Un copil de 7 ani a rămas fără un ochi din cauza unei petarde. Medic: Avea o bucată de metal de 8-10 milimetri în interior

Un copil de 7 ani a rămas fără un ochi din cauza unei petarde. Medic: Avea o bucată de metal de 8-10 milimetri în interior
Foto: Shutterstock

Petardele aprinse în această perioadă pun în gardă oftalmologii din întreaga țară. Potrivit medicilor, petardele pot cauza traumatisme oculare grave.

Petardele au lăsat un copil fără un ochi

Din cauze unei pocnitori, un copil de 7 ani a suferit leziuni grave la nivelul ochiului, care nu a mai putut fi salvat.

„Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie oculară, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de metal de 8-10 milimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă!”, atenționează medicul oftalmolog Adriana Stănilă.

Deși restricțiile impuse de autorități în ultimii ani au făcut ca numărul cazurilor să mai scadă față de acum 10 ani, pericolul este în continuare cât se poate de real, iar cei vizați sunt atât adulții, cât și copiii.

Un bărbat a rămas fără vedere din cauza unui cauciuc explodat

O altă situație gravă este cea a unui ajutor de mecanic auto, care a considerat că sărbătorile au mai mult farmec dacă umple cu o substanță inflamabilă câteva cauciucuri. În timp ce umplea al doilea cauciuc, acesta i-a explodat în față.

„Tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a povestit medicul oftalmolog.

Primul ajutor în astfel de situații presupune aplicarea unui anestezic ușor aplicat local, pentru calmarea durerii.

Sub nicio formă nu trebuie să vă frecați ochii! Riscați să traumatizați suplimentar globul ocular. În plus, corpul străin din interiorul ochiului se poate deplasa și poate zgâria ochiul și mai mult, avertizează medicul.

Dacă petardele au cauzat un traumatism ocular sau leziuni în diverse zone ale corpului, pacientul trebuie să ajungă urgent la medic!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Adriana Stănilă - Medic primar oftalmolog
Adriana Stănilă este medic primar oftalmolog și fondator și administrator al Centrului Medical Dr. Stănilă OFTA TOTAL Clinic din Sibiu. Dr. Adriana Stănilă este profesor la Facultatea de Medicină, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu, România, membru fondator al Societății Române de Contactologie; ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: