Ce analize să faci dacă suferi de anxietate. Lipsa acestui mineral poate fi de vină pentru stările de panică nejustificată

Dr. Mihail Pautov îți spune cum să scapi de anxietate fără pastile: 10 remedii eficiente
  • Publicat:
Ce analize să faci dacă suferi de anxietate. Lipsa acestui mineral poate fi de vină pentru stările de panică nejustificată
Sursa foto: Shutterstock

Există câteva remedii pentru anxietate pe care merită să le încerci înainte de a recurge la medicamente. Printre acestea se numără meditația, respirația profundă și eliminarea temporară din dietă a anumitor alimente. Cauze mai puțin cunoscute ale anxietății pot fi însă lipsa de fier, problemele cu tiroida sau glicemia scăzută, caz în care se recomandă efectuarea unor analize pentru descoperirea eventualelor nereguli. 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul Mihail Pautov enumeră 10 remedii pentru anxietate care merită încercate înainte să luăm anxiolitice sau, după cum spune acesta, chiar pentru a scăpa de aceste medicamente care, deși sunt eficiente, prezintă și reacții adverse.

Glicemie scăzută (hipoglicemia)

Când ai puțin zahăr în sânge, se poate ajunge la anxietate. Asta pățesc mereu când mănânc ceva intens procesat cu mulți carbohidrați simpli – glicemia îmi crește, apoi scade mult – la niveluri mici ale glicemiei apar surescitarea, nervozitatea și anxietatea. Ține glicemia sub control prin ceea ce mănânci.

Ai hemoglobina mică

Dacă ai hemoglobina mică, e bine să o corectezi. Pentru asta e bine să faci o analiză simplă – hemoleucogramă – care să fie interpretată de un medic.  Dacă ești anemic, corectează acea anemie – astfel, posibil, îți vei corecta și anxietatea.

Lipsa de fier

Carența de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei – o vezi pe analize și o corectezi, fie prin stil de viață, fie prin suplimente sau ambele. Carența de fier se poate vedea și ea pe analize simple, cum este hemoleucograma, prin numărul de eritrocite, dimensiunea lor, hematocrit (totalitatea de celule din sânge ca procent) și concentrația de hemoglobină (câtă hemoglobină cară după el un eritrocit).

Hipotiroidism

Asta înseamnă că ai puțini hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul este una dintre cele mai frecvente și subdiagnosticate patologii endocrine, dar și o cauză frecventă a anxietății cronice.

Analize de sânge – TSH mare, T3, T4 mici și consult la endocrinolog cu substituție de hormoni tiroidieni. E păcat să iei anxiolitice pentru un hipotiroidism nediagnosticat, când poți corecta hipotiroidismul și renunța la anxiolotice.

Redu mâncarea procesată

Dacă e la pungă și are mult zahăr, conservanți și coloranți, nu e bună. Fă-ți pachet de acasă cu fructe și legume și mănâncă mâncare integrală – așa cum crește ea – cu cât mai puțină procesare.

Scoate selectiv din alimentație aceste ingrediente

Coloranți, gluten, îndulcitor artificial cum e aspartamul – aceștia pot interacționa negativ cu microbiomul tău, iar asta poate fi o cauză a anxietății.

Nu mânca timp de o lună

Pâine, făină albă, zahăr, siropuri, prăjituri, orez și cartofi, covrigi – zahărul în exces îi poate face rău creierului tău, te poate duce în acele hipoglicemii de care am vorbit mai sus și poate interacționa negativ metabolic, direct în creier.

Renunță complet la gluten pentru o lună

Glutenul conține exorfine – substanțe care acționează ca niște hormoni atunci când sunt absorbiți, din greșeală, de intestinele tale.

Meditează, roagă-te, fă exerciții de respirație regulat

Nu au efecte adverse și te pot ajuta enorm; posibil ca fix de asta să aibă nevoie creierul tău, iar beneficiile există indiferent dacă te rogi la ceva real sau nu (înțelegeți voi).

Exercițiu simplu de respirație pe care să-l faci constant

4-4-8, adică 4 secunde inspiri, 4 secunde îți ții respirația, 8 secunde expiri.

În paralel, recomand cu căldură, pentru cei cu anxietăți care dor, care te fac nefuncțional, terapie și psihiatru care să curme suferința. Anxietatea poate avea, deseori, cauze psihologice, traume din copilărie etc. iar cei doi de mai sus te pot ajuta cu ele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională, direct de la ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?