Ți-e foame tot timpul și te doare burta? Sunt semne că mănânci prea mult zahăr. 13 indicii pe care le dă corpul când exagerezi cu dulciurile

  • Publicat:

Mănânci prea mult zahăr fără să-ți dai seama? Fii atentă la aceste semne, care pot da de gol excesul de zahăr!

Consumul excesiv de zahăr este un factor major de risc în apariția sau agravarea unor afecțiuni precum diabetul, obezitatea, bolile de inimă sau chiar cancerul. De ce are zahărul în exces acest efect negativ asupra organismului? Simplu spus, din cauza faptului că favorizează apariția inflamațiilor în corp, cauza multor probleme de sănătate.

E posibil ca următoarele semne ale consumului excesiv de zahăr să fie ușor trecute cu vederea sau să fie puse pe seama altor obiceiuri sau probleme de sănătate. Însă, de foarte multe ori, la baza acestora stă excesul de zahăr din alimentație.

Iată semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr:

Te doare mereu burta și ai gaze

Zahărul perturbă flora intestinală și îți dă peste cap digestia, motiv pentru care te poți confrunta frecvent cu crampe abdominale, diaree sau constipație și flatulență (gaze intestinale).

Îți apar coșuri în zona gurii și pe bărbie

Zahărul poate crește producția de hormoni androgeni, asociați de regulă cu acneea inflamatorie, care este localizată în jurul gurii, spune medicul dermatolog Bruce Robinson.

Ești permanent nervoasă

Unele studii relevă că excesul de zahăr ar putea determina instalarea unor afecțiuni precum depresia sau alte tulburări de dispoziție, ca urmare a fluctuațiilor glicemice care perturbă echilibrul neurotransmițătorilor.

Nu dormi bine

Dacă mănânci dulciuri sau bei sucuri acidulate înainte cu câteva ore de a merge la culcare, e foarte posibil să îți fie foarte greu să adormi sau să te trezești frecvent pe parcursul nopții, din cauza nivelului crescut al glicemiei.

Ai pielea uscată și ridată

Consumul excesiv de zahăr se poate vedea pe chipul tău. Din cauza unei reacții care duce la producția unor compuși ce afectează colagenul și elastina, pielea ta se va resimți și va avea un aspect tern, îmbătrânit și ridat.

Îți apar frecvent carii dentare

Zahărul este cauza principală a apariției cariilor. Atunci când zahărul se lipește de dinte, este favorizată placa bacteriană, care „mănâncă” din smalțul dinților și duce la instalarea cariilor dentare. Cea mai rea combinație pentru dantură este dulce plus acid, adică sucurile acidulate îndulcite. De evitat!

Îți este mereu foame

Dulciurile nu țin de foame, pentru că nu conțin, majoritatea, fibre sau proteine, așa că îți va fi mereu foame, indiferent cât de multe ai mânca. În plus, zahărul îți crește brusc nivelul glicemiei, dar la fel de brusc acesta și scade, motiv pentru care te simți mereu înfometată și poftești, ca într-un cerc vicios, la și mai mult dulce.

Te dor articulațiile

Studiile arată că excesul de zahăr din alimente și băuturi poate avea un impact negativ și asupra articulațiilor, ca urmare a inflamațiilor cauzate, favorizând astfel  artrita reumatoidă, în special la femei.

Ești mereu „cu capul în nori”

Sau, altfel spus, suferi de ceață cerebrală, o stare caracterizată de confuzie, lipsă de energie, dificultate de înțelegere, memorare sau reacții încetinite ale corpului.

Te confrunți des cu balonarea

Și alimentele sărate, și cele dulci – inclusiv fructele, care conțin fructoză – pot duce la balonare. Atenție la dulciurile sau băuturile care conțin lapte! E posibil ca balonarea să apară și pe fondul intoleranței la lactoză.

Te simți slăbită

Se pare că zahărul rafinat este asociat cu pierderea de masă musculară, ca urmare a incapacității organismului de a sintetiza cum se cuvinte proteinele. Mai mult, studiile arată că excesul de zahăr favorizează depozitele de grăsimi. Așadar, dacă te simți slăbită, moleșită, fără putere, e posibil ca vinovatul să fie dulcele în exces.

Ai tensiunea arterială crescută

Zahărul e mult mai periculos decât sarea în ceea ce privește tensiunea arterială, avertizează medicii. Un studiu publicat în jurnalul Open Heart a arătat că o dietă bogată în zahăr poate crește semnificativ valorile tensiunii arteriale – fiecare doză de suc îndulcit crește cu 8% riscul de a te confrunta cu hipertensiune arterială.

Fructele nu ți se mai par suficient de dulci

Dacă mănânci sau bei sucuri cu zahăr prea des și prea mult, papilele tale gustative s-ar putea fie date peste cap, în sensul că o căpșună sau o pară nu ți se va mai părea suficient de dulce pentru gustul tău. Zahărul în exces îți poate schimba percepția despre dulce în general.

Alimente și băuturi care conțin foarte mult zahăr

Alimentele hiperprocesate, cu adaosuri de arome, coloranți, emulsifianți, îndulcitori și alți aditivi sunt cele mai periculoase, arată un studiu publicat în revista medical British Medical Journal.

Cele mai nocive alimente și băuturi de acest tip sunt: băuturile răcoritoare îndulcite, sucurile de fructe, băuturile pe bază de lapte îndulcite (de tip lapte cu cacao, cappuccino etc.), prăjiturile, plăcintele, napolitanele, pâinea, cerealele, înghețata, acadelele, jeleurile etc.

Medicii recomandă să nu consumăm mai mult de 25 de grame de zahăr (femeile) sau peste 35 de grame de zahăr (bărbații) zilnic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”