PERICOLUL din radiațiile ultraviolete. Provoacă cel mai AGRESIV tip de cancer de piele

Când ieși din casă verifică și indexul UV, nu doar prognoza meteo! Expunerea la radiațiile ultraviolete poate cauza riduri, pete solare sau chiar cancer de piele!
PERICOLUL din radiațiile ultraviolete. Provoacă cel mai AGRESIV tip de cancer de piele
Foto: profimediaimages.ro

Radiațiile ultraviolete (UV) sunt prezente în mod natural în lumina solară și pot avea efecte dăunătoare asupra pielii și ochilor noștri. Tocmai de aceea, atunci când ieși din casă e important să verifici nu doar prognoza meteo, ci și indexul UV.

Ce sunt radiațiile ultraviolete

Radiațiile ultraviolete sunt o formă invizibilă de radiație electromagnetică care provine de la soare. Această radiație are o lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă și este împărțită în trei categorii, în funcție de lungimea de undă:

  • UVA pot provoca arsuri solare, leziuni ale ADN-ului (celule) la nivelul pielii și cancer de piele.
  • UVB provoacă leziuni ale pielii și cancer de piele. Ozonul oprește majoritatea UVB să ajungă la suprafața pământului, aproximativ 15% fiind transmise.
  • UVC este cel mai periculos tip de UV. Ozonul din atmosferă absoarbe toate UVC și nu ajunge la suprafața pământului.

Măsurătorile indexului UV pot fi consultate în rapoartele meteorologice, aplicații mobile de vreme sau site-uri web specializate. Indicele UV este o scală care indică intensitatea radiației UV la un anumit moment: scăzut (1-2), moderat (3-5), mare (6-7), foarte mare (8-10) sau extrem (11 și mai sus). Cu cât valoarea indexului UV este mai mare, cu atât expunerea la radiația UV este mai puternică și riscul pentru piele este mai mare.

Totodată, ar trebui știut faptul că nivelul radiațiilor UV este influențat de o serie de factori, inclusiv locația geografică, altitudinea, ora din zi, perioada anului și acoperirea norilor. Aceasta înseamnă că, în aceeași zi, indexul UV poate indica valori mai mari în unele părți ale țării decât în altele, iar fiecare persoană ar trebui să ia măsuri de protecție a pielii atunci când iese din casă, dar, în unele situații, chiar și atunci când rămâne în locuință!

Pericolul expunerii la radiații ultraviolete

Riscurile expunerii la radiația UV includ:

  • arsuri solare, care pot cauza roșeață, durere și descuamare a pielii.
  • îmbătrânirea prematură a pielii, apariția de riduri, pete solare și pierderea elasticității

De asemenea, expunerea excesivă la radiația UV poate crește riscul de cancer de piele, inclusiv melanomul, care este cel mai agresiv tip de cancer de piele.

Aceasta, în condițiile în care statisticile indică faptul că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040, iar cazurile de melanom cutanat vor depăși numărul estimat de 500.000 de cazuri anual.

Trebuie să fiţi conştienţi că bronzul pielii, deşi poate părea atrăgător, este de fapt o reacţie a pielii la un factor iritant și poate duce la deteriorarea pielii, chiar dacă nu este vizibilă imediat.

Chiar și atunci când suntem înăuntrul unei încăperi, nu suntem complet protejați de radiațiile ultraviolete. Radiațiile UVA, de exemplu, pot pătrunde prin geamuri, astfel că dacă aveţi biroul lângă o fereastră, ar fi indicat să vă protejaţi.

arsuri solare radiațiile ultraviolete
Foto: profimediaimages.ro

Cum te protejezi de radiațiile ultraviolete

Pentru a te proteja de radiația UV, respectă aceste măsuri de precauție:

  • Aplică un produs cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 pe toate zonele expuse ale pielii, chiar și în zilele înnorate sau în timpul iernii.
  • Poartă haine de protecție, cum ar fi cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pălării cu boruri largi pentru a acoperi cât mai multă piele.
  • Evită expunerea la soare în intervalul orar când indicele UV este cel mai ridicat, în general între orele 10:00 și 16:00.
  • Poartă ochelari de soare care protejează ochii de razele UV.
  • Stai la umbră atunci când soarele este puternic sau dacă petreci mult timp în aer liber.
  • Fii conștient de reflectarea radiației UV de la suprafețe precum apa, nisipul sau zăpada, care poate crește expunerea la UV.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Leventer - Medic primar dermatolog
Dr. Mihaela Leventer este unul dintre cei mai cunoscuți dermatologi din țara noastră, având peste 5.000 de consultaţii, 2.000 de intervenții de dermatochirurgie, 10.000 de mici intervenţii și peste 300 de intervenţii de microchirurgie Mohs, anuale. Doctor în medicină din 2005, dr. Mihaela ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”