de  limitat, fiind utilă  doar pentru depistarea semnelor evidente, care din păcate apar în stadii tardive ale bolii. Deci autoexaminarea are în sine un rol extrem de mic în depistarea formelor incipiente.

Semne și simptome că sânii ar putea fi afectați de o boală

CSÎD: Ce semne arată că ar putea fi ceva în neregulă cu sânii?

Dr. Isabela Botea: Palparea unui nodul, retractia mamelonului, schimbarea culorii tegumentului, sau secreția mamara sunt semne pe care orice femeie le poate observa cu ușurință. Însă doar cu ajutorul ecografiei si mamografiei  putem diagnostica timpuriu anomaliile mamare, cu mult înainte ca aceste semne sau simptome să apară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân