Metoda simplă prin care poți preveni apariția hemoroizilor

  • Publicat:
Metoda simplă prin care poți preveni apariția hemoroizilor

Apariția hemoroizilor are la bază, în principal, lipsa de mișcare și alimentația dezechilibrată. Acești doi factori sunt, de altfel, vinovații multor altor afecțiuni cu care ne confruntăm în societatea actuală: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, anxietate, deviații ale coloanei vertebrale. Și lista poate continua la nesfârșit.

Însă de departe cea mai frecventă problemă cauzată de regimul alimentar marcat de alimente hiperprocesate și de sedentarism este constipația. La rândul ei, aceasta crește semnificativ riscul de boală hemoroidală.

Se estimează că peste 50% din populația planetei suferă de hemoroizi la un moment dat în viață. În România, se apreciază că boala hemoroidală are o răspândire apreciată în statistici la 15-20% din populație.

Durerea, usturimea, disconfortul provocate de hemoroizi sunt crunte și pot afecta semnificativ calitatea vieții, precum și productivitatea persoanei afectate. Aspect deosebit de important, mai ales dacă luăm în considerare faptul că hemoroizii apar cu precădere la persoane cu vârste între 30 și 60 de ani. Adică exact clasa muncitoare, numită și „generația celor care stau pe scaun ore în șir”.

Din păcate, din cauza rușinii, prea puțini dintre suferinzi ajung la medic pentru un diagnostic corect și un tratament pe măsură. Și se tratează acasă, agravând de multe ori simptomele sau amânând boala până ajunge într-un stadiu grav și mult mai greu de tratat.

Ce vei afla din acest articol:

  • Care sunt cauzele ce duc la apariția hemoroizilor
  • Ce sunt hemoroizii și de câte tipuri sunt
  • Cum se manifestă hemoroizii
  • În ce constă tratamentul hemoroizilor
  • Cum poți preveni apariția hemoroizilor

Care sunt cauzele ce duc la apariția hemoroizilor

În majoritatea cazurilor, apariția hemoroizilor sau agravarea acestora este asociată cu constipația cronică – adică eliminarea cu dificultate a unor scaune tari, cu o frecvență mai mică de 3 ori/săptămână, însoțită de balonare și disconfort abdominal.

Cu cât scaunul este eliminat mai greu, cu atât presiunea exercitată pe venele localizate în peretele rectului și anusului este mai mare, iar riscul de sângerare este mai crescut.

Deși există situații când constipația poate apărea în cadrul unor boli (exemple: hipotiroidism, diabet, Parkinson, depresie) sau ca efect secundar al anumitor medicamente (exemple: analgezice, antihipertensive, antidepresive), de cele mai multe ori regimul bogat în alimente procesate și sărac în fibre vegetale, șezutul prelungit și sedentarismul sunt cauzele ce stau la baza acestei afecțiuni.

Constipația contribuie la apariția hemoroizilor prin creșterea presiunii abdominale și din cauza folosirii abuzive a laxativelor, care pot declanșa diareea, un alt factor de risc implicat în inflamarea vaselor de sânge din regiunea anală.

Totodată, hemoroizii pot fi cauzați și de:

  • Sarcină (mai ales în ultimul trimestru);
  • Obezitate;
  • Consum excesiv de alcool și alimente picante;
  • Ridicarea unor greutăți;
  • Sexul anal;
  • Eforturile repetate depuse la defecație;
  • Scăderea rezistenței peretelui venos odată cu înaintarea în vârstă.

Ce sunt hemoroizii și de câte tipuri sunt

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului sau anusului. Așa cum explicam anterior, hemoroizii survin pe fondul presiunii puternice exercitate în încercarea eliminării materiilor fecale.

Hemoroizii sunt de 4 tipuri:

1) Hemoroizi interni – sunt situați în interiorul rectului și cauzează de obicei sângerări.

2) Hemoroizi externi – sunt localizați în zona orificiului anal, fiind acoperiți frecvent de un exces de piele în jurul anusului, care apare în urma unui hematom perianal sau a unei fisuri anale.

3) Hemoroizi micști – sunt, așa cum le spune și numele, o combinație de hemoroizi interni cu cei externi.

4) Hemoroizi prolabați – sunt vizibili odată cu defecația și se pot reîntoarce ori trebuie să fie reintroduși manual.

Cum se manifestă hemoroizii

Simptomele hemoroizilor sunt declanșate de inflamația vaselor de sânge și pot consta în:

  • Durere în momentul defecației, accentuată uneori în timpul mersului;
  • Sângerare (sânge roșu aprins în scaun sau pe hârtia igienică) în timpul sau după defecație;
  • Prolaps hemoroidal (exteriorizarea hemoroizilor după defecație);
  • Secreții anale urât mirositoare (incontinență fecală);
  • Mâncărimi anale;
  • Senzația de usturime la defecație;
  • Umflături în zona rectală;
  • Disconfort accentuat la statul în șezut.

În lipsa unui tratament adecvat, hemoroizii pot duce la apariția unor complicații precum anemia (ca urmare a pierderii cronice de sânge), strangularea hemoroidului (care duce la apariția durerii severe), fisuri anale sau tromboză hemoroidală (formarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale).

În ce constă tratamentul hemoroizilor

Este foarte important, dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele descrise anterior, să programezi o vizită la medic (medic de familie, medic gastroenterolog, medic chirurg sau proctolog) pentru a afla cu certitudine diagnosticul, dar și pentru a exclude alte cauze.

Uneori, simptomele de bază ale hemoroizilor pot fi confundate cu afecțiuni precum colita, diverticulita, polipii colonici, angiodisplazia sau cancerul colorectal.

Prin efectuarea examenului proctologic (tușeu rectal, videoanuscopie, colonoscopie) de către medicul specialist poate fi stabilit cu certitudine diagnosticul de boală hemoroidală și tipul acesteia, precum și metoda terapeutică ce urmează a fi abordată.

În cazurile avansate, medicina modernă dispune de proceduri minim invazive eficiente pentru tratarea hemoroizilor cu sângerare persistentă sau dureroși.

Aceste proceduri pot consta în: ligatură cu benzi de cauciuc, scleroterapie, coagulare cu laser sau lumină infraroșie ori tratament cu radiofrecvență. Intervenția chirurgicală (hemoroidectomia, capsarea hemoroizilor) este luată în calcul doar atunci când aceste proceduri eșuează.

Pentru tratamentul simptomatic pot fi recomandate diverse creme, unguente sau supozitoare care combat temporar durerea și mâncărimile. Băile de șezut, compresele reci, analgezicele, folosirea șervețelelor umede speciale fără parfum, în locul hârtiei igienice, toate acestea pot contribui, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.

Dar trebuie să ții cont că aceste măsuri nu țintesc cauza problemei, ci doar efectele acesteia!

Cum poți preveni apariția hemoroizilor

Cea mai mare contribuție în ameliorarea manifestărilor hemoroizilor precum și în apariția acestora o are stilul de viață sănătos.

Ce înseamnă stil de viață sănătos:

  • mișcare zilnică – cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate;
  • evitarea statului prelungit pe scaun și a ridicării greutăților mari;
  • regimul alimentar bogat în fibre (fructe și legume proaspete, tărâțe de grâu, fulgi de porumb, de ovăz, musli), dar sărac în produse procesate, fast-food, condimente (ardei iute, muștar, boia, piper) și aditivi;
  • evitarea alcoolului în exces;
  • renunțarea la fumat;
  • hidratarea cu minimum 2 litri de lichide zilnic (apă, ceai, suc natural).

Toate acestea ajută la prevenirea constipației, principala cauză a apariției hemoroizilor.

Un produs ideal care rezolvă cauza, nu doar efectul, este HEMOVERT, un supliment alimentar natural bogat în fibre care luptă pe două fronturi: pe de o parte reglează tranzitul intestinal, ameliorează constipația și reface tonusul venos, iar pe de altă parte reduce sângerările și durerea cauzate de hemoroizi.

Printre ingredientele conținute se numără:

  • semințe și coji de semințe de psyllium – ajută la ușurarea tranzitul intestinal și prevenirea constipației;
  • diosmină, hesperidină și viță-de-vie – contribuie la creșterea rezistenței peretelui venos;
  • argilă roșie – are rol astringent și reduce sângerările;
  • turmeric și alte extracte standardizate din plante (arbore de smirnă, coacăz indian, kutki, microbalan negru, konjac, liliac indian, arbore de orhidee) – sprijină desfășurarea normală a digestiei și previn inflamațiile.

În concluzie, hemoroizii pot fi ținuți la distanță dacă respecți aceste reguli și te folosești de puterea pe care natura ți-a pus-o la dispoziție prin intermediul plantelor.

Nu uita însă că simptome precum sângerarea sau durerea trebuie să te trimită cât mai rapid la medic pentru aflarea cu certitudine a cauzei!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân