Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum identificăm un episod de anxietate

Anxietatea e definită ca o suferință emoțională față de un pericol care nu e real.

Putem vorbi de anxietate atunci când avem parte de o suferință emoțională puternică ce este cauzată de o frică ce fie nu este justificată deloc, fie nu se justifică prin intensitate și disproporție. Diana Stănculeanu, psiholog, ne-a explicat într-una din emisiunile Ce se întâmplă doctore Live care este diferența dintre răspunsul natural al fricii și starea de anxietate.

Din ce în ce mai mulți oameni suferă de anxietate fie că este vorba doar de episoade de anxietate, fie de anxietate generalizată. Pandemia a acutizat această tulburare celor care sufereau deja, dar a crescut și numărul celor care au acum anxietate. Este important ca cei care observă că ei sau cunoscuți de-ai lor încep să aibă frici nejustificate sau dispropoționate în legătură cu factorul declanșator, să apeleze la specialiști.

Atunci când vorbim despre anxietate, vorbim despre una dintre emoțiile noastre primare: frica. Însă există o diferență între emoția generată de frică și starea de anxietate.  Emoția generată de frică este acel răspuns emoțional extrem de adaptativ și funcțional care ne ajută să reacționăm la pericole și amenințări și ne ajută să angajăm toate straegiile de care avem nevoie pentru a rămâne în siguranță. Atunci când vine vorba de anxietate, acest răspuns emoțional al fricii fie nu se justifică deloc, fie nu se justifică prin intensitate și disproporție. Așadar, spune Diana Stănculeanu, „vorbesc despre anxietate atunci când nivelul meu de frică, de panică, de neliniște, de disperare este complet nejustificat de un stimul exterior sau este mult prea mare, mult prea intens în raport cu ceea ce se întâmplă în realitate”. Astfel putem face diferența între o emoție naturală, adaptativă și funcțională și starea de anxietate care este o stare de suferință emoțională care, când atinge anumite praguri clinice de intensitate, are nevoie de un diagnostic psihiatric și o intervenție psihoterapeutică și/sau medicamentoasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult