5 motive pentru care te doare degetul mare de la mână + 3 exerciții pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor

  • Publicat:
5 motive pentru care te doare degetul mare de la mână + 3 exerciții pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor
Foto: Shutterstock

Dacă ai constatat că te doare degetul mare de la mână de ceva vreme și nu pare să se amelioreze nicicum, de vină ar putea fi anumite afecțiuni care necesită atenție medicală.

Unele dintre cauzele frecvente ale durerii și senzației de înțepenire la nivelul articulației degetului mare de la mână sunt tenosinovita Quervain și artrita. Dacă te doare degetul mare de la mână în special noaptea, amorțește și simți furnicături sau înțepături ori o slăbiciune sau incapacitate de a apuca obiecte, cauza ar putea fi alta, și anume sindromul de tunel carpian, o afecțiune des întâlnită în rândul persoanelor care lucrează mult timp la birou.

Aflăm în cele ce urmează care sunt cauzele acestor dureri la nivelul degetului de la mână și ce exerciții sunt utile.

De ce te doare degetul mare de la mână: posibile cauze

Durerea puternică de la degetul mare al mâinii, umflătura și învinețirea zonei sunt indicii că te confrunți cu o entorsă, adică o întindere sau rupere a ligamentelor care unesc oasele la nivelul articulației. Cel mai probabil, o astfel de problemă survine în urma unei căderi pe mâna întinsă.

Pentru ameliorarea durerii pot fi administrate antiinflamatoare (paracetamol, ibuprofen) sau unguente/spray-uri topice. De mare ajutor pot fi, mai ales în primele zile, compresele reci (aplicate timp de 20 de minute, la interval de 2-3 ore) aplicate pe degetul dureros. Evitarea băilor fierbinți, a consumului de alcool și a masajului poate ajuta la prevenirea umflăturii.

În cazul în care durerea se simte mai ales la baza degetului mare și îți este greu să îl miști, cauza ar putea fi reprezentată de tenosinovita Quervain. Alte simptome pe care le-ai putea avea sunt durerile la nivelul încheieturii mâinii, durerea care radiază de-a lungul brațului, dificultatea de a apuca obiecte sau de a strânge pumnul.

Deși nu se cunoaște cu certitudine cauza tenosinovitei Quervain, experții cred că un factor declanșator al inflamației poate fi mișcarea repetitivă a mâinii respective. De asemenea, această afecțiune este mai frecventă în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.

O altă cauză a durerii degetului mare de la mână poate fi artrita. Aceasta este o boală progresivă, care se înrăutățește de-a lungul timpului.

Printre metodele de ameliorare a durerii se numără administrarea antiinflamatoarelor, injecțiile articulare cu corticosteroizi, exercițiile de îmbunătățire a mobilității, purtarea unei orteze speciale pentru articulația respectivă sau, în cazurile severe, intervenția chirurgicală.

Sindromul de tunel carpian este, de asemenea, o posibilă cauză pentru care te doare degetul mare de la mână. Pe lângă durere (care se resimte mai ales în timpul nopții), pacientul poate simți o senzație de amorțeală, arsură, furnicături și umflături în zona încheieturii mâinii.

Nu doar lucrul pentru perioada îndelungate la calculator este vinovat pentru apariția acestui sindrom. Printre posibilele cauze ale sindromului de tunel carpian se numără și artrita reumatoidă, diabetul, tiroida leneșă, fluctuațiile hormonale, obezitatea etc. Citește aici cum se tratează sindromul de tunel carpian.

Durerea resimțită la baza degetului, amorțeala și sunetul ciudat atunci când încerci să miști degetul pot fi semne ale afecțiunii numite degetul în resort, tenosinovita stenozantă sau „trigger finger”. Aceasta înseamnă că degetul e blocat în flexie sau extensie ca urmare a unui nodul survenit pe fondul inflamației.

Tratamentul inițial constă în infiltrații locale cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației. Dacă nu se obține un răspuns satisfăcător sau afecțiunea este într-un stadiu avansat se recomandă intervenția chirurgicală.

Exerciții pentru ameliorarea durerilor articulare la nivelul mâinii

Anumite exerciții pot ajuta la întărirea musculaturii și îmbunătățirii mobilității articulațiilor de la nivelul mâinilor, inclusiv dacă te doare degetul mare de la mână.

Credit: Active Body, Creative Mind
  • pune palmele pe masă
  • ridică aceleași degete de la fiecare mână, pe rând
  • adu degetele din nou pe masă
  • repetă de câte ori este necesar
Credit: Active Body, Creative Mind
  • pune dosul palmei pe masă
  • trage degetul mare la baza degetului mic
  • ține câteva secunde în această poziție
  • repetă de 10 ori
  • fă același lucru cu mâna cealaltă
Credit: Active Body, Creative Mind
  • ține o minge ortopedică între degetul mare și cel arătător
  • strânge cât poți timp de 5 secunde și eliberează
  • repetă de 10 ori
  • procedează la fel cu mâna cealaltă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân