Ce este o ecografie oculară, când este indicată și ce boală de ochi gravă poate depista

04.10.2022
Ce este o ecografie oculară, când este indicată și ce boală de ochi gravă poate depista
Sursa foto: Shutterstock

Ce este o ecografie oculară

Ecografia oculară este un test non-invaziv, rapid cu ajutorul căruia medicul oftalmolog poate evalua integritatea structurală și patologia ochiului.

Despre avantajele pe care le oferă această investigație ne oferă mai multe detalii dr. Alexandra Ilie, medic specialist oftalmolog.

Când se recomandă o ecografie oculară

Ecografia oculară este o metodă imagistică extrem de utilă pentru stabilirea diagnosticului dar și monitorizarea anumitor afecțiuni din sfera oftalmologică.

De regulă, este indicată ecografia oculară atunci când un pacient prezintă o vedere scăzută, diminuată, dureri oculare sau a suferit un traumatism. Însă de mare ajutor este această investigație și în patologii precum sunt: retinoblastomul (în cazul copiilor mici), dezlipirea de retină, hemoragia în vitros, corpi străini, ne-a explicat medicul oftalmolog.

Totodată, ecografia oculară aduce informații importante medicului și atunci când se dorește monitorizarea unor patologii vasculare. Dar și atunci când vorbim despre o cataractă avansată. Mai exact, în cazul unui diagnostic de cataractă matură, ecografia oculară este importantă.

„În cazul unui ochi cu cristalinul opac, un diagnostic de cataractă matură este dificil sau mai bine zis nu putem evalua polul posterior, adică nu putem face fundul de ochi. Și dacă pacientul are și o altă patologie oculară care este posibil să conducă la complicații în timpul operației de cataractă, ecografia oculară ajută la stabilirea corectă a prognosticului vizual al intervenției”, adaugă medicul.

Cum se desfășoară examinarea

Pentru pacient, investigația nu este dureroasă. Se adaugă un gel steril pe vârful sondei de ecografie şi se aplică cu blândețe pe pleoapa închisă sau pe cornee, după o prealabilă anestezie cu picături.

Globul ocular şi orbita sunt scanate prin înclinarea şi deplasarea sistematică a sondei pentru a obţine imagini ale tuturor ariilor de interes.

Există mai multe modalităţi de examinare ecografică în oftalmologie. Acest examen este cel mai bine efectuat de către medicul oftalmolog care cunoaşte foarte bine anatomia, patologia şi chirurgia diferitelor segmente ale globului şi anexelor sale, putând astfel să interpreteze cu o mai mare corectitudine imaginile obținute.

Atunci când este posibil, ecografia oculară va fi completată de oftalmoscopie pentru a obține un diagnostic de precizie maximă. La adult și la copilul mare se recurge la instilarea unei picături de colir anestezic. Această tehnică poate fi folosită și la copilul mai mic, dacă se poate colabora eficient cu acesta, partea mai complicată fiind instilarea anestezicului, explică dr. Alexandra Ilie.

Metodă sigură pentru diagnosticarea dezlipirii de retină

Dezlipirea de retină este considerată o urgență oftalmologică. Concret, dezlipirea de retină este o afecțiune oftalmologică gravă deoarece nedepistată și netratată urgent poate duce la pierderea ireversibilă a vederii.

În cazul acestui diagnostic grav, ecografia oculară joacă un rol important. Aceasta va evidenția dimensiunile retinei dezlipite și starea corpului vitros.

Nu în ultimul rând, numeroase patologii, aşa cum sunt retinoblastomul, hemoragia vitreană, melanomul coroidian, decolarea de coroidă, pot fi diagnosticate şi cu ajutorul ecografiei, în modul A sau B.

Dr. Alexandra Ilie, medic specialist oftalmolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee