Ce ingrediente toxice sunt folosite în pâinea din comerț. Ocoliți aceste sortimente de pâine!

04.09.2021

Făină, apă, sare și drojdie – asta ar trebui să conțină pâinea! Dar dacă citești eticheta pâinii din comerț, s-ar putea să ai nevoie de ochelari și de ceva răbdare ca să ajungi la capătul listei de ingrediente.

Unele sortimente de pâine conțin zeci de ingrediente, cu denumiri care mai de care mai complicate și greu de pronunțat. Unele dintre ele e firesc să se regăsească în compoziția pâinii de la raft, pentru că au rolul de a prelungi termenul de valabilitate și de a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp.

Altele, în schimb, nu au ce să caute în compoziția pâinii, dar cu toate acestea sunt folosite pentru a-i „îmbunătăți” gustul și aspectul. Deși au aprobarea autorităților și se regăsesc în cantități conforme, consumul excesiv de alimente care le conțin poate duce la apariția unor probleme de sănătate.

Siropul de dextroză din pâine crește riscul de ficat gras

Printre aceste ingrediente nocive se numără siropul de dextroză, un îndulcitor care, consumat în exces, se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, crescând astfel riscul de steatoză hepatică nonalcoolică (ficat gras), cancer de colon și boli cardiovasculare.

Un alt ingredient toxic din pâinea de la raft este carbonatul de calciu, un colorant care poate fi identificat pe etichetă și sub denumirea de E170. Pe termen lung, consumul de alimente care conțin acest colorant a fost asociat cu flatulență, dureri abdominale, constipație, hemoroizi, dar și tulburări de comportament sau pietre la rinichi.

Alte ingrediente ale căror denumiri ni se poticnesc pe limbă sunt: esteri ai acidului diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași (E472e), stearoil 2 lactilat de sodiu (E481), hidroxipropilmetilceluloză (E464). Și lista poate continua la nesfârșit…

Pâinea cu gumă xantan trebuie evitată de diabetici

De ocolit sau de consumat cu moderație și pâinea care conține gumă xantan! Aceasta este folosită ca stabilizator și agent de îngroșare în multe alte produse, nu doar în pâine, precum sosuri, sucuri, lapte praf, pastă de dinți, șampon, creme de față etc.

Problema cu acest ingredient este că, în cantități mari, poate duce la tulburări digestive, cu precădere diaree și gaze intestinale.

Mai mult, guma xantan poate fi periculoasă în cazul persoanelor care urmează tratament pentru diabet, deoarece s-a demonstrat în cadrul mai multor studii că are efect hipoglicemiant, deci scade periculos de mult glicemia atunci când în paralel sunt luate și medicamente cu acest scop.

Grăsimile parțial hidrogenate din pâine predispun la boli de inimă

Nu în ultimul rând, pâinea din comerț mai poate conține grăsimi parțial hidrogenate, folosite și în unele produse de cofetărie și patiserie.

Aceste grăsimi trans sunt cele care cresc colesterolul și predispun la boli de inimă, avertizează medicii. Cu cât pâinea e mai umflată și coaja mai groasă, cu atât conține mai mulți aditivi și substanțe care duc la creșterea pâinii, spun aceștia.

Singura pâine fără aditivi e cea făcută în casă, în care știi ce ingrediente folosești. Încearcă această rețetă de pâine fără drojdie, făcută cu maia, ca pe vremea bunicilor.

Așadar, citește cu atenție eticheta și evită sortimentele care au compoziție astfel de ingrediente sau consumă-le cu moderație pentru a evita problemele de sănătate!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras