Pot face operația de micșorare a stomacului dacă vreau să rămân însărcinată? Medicul chirurg răspunde

Dr. Mihai Ionescu explică dacă poți face operația de micșorare a stomacului dacă vrei să rămâi însărcinată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pot face operația de micșorare a stomacului dacă vreau să rămân însărcinată? Medicul chirurg răspunde
Pot face operația de micșorare a stomacului dacă vreau să rămân însărcinată? Medicul chirurg răspunde

Obezitatea a devenit un fenomen întâlnit din ce în ce mai des inclusiv în rândul persoanelor tinere, și are o serie de efecte negative asupra sănătății acestora.  Obezitatea cauzează sau este strâns legată de apariția unui număr mare de afecțiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, astmul, apneea, calculii biliari, pietrele la rinichi, infertilitatea și până la 11 tipuri de cancere, inclusiv leucemie, cancer de sân și de colon. Printre efectele nedorite ale obezității se numara și infertilitatea, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Studiile indică o legătură între obezitate și scăderea nivelului de testosteron, ceea ce poate face mai dificilă conceperea unui copil, iar femeile prezintă un risc ridicat de complicații grave în timpul sarcinii.

Studiile de specialitate arată că femeile care suferă de obezitate nu doar că pot întâmpina dificultăți în conceperea unui copil, dar și prezintă un risc crescut de complicații în timpul sarcinii.

Ce soluții au femeile cu obezitate, care se confruntă cu probleme de fertilitate

”Există un studiu publicat în Journal of Endocrinology și efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland (Australia). În urma acestei cercetări, s-a dovedit că prin revenirea la o greutate normală și reducerea nivelului de zahăr din sânge, hormonii reproductivi pot fi parțial recuperați. Este o descoperire foarte importantă având în vedere că multe dintre pacientele cu obezitate care au probleme în conceperea unui copil, prezintă niveluri modificate de hormoni reproductivi. În prezent, nu există o terapie eficientă pentru a rezolva acest lucru. Așadar, revenirea la o greutate normală reprezintă singura soluție, prin sport și dietă susținută ori printr-o intervenție de chirurgie metabolică”, explică Dr. Mihai Ionescu.

La cât timp după operația de micșorare a stomacului poți rămâne însărcinată?

„Este recomandat ca pacientele să aștepte între 12 și 18 luni după operație înainte de a rămâne însărcinate. Cel mai bine este ca medicul chirurg să analizeze fiecare caz în parte, în funcție de particularități, și să facă în acest sens recomandările necesare. E bine de știut însă că majoritatea femeilor sunt mult mai fertile după operație, chiar și cu o scădere moderată în greutate”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Voi naște un copil sănătos după operația de micșorare a stomacului?

„Răspunsul la această întrebare este da! Femeile care suferă de obezitate prezintă un risc crescut de complicații în timpul sarcinii. Așadar, odată problema obezității rezolvată, scad considerabil și aceste riscuri. Totodată, s-a demonstrat că post operație apar mai puține avorturi spontane decât la pacientele care suferă de obezitate, dar nu au apelat la intervenții chirurgicale metabolice”, spune Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Copiii născuți post operația de micșorare a stomacului, mai puține șanse de obezitate

Un alt lucru extrem de important pe termen lung este că atunci când viitoarea mamă apelează la o astfel de intervenție de micșorare a stomacului, copiii născuți după această operație au mai puține șanse de a suferi de obezitate în viitor. Există, totodată, un risc mai mic de a avea nevoie de cezariană.

Denumită Gastric Sleeve, cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masă corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare. Pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces, bineînțeles, și dacă urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”