Secretul celor mai buni ardei umpluți la cuptor. Dacă îi faci așa, se va mânca tot din farfurie!

  • Publicat:
Secretul celor mai buni ardei umpluți la cuptor. Dacă îi faci așa, se va mânca tot din farfurie!
Foto: Paula Rotaru

Ai chef de mâncare bună, ca-n copilărie, care să te țină mai multe zile, dar nu-ți prea arde să stai lângă aragaz când temperaturile sar bine de 35 de grade Celsius? Încearcă această rețetă de ardei umpluți la cuptor!

Obții un preparat sățios și foarte gustos, perfect pentru prânz. Evită să-i mănânci seara – carnea tocată poate pica greu la stomac! Sau înlocuiește carnea tocată grasă din rețetă cu pui sau curcan. Ori renunță de tot la carne și prepară ardei umpluți de post, cu orez și ciuperci.

Ca să nu rămână nimic în farfurie, nici măcar tecile ardeilor – știm că sunt printre voi „mofturoși” care le dau deoparte! -, pune în aplicare un truc simplu. Dacă sari peste această etapă, gustul ardeilor umpluți va fi lipsit de savoare.

Ardei umpluți la cuptor: ingrediente

  • 8 ardei grași dolofani (am folosit ardei galben, dar și unul roșu kapia, pentru că mai rămăsese compoziție de carne și nu am vrut să o arunc)
  • 800 grame carne amestec (porc și vită)
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 700 ml bulion + 250 ml apă rece
  • 2 cepe mari
  • 70 grame orez cu bob rotund
  • câteva frunze de țelină
  • 1 linguriță de zahăr
  • 50 ml ulei
  • sare, piper, cimbru uscat – după gust

Rețetă ardei umpluți cu carne și orez 

În prima etapă, curăță ceapa și toac-o mărunt. Decupează căpăcelele ardeilor la codiță și curăță-i bine de nervuri și semințe. Spală și toacă mărunt verdeața – pătrunjelul și mărarul.

Pune ceapa la călit în 3 linguri de ulei și un praf de sare, până devine sticloasă. Adaugă apoi orezul uscat și mai lasă pe foc 2-3 minute, amestecând încontinuu ca să nu se ardă. Lasă deoparte compoziția la răcit.

Într-un castron încăpător, pune carnea tocată, verdeața mărunțită, cimbrul, boiaua, sare și piper, după gust, plus ceapa cu orez, călite și răcite.

Amestecă bine cu mâinile în compoziție, ca să se omogenizeze bine toate ingredientele.

Umple fiecare ardei gras cu 2-3 linguri de compoziție, dar ai grijă să nu îndeși prea multă compoziție, mai lasă spațiu cât un deget.

După ce ai umplut ardeii, pune 3 linguri de ulei într-un wok sau o tigaie adâncă și pornește focul. Frige la foc iute ardeii umpluți pe fiecare parte câte 30 de secunde, ca să se rumenească frumos. Acesta este secretul de care vă spuneam la început, cel care vă garantează un preparat cu gust delicios.

După ce ai rumenit toți ardeii, pune-le căpăcelele decupate și așază-i frumos într-o tavă. Eu am folosit o tavă dreptunghiulară în care au încăput perfect cei 8 ardei umpluți.

Toarnă peste ardei bulionul diluat cu apă în care ai pus puțin zahăr – acesta va tăia din aciditatea roșiilor. Lichidul trebuie să acopere cam jumătate din înălțimea ardeilor.

Printre ardei am strecurat și câteva frunze de țelină, care dau un gust aparte.

Am acoperit tava cu o folie de aluminiu și am dat-o la cuptor pentru 50 de minute, la 180 de grade Celsius. După expirarea timpului, am întors ardeii pe cealaltă parte și i-am lăsat la cuptor încă 50 de minute, dar fără folie.

Acești ardei umpluți la cuptor pot fi serviți cu ciabatta (nimic nu se compară cu pâinea înmuiată în sosul delicios de roșii!), cu sau fără smântână, presărați cu puțin pătrunjel proaspăt. Poftă bună!

Foto: Paula Rotaru
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân