Aspirina ar putea ajuta la tratarea cancerului agresiv de sân

18.08.2021
Aspirina ar putea ajuta la tratarea cancerului agresiv de sân
Aspirina ar putea eficientiza tratamentul pentru un tip agresiv de cancer la sân / Foto: Shutterstock

Aspirina ar putea eficientiza tratamentele deja existente pentru cancerul de sân agresiv, în cazul tumorilor greu de tratat, potrivit medicilor britanici.

O echipă a serviciului public de sănătate britanic NHS a început să investigheze o modalitate nouă de a potența tratamentul pentru cancerul mamar triplu negativ, potrivit BBC.

Cercetătorii cred că mai degrabă proprietățile antiinflamatorii ale aspirinei – decât cele analgezice – sunt de ajutor pentru pacientele cu acest tip de cancer.

Studiile efectuate pe animale au arătat rezultate încurajatoare.

Aspirina ar putea eficientiza tratamentul tradițional pentru cancerul de sân

Deși e încă devreme ca medicii să recomande aspirina, alături de tratamentul tradițional, cercetătorii îi recunosc potențialul.

În cadrul studiului, unele paciente vor primi aspirină și medicamentul avelumab, precum și imunoterapie, înainte de intervențiile chirurgicale și chimioterapie.

Dacă rezultatele studiului vor fi satisfăcătoare, ar putea urma teste clinice ulterioare cu aspirină și avelumab în cazul cancerului de sân triplu-negativ incurabil cu metastaze, când celulele canceroase care au apărut la nivelul sânului se răspândesc la alte organe din corp.

„Nu există un cancer ușor, dar triplu-negativ este în mod particular mai dur”

Beth Bramall, în vârstă de 44 de ani, din Hampshire, a fost diagnosticată cu cancer de sân triplu-negativ în 2019.

„Nu există un cancer ușor, dar triplu-negativ este în mod particular mai dur, cu câteva opțiuni de tratament și un plan de tratament lung și debilitant”, a spus Bramall.

„M-a pus la pământ cu efectele secundare precum pierderea părului, greață, dureri de articulații și musculare, diaree și constipație, senzație de arsură în palme și tălpi, migrene, transpirații nocturne și epuizare ca nimic până acum”, a precizat pacienta.

„Sunt însă binecuvântată pentru că am avut un răspuns patologic complet la tratament. Au fost însă cele mai grele 18 luni pentru mine și familia mea. Și mai urmează încă doi ani de tratamente și investigații”, mărturisește Bramall.

„Sperăm că aspirina să poată diminua inflamația”

Anne Armstrong, conducătoarea studiului clinic, amintește că nu de fiecare dată cancerul la sân răspunde bine la imunoterapie.

„Încercarea utilizării unui medicament precum aspirina este interesantă pentru că este disponibilă la scară largă și ieftină de produs”, adaugă cercetătoarea.

„Sperăm că aspirina să poată diminua inflamația, astfel încât sistemul imunitar să poată continua cu sarcina de a ucide celulele canceroase”, a spus Rebecca Lee, un alt cercetător implicat în studiu.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani
Recomandări:
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus