Care este diferența între tumorile benigne și cancerul de rinichi?

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în CSID.RO Live diferența între tumorile maligne și cele benigne.

„Tumorile sunt un țesut care crește în plus într-un organ. Dacă vorbim despre rinichi, aceste tumori pot fi benigne. Nu orice tumoră din rinichi este malignă, adică nu este cancer. Tumorile benigne nu sunt cancer, cele maligne sunt cancer.

Tumorile benigne nu sunt rare, sunt fenomenal de dificil de diagnosticat preoperator. Iar acesta este un handicap teribil pe care îl avem noi toți. Mijloacele tehnice sugerează orientarea spre benignitate sau malignitate, dar nu o pot certifica. Diagnosticul de certitudine se pune exclusiv anatomopatologic. Există însă criterii care orientează spre benignitate sau malignitate și de care trebuie să ținem seama.

Tipuri de tumori benigne la rinichi

Cele mai frecvente tumori benigne sunt tumorile chistice. Sunt niște cavități care apar în rinichi, sunt umplute cu lichid, cu sau fără septuri. Au o clasificare, se numește Bosnia, de la 1 la 4. Cele clasificate 1 și 2 sunt aproape sigur benigne. Și asta s-a constat pe examenele anatomopatologice pe cohorte enorme de pacienți. Iar cele clasificate 3 și 4 sunt foarte posibil maligne. Deci un chist nu este obligatoriu să fie benign, poate fi malign.

Angiomiolipomul este o combinație, o tumoră care are o structură vasculară, una musculară și una lipidică și care poate ajunge la dimensiuni enorme de 10, 15 cm, la nivel renal. Oncocitomul și adenomul renal sunt de asemenea o tumori. Toate aceste tumori sunt considerate benigne. De ce sunt benigne? Pentru că din ele nu pleacă celule la distanță ca să provoace metastaze și să distrugă organismul printr-un mecanism metastatic.

Ele sunt benigne, dar pot evolua malign. Dacă se dezvoltă la dimensiuni foarte mari, comprimă organele vecine și pot provoca disfuncții. Un oncocitom de 15 cm pe partea stângă poate comprima duodenul, splina, pancreasul. Pe partea dreaptă poate da icter, prin compresia veziculei biliare sau a coledocului. Dar ele nu sunt princeps considerate mortale. Tumorile maligne sunt însă considerate mortale” ne-a declarat în CSID.RO Live conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult