Ai diabet și vederea ți-e neclară? De vină poate fi cataracta corticală! Detaliază dr. Marinkovic Bojan, medic oftalmolog

  • Publicat:
Ai diabet și vederea ți-e neclară? De vină poate fi cataracta corticală! Detaliază dr. Marinkovic Bojan, medic oftalmolog
Dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog

Cataracta corticală sau periferică apare în marginea cristalinului sau pe cortex. Practic, este unul dintre tipurile afecțiunii numită cataractă. Se întâlnește extrem de des în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, la tineri, dar și la cei cu vârsta de peste 50 de ani.

O cataractă corticală este caracterizată, de regulă, de opacităţi de culoare albă, asemănătoare unei pene, care pornesc de la periferia lentilei şi se îndreaptă spre centru într-un mod asemănător spiţelor. Acest tip de cataractă apare în cortexul lentilei, care este o parte a lentilei care înconjoară nucleul central, explică dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog.

Află mai jos care sunt semnele acestei afecțiuni, factorii de risc și cel mai bun tratament.

Cum se manifestă cataracta corticală: 10 semne

Potrivit medicului oftalmolog Marinkovic Bojan, principalele simptome ale acestui tip de cataractă sunt următoarele:

  • Apare o dificultate crescută la conducere pe timp de noapte
  • Vederea este neclară, încețoșată
  • Halouri de lumină
  • Persoană în cauză va resimți o pierdere semnificativă a vederii care își va pune amprenta pe activitățile uzuale
  • Dificultate în a aprecia cât de departe este un obiect
  • Poate să apară așa-numita diplopie monoculară (pacientul vede dublu cu un singur ochi)
  • Sensibilitatea la lumină
  • Apare o neclaritate crescută la percepția culorilor
  • Percepția profunzimii se va accentua
  • Are loc o scădere a capacității de a vedea contrastul în lumină slabă

Asemenea celorlalte tipuri de cataractă, principala cauză a cataractei corticale este înaintarea în vârstă. Din păcate însă, boala poate să apară și la tinerii care sunt diagnosticați cu diferite afecțiuni medicale, așa cum este diabetul zaharat sau alte condiții medicale, completează dr. Marinkovic Bojan.

În cazul în care medicul oftalmolog va stabili că există un diagnostic de cataractă corticală, acesta va efectua și alte teste necesare stabilirii gradului de avansare al afecțiunii.  Totodată, extrem de important este ca medicul să poată observa dacă există și alte afecțiuni, așa cum este cazul glaucomului sau al degenerescenței maculare.

Care sunt cauzele cataractei periferice 

Printre factorii care pot crește riscul de cataractă corticală se numără:

Cel mai bun tratament pentru cataracta corticală

Singurul tratament al cataractei corticale este operația. Intervenția chirurgicală nu prezintă riscuri, fiind printre cele mai sigure.

Intervenția chirurgicală are loc sub microscop operator oftalmologic, iar anestezia este locală. Aceasta constă în facoemulsificarea cristalinului (folosirea ultrasunetelor), cu implantarea unui cristalin artificial foldabil (pliabil), printr-o incizie mică (2 mm) astfel încât nu este nevoie de sutură.

Facoemulsificarea este metoda care are ca avantaj recuperarea rapidă şi o rată mare de succes. Nu în ultimul rând, un alt avantaj notabil este acela de reducerea a riscului de infecţie. Din fericire, tratamentul chirurgical poate reda vederea și conduce către revenirea la o viață normală, conchide dr. Marinkovic Bojan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân