Terapia intravenoasă cu vitamine, minerale și antioxidanți: ce beneficii are? Explică dr. Alexander Zeuke

Terapia intravenoasă cu vitamine aduce corpului nostru cantitatea optimă de micronutrienți esențiali. Aflăm care sunt beneficiile de la dr. Alexander Zeuke.
  • Publicat:
Terapia intravenoasă cu vitamine, minerale și antioxidanți: ce beneficii are? Explică dr. Alexander Zeuke

Într-o lume ideală, o dietă alimentară echilibrată ar trebui să conțină pentru fiecare dintre noi cantitatea optimă de micronutrienți esențiali, vitamine si antioxidanți pentru a menține ridicat nivelul de energie și pentru a preveni bolile cronice.

Cu toate acestea, agricultura industrializată, utilizarea erbicidelor și prelucrarea alimentelor au redus semnificativ varietatea micronutrienților din dieta noastră. Scăderea micronutrienților din alimente duce la o lipsă de antioxidanți esențiali, vitamine și minerale pe care le putem obține din dietă și care sunt necesare organismului pentru creștere și dezvoltare.

Micronutrienții au un rol important pentru sănătate

Micronutrienții au importanță critică în sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor, garantează funcționarea corectă a sistemului imunitar, ajută la combaterea cancerului, îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și metabolică.

Deficitul de micronutrienți este cauza majoră a oboselii cronice, a declinului cognitiv și a problemelor de sănătate legate de stres și epuizare sau sindromul burnout, de care auzim tot mai des.

În prezent, nevoile de micronutrienți ale organismului au crescut exponențial din cauza cerințelor pe care munca și viața modernă le impun. Mulți dintre noi optăm pentru suplimente alimentare care compensează lipsa acestora din alimentație, însă problema este că cele mai multe dintre suplimente nu sunt absorbite suficient și, prin urmare, efectul lor nu este vizibil în starea noastră de sănătatea și în nivelul nostru de energie.

Terapia intravenoasă cu vitamine, personalizată în funcție de nevoile fiecărui pacient

Terapia intravenoasă cu vitamine și micronutrienți este singura modalitate de a obține 100% biodisponibilitate direct în fluxul sanguin, ocolind tractul gastrointestinal, obținând astfel beneficii instante.

Cocktailurile intravenoase hrănesc și rehidratează celulele stresate și livrează micronutrienți esențiali, oligoelemente și vitamine direct în sistemul circulator, astfel încât să poată ajunge rapid acolo unde sunt necesare în organism.

Fiecare perfuzie este personalizată cu micronutrienți în funcție de nevoile specifice ale pacienților, după evaluarea inițială a stării de sănătate realizată de un medic specializat în îngrijirea medicală preventivă.

Dr. Alexander Zeuke, chirurg generalist și cofondatorul programelor Medkore + Elysium de Medicină Preventivă şi Regenerativă, detaliază ce presupune terapia intravenoasă cu vitamine.

Ce simptome pot fi ameliorate prin terapia intravenoasă cu vitamine

CSÎD: Ce analize/teste sunt necesare înainte de administrarea acestor terapii intravenoase?

Dr. Alexander Zeuke: O infuzie intravenoasă clasică, cu micronutrienți, este benefică pentru majoritatea oamenilor, fiind un tratament sigur. Nu sunt necesare analize specifice. Înainte de fiecare tratament, unul dintre medicii noștri de specialitate face un control fizic și completează un chestionar clinic pentru a se asigura că pacientul nu are alergii sau comorbidități.

În cazul unora dintre protocoalele mai specifice de tratament regenerativ, precum în cazul celor pentru oboseală cronică, durere cronică, fibromialgie, stres cronic și burnout (epuizare) sau declin cognitiv, sunt recomandate analize ale unor micronutrienți, oligoelemente sau markeri inflamatori din sânge pentru a personaliza mai bine fiecare perfuzie, eficientizând astfel rezultatele.

CSÎD: Cum știm de ce avem nevoie, ce simptome pot indica anumite deficiențe pe care le putem aborda cu terapia intravenoasă cu vitamine?

Dr. Alexander Zeuke: Cocktailurile noastre intravenoase cu micronutrienți sunt indicate pentru oricine își dorește creșterea nivelului de energie, mai multă claritate mentală, atenuarea simptomelor mahmurelii, recuperarea în urma stresului și epuizării sau îmbunătățirea performanței atletice și a stării de spirit.

De asemenea, personalizăm fiecare amestec în conformitate cu nevoile specifice ale celor ce ne trec pragul. Unele ingrediente îmbunătățesc capacitatea de detoxifiere a organismului sau întăresc sistemul imunitar în timpul sezonului gripal, iar altele grăbesc recuperarea după o activitate fizică intensă sau stres cronic.

Simptome tipice pentru deficitul de micronutrienți sunt:

  • iritabilitatea crescută, epuizarea mentală și fizică, care indică faptul că organismul nu poate face față stresului psihosocial în mod eficient, fiind necesară o cantitate crescută de micronutrienți și antioxidanți;
  • oboseala cronică este un semn de insuficiență energetică la nivel celular, terapia intravenoasă cu vitamine și micronutrienți îmbunătățind adesea nivelul de energie celulară;
  • ceața cerebrală, lipsa de concentrare și claritate indică o criză de energie și inflamație crescută la nivelul creierului (neuroinflamație); cocktailuri specifice cu micronutrienți pot contracara neuroinflamația și îmbunătăți funcția cerebrală;
  • sensibilitatea crescută la boli infecțioase, precum gripele, episoadele frecvente de migrene, precum și anumite probleme ale pielii sunt legate de deficitul de micronutrienți.

Simptome nespecifice ale deficienței de micronutrienți sunt:

  • pielea palidă;
  • părul uscat și fragil, căderea părului;
  • gingivita;
  • poftele alimentare;
  • modificări ale dispoziției;
  • probleme de fertilitate;
  • pierderea densității osoase;
  • amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor;
  • diaree;
  • ulcere bucale sau pete albe pe unghii.

Analize specifice sunt indicate în unele cazuri, pentru a determina cantitatea exactă de micronutrienți necesari.

CSÎD: Există contraindicații? Cine nu poate beneficia de terapia intravenoasă cu vitamine?

Dr. Alexander Zeuke: În general, terapia intravenoasă cu vitamine și micronutrienți este foarte sigură și eficientă. La clinica noastră folosim doar amestecuri de micronutrienți aprobate și purificate, personalizate, ceea ce reduce riscul de reacții alergice la un nivel minim.

Contraindicațiile sunt rare, iar printre ele se numără comorbidități, precum boli cardiace severe, boli de rinichi, unele variații genetice rare și alergii cunoscute la micronutrienți sau vitamine.

Glutationul este „mama tuturor antioxidanților”

CSÎD: Care sunt ingredientele-cheie ale fiecărei terapii?

Dr. Alexander Zeuke: Cocktailurile cu micronutrienți sunt personalizate pentru nevoile specifice ale fiecărui pacient. Amestecurile conțin vitamine, antioxidanți și o formulă minerală specifică.

Un exemplu de amestec antioxidant puternic este perfuzia intravenoasă cu glutation. Glutationul este „mama tuturor antioxidanților”, ajutând organismul să se recupereze de la stresul oxidativ zilnic. Este un detoxifiant puternic care sprijină sistemul imunitar, îmbunătățește funcția creierului, ajută la atenuarea problemelor legate de stres și luptă împotriva inflamației.

Alte cocktailuri conțin o doză mare de vitamina C, coenzima Q10, vitamine B și oligoelemente esențiale – un mix care reduce simptomele oboselii cronice, crește imunitatea, elimină simptomele mahmurelii și sporește performanța mentală.

Unele dintre cocktailurile intravenoase livrează micronutrienți specifici, cum ar fi biotina, niacina, vitamina C, complexul B, zinc și magneziu pentru a îmbunătăți textura pielii, a reduce fragilitatea unghiilor sau pentru a stimula creșterea părului.

CSÎD: Cum se desfășoară o astfel de procedură, câte sesiuni sunt necesare pentru cele mai bune rezultate?

Dr. Alexander Zeuke: După completarea chestionarului inițial și consultul realizat de unul dintre medicii din echipa noastră, perfuzia este administrată sub supravegherea personalului medical. În medie, tratamentul cu perfuzie intravenoasă cu micronutrienți durează aproximativ 30 de minute, iar terapiile injectabile, între 5 și 10 minute. Cocktailurile intravenoase de micronutrienți sunt administrate în Clinica Elysium din București.

Pentru ameliorarea imediată a mahmurelii, recuperarea după efort fizic intens, hidratare sau detoxifiere, un cocktail intravenos poate fi suficient, având rezultate foarte bune.

Cu toate acestea, pentru patologii mai specifice, cum ar fi oboseala cronică, probleme de stres cronic și burnout, sunt necesare protocoale de tratament pe o perioadă mai lungă.

CSÎD: Există indicații sau contraindicații post-procedură pentru cele mai bune rezultate?

Dr. Alexander Zeuke: Nu este necesară pregătirea înainte de tratament. După fiecare tratament, sunt verificate semnele vitale și simptome ale unor posibile alergii.

CSÎD: Cum măsurăm rezultatele terapiei intravenoase cu vitamine, există teste post-procedură?

Dr. Alexander Zeuke: Măsurăm eficacitatea tratamentului prin starea de bine pe care o resimte fiecare pacient. Nivelul de energie crescut, claritatea mentală îmbunătățită, îmbunătățirea calității pielii și părului, precum și absența simptomelor, cum ar fi erupții cutanate, alergii, sunt semne clinice că terapia intravenoasă cu micronutrienți a fost una de succes.

Cu toate acestea, pentru unele probleme cronice de sănătate sunt necesare sesiuni săptămânale de terapie, pentru o perioadă. În unele cazuri specifice, este necesar să analizăm eficacitatea tratamentelor intravenoase prin analize de sânge, ajustând compoziția și doza, pentru cele mai bune rezultate.

Dr. Alexander Zeuke
Dr. Alexander Zeuke, medic Chirurgie Generală, Director Clinica Medkore Preventive Medicine și Cofondator Medkore+Elysium
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
3 tehnici pentru combaterea stresului
3 tehnici pentru combaterea stresului
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân