Dr. Isabela Botea: rolul pe care îl au ecografia și mamografia în depistarea cancerului de sân

Dr. Isabela Botea, medic specialist radiologie și imagistică medicală, explică importanța investigațiilor imagistice precum ecografia și mamografia în diagnosticarea cancerului de sân.
  • Publicat:

Ecografia și mamografia sunt investigații imagistice extrem de importante pentru a evalua sănătatea sânilor. Cu ajutorul acestora, medicii cu experiență în senologie pot vizualiza anumite modificări de la nivelul glandei mamare și pot recomanda investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine. Depistat în stadii incipiente, cancerul de sân se poate trata cu succes. Iar ecografia și mamografia efectuate regulat pot contribui la un diagnostic precoce și la creșterea șanselor de supraviețuire pe termen lung.

Când se recomandă ecografia și mamografia?

Ecografia mamară poate fi făcută anual și este recomandată mai ales după vârsta de 30 ani. Ecografia face parte din programul de teste și investigații recomandate oricărei femei care dorește să-și mențină sănătatea pe termen lung. Mamografia se recomandă după vârsta de 40 de ani, iar aceasta se face din doi în doi ani. Însă frecvența mamografiei ține cont și de istoricul medical al femeii, dar și existența unor cazuri de cancer mamar în familie.

Ce presupun ecografia și mamografia?

Ecografia și mamografia sunt investigații care se fac cu succes și în România. Ecografia se realizează cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete și permite evaluarea nodulilor, inflamațiilor și a altor modificări mamare la femeile cu vârsta sub 40 de ani, la cele însărcinate și la cele care alăptează.

După 40 de ani, ecografia trebuie completată de mamografie. Mamografia presupune expunerea la o doză de radiații, în limite de siguranță pentru sănătate și permite depistarea leziunilor mici, precanceroase care nu pot fi detectabile prin palpare.

Cărui specialist ne adresăm pentru investigarea sânilor?

Evaluarea imagistică a sânilor prin ecografie sau mamografie ar trebui făcută de către medicul imagist specializat în senologie. În cazul în care acesta suspectează prezența unei leziuni mamare maligne, va recomanda investigații suplimentare pentru diagnosticul de precizie. Diagnosticul „cancer mamar” se poate pune numai după efectuarea biopsiei. Specialistul în imagistică este la ora actuală un membru important al echipei multidisciplinare care diagnostichează și tratează cancerul de sân.

Unul dintre medicii români care evaluează starea de sănătate a femeilor din România este și Isabela Botea, medic specialist în imagistică și radiologie medicală în cadrul Euroclinic Regina Maria.

În interviul video pe care ni l-a acordat în cadrul proiectului „Stop cancer de sân!” susținut de Roche și „Ce se întâmplă, doctore?”, dr. Isabela Botea a explicat importanța celor două investigații, ecografia și mamografia în screeningul și depistarea cancerului mamar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandări: