Alimentul care scade la jumătate riscul de cancer colorectal, dacă este consumat zilnic. Porția recomandată: 60 de grame

  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimentul care scade la jumătate riscul de cancer colorectal, dacă este consumat zilnic. Porția recomandată: 60 de grame
Sursa foto: Shutterstock

Riscul de cancer colorectal scade cu aproape 50% dacă mănânci zilnic doar 60 de grame de somon, un aliment bogat în acizi grași Omega 3 și vitamina D, arată un nou studiu publicat în revista Gastroenterology.

Potrivit cercetătorilor, aportul zilnic de 300 UI (unități internaționale) de vitamina D – adică 60 de grame de somon la grătar sau 3 pahare de lapte – scade la jumătate riscul de dezvoltare a cancerului colorectal.

Medicii sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de cazuri de cancer colorectal apărut la vârste tot mai tinere, sub 50 de ani. Iar motivul, spun ei, ar fi alimentația săracă în această vitamină. În Marea Britanie, de exemplu, din cele 42.000 de persoane diagnosticate anual cu cancer colorectal, aproximativ 2.500 au vârste sub 50 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard notează că aportul de vitamina D din alimentație a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani.

Dieta bogată în vitamina D scade cu 50% riscul de a dezvolta cancer colorectal

În cadrul acestui nou studiu dat publicității, savanții au monitorizat 94.000 de femei pe o perioadă de 25 de ani. La fiecare 2 ani, ele au completat un chestionar privind regimul alimentar și starea de sănătate.

Cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute au identificat 111 cazuri de cancer colorectal în rândul participantelor cu vârste sub 50 de ani. De asemenea, au fost diagnosticate 3.317 cazuri de polipi colonici cu potențial cancerigen.

În urma consultării răspunsurilor oferite în chestionarele completate de-a lungul anilor, savanții au descoperit că persoanele care aveau o dietă bogată în vitamina D prezentau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer colorectal și polipi colonici. Atenție însă: vitamina D provenită din suplimente alimentare nu are același beneficiu, menționează autorii studiului.

Descoperirile noastre sunt importante, deoarece subliniază încă o dată necesitatea unei alimentații sănătoase în prevenirea cancerului, precum și importanța testelor de rutină care pot depista cancerul colorectal în faze incipiente, spune dr. Kimmie Ng, coautorul studiului.

Vitamina D: beneficii și surse alimentare

„Vitamina soarelui”, așa cum mai este numită vitamina D, are numeroase efecte benefice:

  • ajută la dezvoltarea și menținerea în stare optimă a oaselor și a dinților
  • sprijină musculatura
  • stimulează activitatea sistemului imunitar
  • contribuie la buna funcționare a tiroidei
  • reduce riscul anumitor boli autoimune, precum artrita reumatoida, scleroza multiplă sau bolile inflamatorii intestinale
  • reglează ritmul cardiac
  • contribuie la funcționarea optimă a sistemului nervos

Deși principala sursă de vitamina D este soarele, mai precis expunerea la razele soarelui minimum 15 minute pe zi, aceasta poate fi „luată” și din alimente precum peștele gras (somon, sardine, hering, macrou), carnea roșie, ficatul, gălbenușul de ou, ciupercile și cerealele sau sucurile naturale fortificate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc