Litiaza renală (pietre la rinichi): de ce apare și cum se tratează?

Litiaza renală (pietre la rinichi) este o afecțiune care poate fi tratată endoscopic.

Litiaza renală este tot mai des întâlnită în ultima vreme. Mai multe despre cauzele și tratamentul litiazei renale ne-a povestit conf. univ. dr. Marcian Manu, medic urolog, în emisiunea CSID.RO LIVE.

Cauzele formării pietrelor la rinichi

Urina este un lichid nobil, fiind o soluție metastabilă. Practic este un lichid suprasaturat în care există 10 elemente care nu precipită. Însă orice dezechilibru dintre acești constituenți poate duce la precipitare, cu apariția unui nucleu de precipitare. Din acest nucleu se pot forma, prin alipirea altor și altor cristale, calculii ce determină pietrele la rinichi (litiaza renală). Astfel se pot forma de la calculii mici de 1, 2 mm până la calculii coraliformi ce pot bloca toate cavitățile rinichiului.

Litiaza poate avea și o cauză anatomică: urina nu curge bine spre vezică, nu e bine împinsă spre vezică, ea stgnează și atunci timpul de precipitare crește și constituenții își schimbă concentrația, începând să favorizeze crearea de calculi renali (sau pietre la rinichi).

Litiaza poate fi metabolică precum litiaza oxalică și litiaza urică (în hiperproducție de acid uric), dar și PH-ul urinei poate influența apariția calculilor. Există și factori genetici ce pot determina apariția litiazei renale.

Trebuie menționat că infecția urinară întreține apariția pietrelor la rinichi și pietrele la rinichi întrețin infecția urinară. Este, practic, un cerc vicios. Nu este de ajuns să fie scoasă piatra, e important să fie rezolvată și infecția.

E important să adaptăm ingestia hidrică astfel încât să nu facem litiază, dar nici să decompensăm o eventuală patologie pe care o avem.

Cum se tratează modern litiaza renală?

În ceea ce privește scoaterea calculilor renali, deci rezolvarea litiazei  renale, pacienții trebuie informați că a dispărut bisturiul din sala de operație. Acum, standardul de aur în ceea ce privește litiaza renală, este endo-urologia. Aceasta oferă posibilitatea de a rezolva calculii renali exclusiv endoscopic fără incizie, prin căile preformate urinare. Evident că e nevoie de o tehnologie și o pricepere aparte a echipei medicale.

Apoi, e importantă profilaxia, pentru că din moment ce am avut o piatră, vom tot face pietre. Și atunci e nevoie să tratăm cauzalitatea litogenezei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult