Pericolul din vinete – substanța din ele care dă greață, diaree și dureri de stomac

Dacă ți-e greață, faci urticarie sau ai diaree după ce mănânci vinete, s-ar putea să fii alergic la o substanță pe care o conțin.
  • Publicat:
Pericolul din vinete - substanța din ele care dă greață, diaree și dureri de stomac
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă e bine să mănânci vinete, deoarece sunt surse importante de fier, calciu și alte minerale esențiale, unele persoane pot dezvolta alergii sau probleme digestive din cauza lor.

Semne că ești alergic la vinete

Vinetele conțin salicilați, substanțe chimice care se regăsesc și în compoziția aspirinei și care pot cauza alergii. Un indiciu că ai putea fi predispus la alergii în urma consumului de vinete este reprezentat de reacțiile alergice cauzate de aspirină.

Printre semnele specifice alergiei pe care le dă corpul la scurt timp după ce mănânci vinete se numără:

  • mâncărimile la nivelul gâtului, buzelor
  • senzația de greață
  • urticaria
  • diareea

Atenție și la coaja vinetelor!

Deși în coajă sunt prezenți majoritatea antioxidanților (în special nasunina, care s-a dovedit că are efect benefic asupra memoriei), în unele cazuri pot exista consecințe neplăcute în urma consumului de vinete, mai ales în cazul persoanelor sensibile.

Pot apărea probleme digestive, precum diareea și durerile de stomac.

Consumul excesiv de vinete favorizează pietrele la rinichi

De asemenea, ține cont de cantitatea destul de mare de oxalați de calciu din vinete, care pot favoriza dezvoltarea calculilor renali (pietre la rinichi).

Așadar, consumă cu moderație vinete dacă ai și alți factori de risc care te predispun la apariția pietrelor la rinichi, cum ar fi bolile metabolice, infecțiile urinare frecvente, obezitatea, operația de micșorare a stomacului sau deshidratarea.

Nu în ultimul rând, fii cu băgare de seamă la modul în care gătești vinetele. Deși vinetele coapte au doar 35 de calorii la suta de grame, atunci când li se adaugă brânză, ulei, unt sau diverse sosuri, aportul caloric crește considerabil și silueta are de suferit, la fel și starea de sănătate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân