Durerile articulare îți dau des târcoale, mai ales noaptea? Ce exerciții să faci și ce remedii te ajută să le combați

  • Publicat:
  • Actualizat:
Durerile articulare îți dau des târcoale, mai ales noaptea? Ce exerciții să faci și ce remedii te ajută să le combați
Sursa foto: Shutterstock @Africa Studio

Durerile articulare nu prea mai țin cont de vârstă, mai ales că în ultimii ani mare parte dintre noi am devenit „sclavii” statului pe scaun, deci candidații perfecți ai sedentarismului, obezității și articulațiilor rigide. 

Cât de mult sport faci, sau de când nu mai faci? Cât de des te dor mâinile, spatele? Recunoaște că durerile articulare îți dau târcoale din ce în ce mai des. Azi, din ce în ce mai des, tot mai mulți oameni, chiar foarte tineri, au probleme cu articulațiile. Artrita înseamnă de fapt inflamarea articulațiilor.

Adesea, durerile articulare cauzate de aceste inflamații debutează relativ inofensiv, cu una sau mai multe articulații umflate, fără semnale vizibile imediat din partea persoanei afectate.

Artrita este o boală autoimună. Deci atacă indiferent de vârstă!

„Artrita se referă la un eveniment acut, de natură inflamatorie (inflamația membranei sinoviale), survenit temporar, periodic, pe fondul uzurii cartilajului. Este o afecțiune articulară produsă fie din cauza unei anomalii proprii a cartilajului (artroza primară) – situație rară, fie prin deteriorarea structurilor din vecinătatea cartilajului (ligamente, tendoane, membrană sinoviala, os, vase, musculatură) care afectează nutrirea și stabilitatea/congruența articulară”, ne explică medicul balneolog Suzana Pretorian.

Artrita este o boală autoimună! Mai exact, aceasta apare deoarece există o anumită alterare a sistemului imunitar. Ceea ce înseamnă că poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă.

Pacienții cei mai afectați au vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, dar boala poate fi întâlnită și la cei mai tineri. De fapt, există poliartrită reumatoidă juvenilă. Artrita reumatoidă este doar unul dintre numeroasele tipuri de artrită. Trebuie să știi că există peste 200 de tipuri de artrită și afecțiuni care derivă din acestea.

Durerile articulare și alte simptome ale artritei

Artrita afectează în principal și mai ușor articulațiile mici, cele ale mâinilor și picioarelor. Cele mai agresive forme pot deforma osul până la punctul de a împiedica chiar și mișcările zilnice.

Durerile articulare apar mai ales în faza de repaus, mai frecvent noaptea. În schimb, scad în intensitate odată cu mișcarea.

Un alt semn care nu trebuie subestimat este rigiditatea matinală prelungită. Senzația de rigiditate durează de obicei mai mult de 30 de minute.

Umflarea și roșeața articulației afectate sunt alte semne caracteristice artritei. În acest caz trebuie consultat un reumatolog!

Care sunt cauzele artritei la vârste din ce în ce mai tinere 

Vârsta nu este singurul factor declanșator al artritei, afecțiunea putând apărea și ca urmare a unei lovituri puternice sau a efortului fizic pe care îl fac sportivii. Persoanele afectate, indiferent de vârstă, pot dezvolta boli asociate grave și numeroase dizabilități.

Totuși, ia în calcul că se poate ajunge în această situație la vârste tinere din cauza sedentarismului generalizat. Atunci când nu-ți aloci pauze regulate pentru a te ridica de pe scaun și a face puțină mișcare.

A doua cauză ca frecvență este supragreutatea. Țesutul adipos în exces secretă molecule inflamatorii, respectiv supraîncarcă mecanic articulațiile membrelor inferioare și coloana lombară. De obicei, obezitatea se asociază cu hipertensiune și diabet zaharat, boli care afectează calitatea microcirculației, inclusiv la nivel articular.

Pot apărea complicații? Evident! Artroza mare poate da complicatii precum: depresie, dependență, izolare socială, risc crescut de fracturi, oboseală cronică prin deficit de mișcare, scăderea calității vieții.

Cum poți combate durerile articulare: exerciții și remedii

Există soluții pentru durerile articulare! În funcție de diagnostic și de tipul de artrită, pacientul va primi cel mai potrivit tratament. Scopul este de a reduce simptomele și de a garanta pacientului cea mai bună calitate posibilă a vieții.

Bazinele cu apă hiperconcentrată caldă extrasă din lacul Ursu reprezintă o metodă de tratament cu efect de durată antialgic, antiinflamator și de creștere a mobilității articulare. Pentru că artrita nu este o consecință inevitabilă a înaintării în vârstă, ci poate fi prevenită, conchide balneologul.

În cazul artritei și osteoartritei există exerciții specifice potrivite pentru a combate durerile articulare și a facilita flexibilitatea și stabilitatea articulațiilor.

De altfel, pe lângă obiceiurile bune de urmat și posturile de adoptat, exercițiile fizice regulate (chiar moderate) sunt esențiale pentru calmarea durerii. Asta înseamnă cel puțin o jumătate de oră timp de 3 sau 4 zile pe săptămână.

Sunt recomandate acele exerciții direcționate pentru a întări mușchii (teaca) și pentru a întreține astfel flexibilitatea articulațiilor, dar și exerciții aerobice. Această combinație este cu adevărat cea mai eficientă, dar sporturile care implică șocuri repetate și microtraume, precum alergarea sau fotbalul, ar trebui evitate.

De asemenea, trebuie să știți că exercițiile trebuie adaptate la severitatea afecțiunii și, bineînțeles, există unele specifice în funcție de zona afectată. În general, sunt recomandate activități blânde precum mersul pe jos, înotul (și aerobic în apă) sau mersul cu bicicleta, sunt recomandările specialistului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc