Și ochilor tăi le este frig! Cum să îți protejezi vederea în timpul iernii – 7 sfaturi utile

Și ochilor tăi le este frig! Cum să îți protejezi vederea în timpul iernii - 7 sfaturi utile
Foto: Shutterstock

A sosit iarna cu zăpadă ca în povești și, odată cu schimbările de sezon, ai scos din dulap cele mai groase haine, cele mai pufoase fulare și accesoriile colorate. Dar, în mijlocul acestui peisaj de basm, te sfătuim să acorzi o atenție deosebită și sănătății ochilor tăi. Aceștia sunt deosebit de sensibili și expuși în sezonul rece.

Prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, ne spune în continuare ce măsuri trebuie să luăm în această perioadă pentru a ne proteja vederea.

Protejează umiditatea suprafeței oculare

Una dintre cele mai frecvente probleme oftalmologice, în lunile de iarnă, este ochiul uscat. Din cauza scăderii temperaturilor exterioare, aerul devine mai rece și uscat. Din acest motiv, suprafața ochiului își pierde umiditatea, ceea ce duce la uscarea ochilor și la producerea insuficientă de lacrimi.

Pentru evitarea ochiului uscat, recomand aplicarea de picături de ochi hidratante (lacrimi artificiale) ori de câte ori este nevoie. Acestea se găsesc ușor la farmacie, spune medicul oftalmolog.

Ar mai trebui să știi și că sistemele de încălzire a interioarelor, precum caloriferele și radiatoarele, afectează destul de mult umiditatea aerului și, ca atare, contribuie la uscarea ochiului. Încearcă să păstrezi o distanță față de aparatele de încălzit.

Un mod excelent prin care ai putea contracara efectele încălzitoarelor este utilizarea unui umidificator, care reglează fluxul de aer și furnizează mai multă umiditate în aer.

Citește și: Injecțiile intravitreene: când sunt indicate și cum se desfășoară procedura, pas cu pas

Protejează-te de razele UV

O altă preocupare, în lunile de iarnă, ar trebui să fie protejarea ochilor de expunerea la razele UV. Evitarea radiațiilor nocive nu ar trebui să fie un obicei rezervat doar verii, ci trebuie adoptat și în lunile de iarnă, deoarece expunerea la razele UV poate crește riscul de cataractă.

Este indicat să purtăm ochelari de soare și pe timpul iernii, pentru că zăpada și gheața acționează precum oglinda, reflectând lumina, efect ce poate fi deranjant pentru ochi. Uneori, prin expunerea prelungită, poate apărea chiar fenomenul de oftalmia zăpezilor (orbirea zăpezilor), care este o boală oculară dureroasă, însoțită de lăcrimare și fotofobie intensă. În plus, ochelarii de soare sunt indicați și atunci când mergem la schi, pentru că această activitate ne plasează ceva mai aproape de soare și radiațiile UV sunt mai puternice, adaugă prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Include mai mult Omega-3 în dietă

Ochii sănătoși au nevoie să fie susținuți printr-o dietă sănătoasă. Consumă multe legume cu frunze verzi și asigură-te că rămâi hidratat, bând suficientă apă.

Include și acizii grași Omega-3 în dietă. Aceștia sunt buni nu doar pentru sănătatea ta generală, ci sunt deosebit de eficienți și în gestionarea sindromului de ochi uscat.

Studiile au arătat că acizii grași Omega-3 pot acționa ca un tampon împotriva uscăciunii ochilor prin îmbunătățirea producției peliculei de ulei din ochi asociată cu glandele meibomiene – care secretă lipide, meibum. Alimente bogate în Omega-3 sunt peștele (macrou, sardine, somon, ton, anșoa, hering), ficatul de cod, fructele de mare, nucile, unele semințe, completează medicul oftalmolog.

Spală-te mai des pe mâini

În lunile de toamnă și de iarnă, virusurile gripale sunt cel mai răspândite. Aceste virusuri pot fi transmise, adesea, de la mâini la membranele mucoase din ochi.

Așadar, spală-te frecvent pe mâini și evită să îți atingi ochii pentru a preveni răspândirea acestora.

Nu împărți produsele cosmetice și de machiaj

În timp ce te pregătești să mergi la vreo petrecere, fii atentă să nu împarți produsele și pensulele tale cosmetice cu alte persoane, deoarece acestea pot conține bacterii și germeni care pot fi contagioși.

Utilizarea în comun a produselor cosmetice și a instrumentelor de aplicare a fardurilor te poate predispune la infecții oculare, iritații, transfer de germeni și conjunctivită, atenționează specialistul.

Alege ochelarii în locul lentilelor de contact

În timpul iernii, odată cu vânturile aspre, temperaturile scăzute și aerul uscat, purtarea lentilelor de contact poate provoca disconfort și  facilita iritațiile.

Dacă ești purtător de lentile de contact, însă observi că nu te simți bine cu ele iarna, înlocuiește-le cu ochelari de vedere pentru o perioadă.

Citește și: 4 semne că ochelarii de soare nu sunt de calitate. De ce nu sunt indicați cei cu lentile colorate strident

Menține parbrizul mașinii curat

Reflexia luminii de pe drumurile înghețate poate provoca dificultăți la condus, așa că asigură-te că parbrizul tău este curat atât în interior, cât și în exterior.

Păstrează o pereche suplimentară de ochelari de soare în mașină, ca să te protejezi la nevoie de strălucirea soarelui și de efectul de oglindă cauzat de strălucirea zăpezii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Adriana Stănilă - Medic primar oftalmolog
Adriana Stănilă este medic primar oftalmolog și fondator și administrator al Centrului Medical Dr. Stănilă OFTA TOTAL Clinic din Sibiu. Dr. Adriana Stănilă este profesor la Facultatea de Medicină, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu, România, membru fondator al Societății Române de Contactologie; ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân