Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea multe roșii

20.04.2021 | Redactia CSID
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea multe roșii
Sursa foto: Shuttetstock

Mănânci prea multe roșii? Ei bine, așa cum spune o vorbă înțeleaptă, „prea mult din orice, oricât ar fi de sănătos, bine n-are cum să fie”. Lucru valabil și în cazul roșiilor, fructe foarte sănătoase. Dar cu efecte deloc plăcute când vorbim despre excese!

Beneficiile roșiilor sunt incontestabile și le-am amintit în numeroase ocazii. Au efect antioxidant datorită licopenului, te protejează de inflamații și infecții urinare și ar putea avea rol de fotoprotecție, printre altele.

Dar dacă mănânci prea multe roșii gândindu-te că vei „plesni de sănătate”, mai bine renunță la idee. Consumul excesiv de roșii poate cauza tulburări digestive deloc plăcute. Totodată, ar putea crește și riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Vezi mai jos de ce nu e indicat să mănânci prea multe roșii.

6 semne că mănânci prea multe roșii

Reflux gastroesofagian – consumul excesiv de roșii poate crește producția de acid gastric, ca urmare a conținutului crescut de acid malic și acid citric. În consecință, dacă mănânci prea multe roșii, te poți confrunta cu simptome neplăcute.

Printre ele, gust acru în gură, senzație de arsură la stomac și greață. De asemenea, din cauza cojii și a semințelor, consumul de roșii poate agrava simptomele sindromului de intestin iritabil, așa cum este balonarea.

Alergii – roșiile conțin histamină, o substanță care, în exces, poate cauza iritații la nivelul pielii. În cazul persoanelor alergice la roșii, simptomele pot fi grave. Acestea pot consta în: urticarie, umflarea limbii, a gurii și a feței, strănut intens, tuse, mâncărime la nivelul gâtului și senzația de sufocare.

Pietre la rinichi – excesul de roșii poate cauza această problemă de sănătate. Cauza? Roșiile sunt bogate în calciu și oxalați. Aceste substanțe, dacă se acumulează în exces, pot favoriza formarea pietrelor la rinichi.

De asemenea, persoanele care au boli de rinichi trebuie să consume cu moderație roșii. Acestea conțin multă apă și mult potasiu, combinație deloc indicată.

Dureri articulare – consumul excesiv de roșii poate duce și la probleme cu articulațiile. Mai precis, ai putea simți că te dor încheieturile și sesizezi că acestea sunt umflate.

Acest lucru se întâmplă din cauza solaninei, un compus din roșii care favorizează apariția inflamațiilor atunci când se regăsește în exces în organism.

Licopenodermia – această afecțiune constă în colorarea în roșu a pielii, ca urmare a excesului de licopen, substanță care se regăsește în roșii. Cantitatea recomandată de licopen este de maximum 75 miligrame pe zi.

Diareea – roșiile nespălate pot fi purtătoare ale bacteriei Salmonella, care duce la crampe abdominale, greață și diaree. De aceea este important să speli foarte bine roșiile înainte să le consumi. Și să nu faci excese, pentru că aciditatea crescută poate favoriza episoadele diareice.