Pâine ciabatta cu măsline, cu miez pufos și crustă crocantă – rețeta ușoară

  • Publicat:
  • Actualizat:
Pâine ciabatta cu măsline, cu miez pufos și crustă crocantă - rețeta ușoară
Sursa foto: Shutterstock

Ce-ai spune dacă ai face acasă o delicioasă pâine ciabatta cu măsline, aromată, cu miez pufos și crustă crocantă? Cu siguranță gustul va fi mult mai bun decât al pâinii din comerț, iar mirosul… ah, mirosul de pâine coaptă din casă va fi divin!

Și nu, nu trebuie să lași aluatul la dospit 12 ore. În această rețetă, timpul este redus la maximum. Te apuci de treabă dimineața și la masa de prânz, cel târziu, te vei bucura de o delicioasă pâine ciabatta cu măsline.

Vezi mai jos ingredientele și modul de preparare.

Rețetă de pâine ciabatta cu măsline

Din ingredientele de mai jos obții o baghetă de ciabatta de 40 de centimetri lungime. Firește, depinde ce tavă ai. Poți face 2 pâinici „mai scurte” sau o pâine rotundă.

Ingrediente:

  • 500 de grame de făină albă tip 650
  • 400 mililitri de apă caldă +  2 linguri de apă caldă
  • O linguriță și jumătate de sare
  • O jumătate de cub de drojdie proaspătă (~10 de grame) sau un plic de drojdie uscată (7 grame)
  • 180 de grame de măsline fără sâmburi (negre, kalamata, verzi, după preferințe)
  • O jumătate de linguriță de zahăr
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • rozmarin, cimbru, fulgi de chili (opțional)

Mod de preparare:

Amestecă 2 linguri de apă caldă cu drojdia (uscată sau proaspătă) într-o cană. Lasă deoparte 10 minute, să se activeze drojdia.

Pune făina într-un bol atașat mixerului (sunt aparate speciale care frământă aluatul – în cazul în care nu ai așa ceva, va trebui să frămânți aluatul cu mâna, într-un bol, proces destul de anevoios, pentru că aluatul este destul de lichid și lipicios) și adaugă apa caldă și drojdia dizolvată.

Adaugă sarea și zahărul și pornește mixerul la viteză medie, pe funcția de frământat aluat. Lasă-l să amestece timp de 10 minute.

După expirarea timpului, adaugă măslinele tăiate (mai mici sau mai mari, după preferințe). Pornește din nou mixerul și amestecă pentru încă un minut, la cea mai mică viteză (ca să nu se zdrobească măslinele).

Vei obține un aluat care pare mult prea lichid, aproape ca unul de blat de tort, dar acesta nu e un lucru rău, așa trebuie să fie, ești pe drumul cel bun.

Într-un bol separat, unge pereții cu puțin ulei de măsline și toarnă aluatul. Mișcă-l ușor să „împrumute” din uleiul de pe vas, apoi adaugă încă 2 linguri de ulei de măsline pe deasupra.

Acoperă vasul cu o cârpă curată ușor umezită și introdu-l în cuptor, pe funcția de încălzire, la cel mult 30 de grade, sau așază-l pe un calorifer ori într-un loc cald. Lasă-l la dospit pentru aproximativ o oră.

După expirarea timpului, aluatul ar trebui să își dubleze volumul. Dacă nu s-a întâmplat asta, va trebui să îl mai lași la căldură. Asta se poate întâmpla în cazul în care apa pe care ai folosit-o era prea rece sau în cameră este o temperatură mai scăzută.

Întoarce aluatul din bol pe cealaltă parte și amestecă ușor în el ca să pătrundă uleiul de măsline. Acoperă din nou și lasă-l la căldură pentru încă 40 de minute sau o oră.

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune o foaie de copt într-o tavă de pâine (sau una rotundă, pâinea va fi la fel de gustoasă indiferent de forma ei) și presară pe deasupra puțină făină.

Răstoarnă cu grijă aluatul din bol în tava de copt. Presară pe deasupra aluatului puțină făină.

Introdu tava la cuptor și lasă pâinea la copt pentru 30-40 de minute, la 220 de grade Celsius.

Înainte să tai felii această delicioasă pâine ciabatta cu măsline, las-o să se răcorească puțin, măcar 15 minute. Miezul este foarte pufos, aerat, iar coaja este o minunăție, crocantă și subțire. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân