Alimentele periculoase care duc la formarea cheagurilor de sânge, consumate zilnic de români

  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimentele periculoase care duc la formarea cheagurilor de sânge, consumate zilnic de români
Sursa foto: Shutterstock

Un nutrient prezent în carne și în gălbenușul de ou ar putea crește riscul de formare a cheagurilor de sânge. Potrivit unui nou studiu, colina din aceste alimente sporește producția de trimetilamină n-oxid (o substanță chimică prescurtată TMAO, care este produsă atunci când bacteriile intestinale digeră colina). La rândul ei, aceasta crește riscul de coagulare a celulelor sanguine, deci de apariție a cheagurilor de sânge.

Studiul publicat în revista Circulation aduce primele dovezi că producția sporită de TMAO este în strânsă legătură cu excesul de colină din alimente. De asemenea, cercetări anterioare au arătat că nivelurile crescute de TMAO sunt asociate cu un risc mai mare de infarct și accident vascular cerebral.

Cea mai mare concentrație de colină se regăsește în alimentele de origine animală, precum carnea de vită, porc sau pui și gălbenușurile.

Deși colina are un rol important în organism (menține sănătoasă funcția neuronală, reduce riscul de calculi biliari, ajută digestia, previne acumularea în exces de grăsimi și sprijină asimilarea vitaminei A și a calciului), excesele pot determina creșterea riscului de formare a trombilor.

O echipă de savanți de la Clinica Cleveland împreună cu dr. Stanley Hazen, de la Centrul de Cercetare privind Ateroscleroza si Prevenirea Accidentelor vasculare cerebrale al Universității Western din Ontario (Canada), au monitorizat efectele administrării de colină sub formă de suplimente (450 miligrame/zi, echivalentul a 2-3 ouă), timp de 2 luni, la 18 participanți sănătoși, dintre care 10 carnivori și 8 vegetarieni.

Astfel, ei au observat că, după numai o lună, toți voluntarii prezentau niveluri de 10 ori mai mari ale substanței TMAO.

Cu toate acestea, notează cercetătorii, riscul de apariție a cheagurilor de sânge poate fi redus prin administrarea zilnică a unei doze mici de aspirină (85 miligrame/zi). Specialiștii au observat că acest lucru diminuează creșterea nivelului de TMAO și, implicit, trombocitele nu mai au predispoziție spre coagulare excesivă, scrie webmd.com.

De asemenea, adoptarea dietei mediteraneene ar putea ajuta la reducerea acestui risc. Potrivit dr. Hazen, o substanță din uleiul de măsline ar putea să inhiba producția de TMAO. Iar legumele și peștele, specifice dietei mediteraneene, sunt de asemenea benefice pentru circulația sângelui.

Riscul de formare a cheagurilor de sânge are legătură și cu alți factori de risc, vârsta înaintată, hipertensiunea, diabetul și fumatul fiind doar câțiva dintre aceștia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân