Cosmina Grigore: ce poate face un navigator de pacienți pentru femeile cu cancer de sân

Cancerul de sân se tratează cel mai bine de către o echipă multidisciplinară de medici, alături de alți specialiști precum un psiholog și un navigator de pacienți.
  • Publicat:

Subiectul central al proiectului „Stop cancer de sân!”, susținut de Roche și „Ce se întâmplă, doctore?”, este importanța echipei multidisciplinare de medici, alături de alți specialiști precum un navigator de pacienți. Echipa completă este cea se ocupă de diagnostic, tratament, monitorizare și susținerea psihologică a femeilor care trec prin această experiență.

Iar numărul acestor paciente este în creștere: în lume, cancerul de sân afectează anual peste 2 milioane de femei, din care peste 9500 sunt românce. Vorbim despre mai multe tipuri de tumori mamare, cu șanse bune de tratament dacă sunt depistate la timp.

Cum vine în sprijinul femeilor un navigator de pacienți?

Pentru o diagnosticare cât mai precoce a unei eventuale tumori, orice femeie ar trebui să recurgă regulat la autopalpare. Orice semn suspect trebuie semnalat medicului de familie care va trimite pacienta către medicul imagist. Acesta ar putea recomanda ecografia, mamografia (investigații importante și pentru screening) sau rezonanța magnetică.

În funcție de acestea, se recomandă puncția biopsie, iar proba va fi analizată de medicul anatomo-patolog. Doar prin biopsie se poate pune diagnosticul precis de cancer. În funcție de stadiu și tipul de tumoare, pacientele pot face chimioterapie, recomandată de oncolog, radioterapie aplicată de radioterapeut și operație, efectuată de chirurgul oncolog.

După încheierea tratamentului, pacientele intră în programul de monitorizare și pot face reconstrucție mamară. Tot acest demers terapeutic poate fi susținut la ora actuală de echipa multidisciplinară de medici și de navigatorul de pacienți.

Navigatorul de pacienți oncologici va afi alături de aceștia pe tot parcursul procesului de diagnostic, al tratamentului, dar și în perioada de monitorizare a terapiei. Acesta va putea ghida pacientele și le va susține cu informații corecte, pentru ca acestea să coopereze mai bine cu echipa medicală.

Cosmina Grigore, supraviețuitoare a cancerului și navigator depacienți

Una dintre femeile din România care a trecut prin experiența diagnosticului și tratamentului unui cancer mamar este și Cosmina Grigore. Cosmina Grigore este o supraviețuitoare a cancerului mamar, iar experiențele sale au stat la baza deciziei de a fonda Asociația Imunis.

Astfel, ea a ales să se dedice pacientelor cu cancer mamar și să le susțină pe tot parcursul drumului către recăpătarea stării de sănătate, ca navigator de pacienți.

„Îi traduc pacientului ce i se întâmplă, ce înseamnă cancerul și cât de complexă este boala aceasta. Încerc să lucrez cu pacienții și să identificăm acei piloni de care se vor folosi, precum sportul sau midefulness-ul, care să-i ajute la momentul respectiv. De asemenea, le explic ce înseamnă partea de alimentație în funcție de fazele tratamentului. În plus, îi ajut să înțeleagă și rezultatele analizelor” a spus Cosmina Grigore, în cadrul interviului video din care puteți afla mai multe informații despre navigatorul de pacienți și despre rolul echipei multidisciplinare în tratarea cancerul mamar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandări: