Dr. Daniela Zob, oncolog: factorii de risc și șansele de vindecare în cancerul de sân

Dr. Daniela Zob, medic primar oncolog în cadrul Institutului Oncologic din București, explică pe larg condițiile în care poate apărea cancerul de sân.
  • Publicat:

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor, cu peste 2 milioane de îmbolnăviri raportate la nivel global, conform statisticilor furnizate de GLOBOCAN în 2018. În România, cancerul de sân este al treilea ca frecvență, după cel pulmonar și cel colorectal.

9629 de românce s-au îmbolnăvit de cancer mamar în 2018, iar unul dintre medicii români care se ocupă de tratarea multor cazuri este Daniela Zob, medic primar oncolog în cadrul Institutului Oncologic din București.

Dr. Daniela Zob, oncolog: factorii de risc în cancerul mamar

În interviul video pe care ni l-a acordat în cadrul proiectului „Stop cancer de sân!” susținut de Roche și „Ce se întâmplă, doctore?”, dr. Daniela Zob a trecut în revistă factorii de risc în ceea ce privește cancerul mamar.

Se știe că la ora actuală, femeile sunt cele mai expuse pentru a face această formă de cancer. Apoi, în apariția tumorilor mamare, pot fi decisive istoricul familial, mutațiile genetice, vârsta, momentul apariției primei menstruații, dar și sarcina la vârstă înaintată.

Stilul de viață și riscul de apariție a cancerului de sân

Există însă și alți factori de risc ce țin de mediu și de stilul de viață. Astfel, dr. Daniela Zob, medic primar oncolog, subliniază în cadrul interviului video implicarea obezității ca factor de risc în apariția cancerului de sân. De asemenea, radiațiile și fumatul pot contribui la un risc crescut de apariția a cancerului mamar, este de părere dr. Daniela zob, oncolog..

Dr. Daniela Zob, oncolog: șansele de vindecare în cancerul mamar

Ca specialist care face parte din echipa multidisciplinară care tratează cancerul de sân, dr. Daniela Zob accentuează asupra șanselor de supraviețuire pe termen lung care sunt corelare cu depistarea în stadii incipiente a tumorilor mamare.

În aceste condiții, femeile trebuie să meargă regulat la medic pentru consult, ecografie și mamografie, în funcție de vârstă. Astfel, cresc șansele de depistare a tumorilor la debut.

De altfel, 70 la sută dintre cancere sunt depistate în stadii în care nu au dat metastaze, ceea ce ușurează misiunea echipei multidisciplinare de medici care tratează cancerul de sân.

Din echipă, fac parte medicul imagist, oncologul, chirurgul și radioterapeutul. Un rol important îl au și medicul de familie, psihologul și grupurile de suport pentru paciente.

Puteți afla mai multe informații despre factorii de risc și șansele de supraviețuire în cancerul mamr din interviul video realizat cu dr. Daniela Zob, medic primar oncolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandări: